Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Αποφάσεις για δέσμευση των ταμειακών τους διαθέσιμων

Με την επίκληση του γνωστού «επιχειρήματος» περί «πατριωτικού καθήκοντος» και ψιθυρίζοντας λίγα μισόλογα κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας ψήφισαν κατά πλειοψηφία - αρνητική ήταν η ψήφος των κομμουνιστών συμβούλων που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» - υπέρ της απόφασης της κυβέρνησης για δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ.
Χαρακτηριστικό είναι το ψήφισμα που έφερε η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας από τους συμβούλους της πλειοψηφίας - οι άλλες παρατάξεις συμφώνησαν για τη δέσμευση των αποθεματικών, αλλά δεν το ψήφισαν διαφωνώντας με το σκεπτικό του - στο οποίο αναφέρεται: «Η χώρα βρίσκεται σε περίοδο σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας, ως αποτέλεσμα πιέσεων και εκβιασμών. Σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και άλλοι θεσμοί και φορείς, οφείλουν να επιδείξουν εθνική και πατριωτική ευθύνη και να στηρίξουν την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια».
Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση», με τον Π. Κρίκη να τονίζει ότι τα αποθεματικά είναι χρήματα του λαού και δεν πρέπει να δεσμευτούν για χάρη μιας ταξικής πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων.
Στο ίδιο «μοτίβο» με τη δημοτική αρχή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε και η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, που πρόσκειται στη ΝΔ, με τον περιφερειάρχη και πρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ), Κ. Αγοραστό, να δηλώνει: «Είμαστε υπερκομματικοί πατριώτες, υπέρ πάντων η χώρα και οι Ελληνες».
Ψήφισμα κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, κατά της παράδοσης των αποθεματικών των ΟΤΑ και υπέρ της διεκδίκησης από την κυβέρνηση όλων των παρακρατηθέντων πόρων κατέθεσε στη συνεδρίαση ο Β. Μπούτας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, το οποίο καταψηφίστηκε από τις άλλες παρατάξεις, πλην αυτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία και το συνυπέγραψε.
Σε δήλωσή του ο Β. Μπούτας, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει: «Διαπιστώθηκε η πλήρης ευθυγράμμιση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου με τις δήθεν αντιπολιτευόμενες παρατάξεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, ΑΝΕΛ), με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που εκφράστηκε και στην ψηφοφορία. Προκειμένου να στηρίξουν την κυβερνητική επιλογή για τη μεταφορά των αποθεματικών της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδας, που είναι προαπαιτούμενο για τη συμφωνία με τους δανειστές, ακούστηκαν τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα και τα ίδια επιχειρήματα "περί πατριωτικής πράξης", "περί βοήθειας για να σωθεί η Ελλάδα". Ολοι μαζί αποσκοπούν να κάνουν συνένοχο το λαό στις κυβερνητικές αντιλαϊκές πολιτικές και να αθωώσουν στη συνείδησή του την ΕΕ και την τρόικα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου