Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Η κυβέρνηση εμπαίζει το λαό

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής, στην πραγματικότητα για τη διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής που καταστρώνει, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κυκλοφορεί και διάφορα σενάρια, όπως αυτό για τη φορολόγηση των 300 ή 500 «πλουσιότερων οικογενειών της χώρας».
Και βέβαια δεν πρόκειται για τα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αλλωστε, η φορολογία στα κέρδη όχι μόνο δεν πρόκειται να ανέβει, αλλά αντίθετα να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, αφού είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλει στις καπιταλιστικές επενδύσεις, ειδικά στη φάση που τα κέρδη θα αρχίσουν να διογκώνονται. Τα κυβερνητικά σενάρια και οι διαδόσεις αφορούν σε κατηγορίες εισοδηματιών «φυσικών προσώπων», ωστόσο, οι έχοντες και κατέχοντες έχουν τη δυνατότητα, και με τη «βούλα του νόμου», αλλά και με «άλλους» τρόπους, να αποφύγουν κάθε επιβάρυνση, όπως από ρητορικές του τύπου «φορολογήστε τους πλούσιους».
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (οικονομικό έτος 2011) της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών:
  • 287 οικογένειες - «φυσικά πρόσωπα» εμφανίζονται να έχουν εισόδημα πάνω από 500.000 ευρώ το χρόνο.
  • Το σύνολο των εμφανιζόμενων δηλωμένων εισοδημάτων τους διαμορφώνεται σε 222,8 εκατ. ευρώ. Να επισημάνουμε ότι δεν πρόκειται για φόρους, αλλά για το σύνολο των δηλωμένων στην Εφορία εισοδημάτων επί των οποίων, υποτίθεται ότι θα επιβληθούν οι όποιοι φόροι. Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για «ψύλλους στ' άχυρα».
  • Την ίδια ώρα, ο ΦΠΑ που εισπράχτηκε από τα λαϊκά στρώματα για το 2014 έφτασε στα 13,6 δισ. ευρώ, ποσό που η συγκυβέρνηση σχεδιάζει να διογκώσει ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια.
Προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις
Η συγκυβέρνηση ενεργοποιεί άμεσα τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης νευραλγικών υποδομών, εκχωρώντας τες σε μονοπώλια - «στρατηγικούς επενδυτές».
Ειδικότερα:
ΟΛΠ: Η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να εκχωρήσει σε πρώτη φάση το πλειοψηφικό πακέτο του 51%. Μάλιστα, δεσμεύεται πλέον σε βάθος 5ετίας να φτάσει στο 67%. Ενδιαφερόμενοι επενδυτές εμφανίζονται η «Cosco» και η «APM Terminals».
Περιφερειακά αεροδρόμια: Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται ικανοποιημένο με τη συμφωνία ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την εκχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, σε μια κοινή επιχείρηση με επικεφαλής τη γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων «Fraport». Η ολοκλήρωση της πώλησης θα πρέπει να αναμένεται μέσα στον Ιούνη.
ΔΕΣΦΑ: Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει πλέον να πουλήσει το 49% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη «Socar», έναντι του 69% που προγραμματιζόταν αρχικά. Είναι φανερή η πρόθεση για το άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς και σε άλλους «παίχτες», στο πλαίσιο μοιράσματος της «πίτας».
Eπίσης, το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για την εκχώρηση τουπαλιού αεροδρομίου του Ελληνικού και της περιοχής - φιλέτου στους «επενδυτές» της «Lamda Development».
Το "κόστος" των βιομηχάνων
Την ίδια ώρα, κι ενώ τα ζητήματα της Ενέργειας βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Brussels Group, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ε. Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, σημείωσε πως «η ζημιά που γίνεται στην αγορά και την οικονομία, δεν θα διορθωθεί αυτόματα μόλις υπάρξει συμφωνία».
Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος, πρόσθεσε πως μόλις ολοκληρωθεί σχετική μελέτη του ΣΕΒ και αφού ενημερωθεί η νέα διοίκηση της ΔΕΗ «θα διαπραγματευτούμε ένα τίμημα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», που είναι, όπως είπε, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παράλληλα, επισήμανε ότι το κόστος του χρήματοςγια τον όμιλο είναι 50 εκατ. ευρώ υψηλότερο σε σχέση με μια αντίστοιχη εταιρεία στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου