Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ: Συνέντευξη τύπου για τις θέσεις του Κόμματος για τις ανεμογεννήτριες

Tις θέσεις του ΚΚΕ για τις ανεμογεννήτριες παρουσίασε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, την Πέμπτη 17 Ιούλη.
Όπως επεσήμαναν τα μέλη της ΕΠ κατά τη συνέντευξη: «Η απελευθέρωση της ενέργειας είναι αποτέλεσμα της συνθήκης του Μάαστριχτ, που ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, και στη χώρα μας έχει εφαρμοστεί με το ν. 2773/99, για να ακολουθήσει η οδηγία 77/2001, που προέβλεπε την οικονομική ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ιδιαίτερα στην ΕΕ, η προώθηση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ εξυπηρετούσε μεταξύ άλλων την επιτάχυνση της απελευθέρωσης του ενεργειακού τομέα και της ραγδαίας εισόδου του ιδιωτικού κεφαλαίου, μέσα από την κοινοτική χρηματοδότηση σχετικών επενδύσεων.
Η κρατική στήριξη προς τους ιδιώτες ήταν και παραμένει πολύπλευρη:
  • Το Σύστημα Εγγυημένων Τιμών, που περιλαμβάνει πολύ ψηλές εγγυημένες τιμές για τους ιδιώτες επενδυτές στην πράσινη ενέργεια, με συμβάσεις αγοράς ενέργειας μεγάλης διάρκειας 20 ετών.
  • Τις παχυλές κρατικές επιδοτήσεις μέσω αναπτυξιακών νόμων όπως το ΕΣΠΑ.
  • Τις νομοθετικές ρυθμίσεις κατεδάφισης των εργασιακών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και μισθών.
  • Τις απανωτές νομοθετικές ρυθμίσεις κατάργησης όρων προστασίας του περιβάλλοντος, με προώθηση των ΑΠΕ ως περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα. Με βάση αυτό, επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ σε αναδασωτέες περιοχές.
  • Τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του δικτύου μεταφοράς και διανομής από τον όμιλο ΔΕΗ ΑΕ.

Η προτεινόμενη ιδιωτική επένδυση στην περιοχή Κισσάβου από την εταιρεία "ΚΙΣΣΑΒΟΣ ΠΛΑΚΑ ΤΡΑΝΗ ΑΕ" αφορά σε 16 ανεμογεννήτριες ισχύος 48 ΜW, σε απόσταση μικρότερη των 1.500 μέτρων από το χωριό Ανατολή, και θα επεκτείνεται σε 3 κορυφογραμμές μήκους 7,5 χιλιομέτρων ενώ προβλέπει και υποσταθμό της εταιρείας στη θέση Μούρες. Για κάθε θέση χρειάζεται πλατεία 55 Χ 55 μέτρα. Θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα επιδοτηθεί επιπλέον με 18,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ βάζει συνεχώς νέα χαράτσια στα λαϊκά στρώματα και 350.000 οικογένειες δεν έχουν ρεύμα, επιδοτεί τους "μεγαλοκαρχαρίες" για να κάνουν αιολικά πάρκα που θα χρυσοπληρώσει ο λαός.
Η εταιρεία και οι υποστηρικτές της επένδυσης διαφημίζουν ως οφέλη του έργου τα ψίχουλα που θα δώσουν στο Δήμο Αγιάς και τις θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής και λειτουργίας του έργου σε ντόπιους. Κοροϊδία κανονική, αφού οι θέσεις εργασίας απαιτούν ειδικευμένο προσωπικό, θα είναι λίγες και κακοπληρωμένες, σε καθεστώς μαύρης εργασίας. Στη φάση λειτουργίας απαιτούνται ελάχιστες θέσεις εργασίας, και τα ψίχουλα που υποτίθεται θα δοθούν στους κατοίκους της Ανατολής, δεν αντισταθμίζουν τις απώλειες από τη συνεχή αύξηση της τιμής του ρεύματος και των τελών ΑΠΕ που πληρώνουμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η περιβαλλοντική καταστροφή που θα συντελεστεί θα είναι μεγάλη, και δεν αποκλείονται πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Στο τέλος της περιόδου λειτουργίας των ανεμογεννητριών θα μείνει ένα "νεκροταφείο" τόνων σίδηρου και μπετόν στον Κίσσαβο.
Αυτή η επένδυση θα εξασφαλίσει σίγουρα μόνο τα πολύ υψηλά κέρδη της εταιρείας. Από αυτές τις πολιτικές ωφελήθηκαν και ωφελούνται μια χούφτα μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, ντόπιοι και ξένοι, που είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται. Τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν ωφελήθηκαν, αλλά πληρώνουν απανωτές αυξήσεις τα τελευταία 5 χρόνια που ξεπερνούν το 50%, ενώ ταυτόχρονα πολλαπλασιάστηκαν τα τέλη για τις ΑΠΕ. Το ίδιο συνέβη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου ολοκληρώθηκε η "απελευθέρωση". Χαμένοι είναι και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με μείωση μισθών και προσωπικού, με ευέλικτες σχέσεις μαύρης εργασίας.
Εμείς τονίζουμε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό, απαιτεί ρήξη και ανατροπή, ώστε να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός με λαϊκή ευημερία. Αυτό μπορεί να γίνει με την κρατική κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα. Ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους θα ανήκουν σε ένα αποκλειστικά Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, ο οποίος:
  • Θα διασφαλίζει την υποδομή και την κάλυψη των αναγκών με κεντρικό σχεδιασμό.
  • Θα εξασφαλίζει επαρκή και φτηνή λαϊκή κατανάλωση, που θα κατοχυρώνει στην πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό.
  • Θα τηρεί την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των οικιστικών ζωνών, και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.
  • Θα αξιοποιεί τις πλούσιες εγχώριες παραγωγικές πηγές,
  • τη συστηματική έρευνα για εξεύρεση και εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου,
  • τη διακρατική αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Για να ανοίξει ο δρόμος για αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική, το ΚΚΕ καλεί σε μαζική αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, που είναι η ΕΕ και η άρχουσα τάξη της χώρας μας. Καλεί σε αγώνα ενάντια στην πολιτική για απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας, που προωθεί η ΕΕ και τα κόμματα που την στηρίζουν, όπως έγινε πρόσφατα με την πώληση του 30% της "μικρής ΔΕΗ".
ΑΜΕΣΑ διεκδικούμε φθηνό ρεύμα για το λαό, κατάργηση των πράσινων τελών ΑΠΕ, άμεση μείωση των τιμολογίων οικιακού και αγροτικού ρεύματος κατά 50% για κάθε λαϊκή οικογένεια.
Καλούμε τους μαζικούς φορείς και τους κατοίκους των χωριών του Κισσάβου, των δήμων Αγιάς και Τεμπών να αντισταθούν, να ορθώσουν το ανάστημά τους, να αποτρέψουν την παράδοση της ενέργειας στα χέρια των ιδιωτών και του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου, που είναι μόνο η αρχή, καθώς στην αναμονή βρίσκονται αιτήσεις για άλλα δύο αιολικά πάρκα στον Κίσσαβο, με συνολικά 116 ανεμογεννήτριες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου