Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Ο νέος "Καλλικράτης" εξυπηρετεί τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου

Ο στόχος να βελτιωθεί «η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα της Τοπικής Διοίκησης», ώστε να συνδράμουν αποφασιστικά δήμοι και περιφέρειες στην καπιταλιστική ανάπτυξη, καταγράφεται στην κοινή διακήρυξη της 6ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο.
Οι εργασίες του συνεδρίου και η θεματολογία που αναπτύχθηκε σε αυτό, κατέδειξαν και τα πεδία ενδιαφέροντος των «συνεργιών και συνεργασιών» που επιδιώκει η Ελληνογερμανική Συνέλευση για την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, ειδική μέριμνα έγινε για την Ενέργεια, τον τουρισμό και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πίσω από τη δήθεν «ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των αυτοδιοικητικών θεσμών της Ευρώπης» που προβάλλει η Ελληνογερμανική Συνεργασία ως σκοπό της ύπαρξής της, βρίσκεται ακριβώς ο στόχος να συνδράμουν οι δήμοι και οι περιφέρειες πιο αποφασιστικά στην υλοποίηση της παραπάνω πολιτικής επιλογής.
Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, Νίκου Γόντικα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Θανάση Κολιζέρα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, στα γραφεία του Κόμματος στο Ναύπλιο, σχετικά με τις εργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. «Ταυτίζονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και με τη θεματολογία του συνεδρίου, που είναι αποκαλυπτικό ως προς το περιεχόμενό του σε ποιους τομείς εστιάζουν (Ενέργεια, τουρισμό, διαχείριση απορριμμάτων), τι σημαίνει η "ανάπτυξή" τους, ποιος θα είναι ο χαμένος, δηλαδή ο λαός και ποιος ο κερδισμένος, δηλαδή το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο», σημείωσε ο Ν. Γόντικας. Προς επίρρωση των όσων είπε, ανέφερε το «όραμα» του περιφερειάρχη Πελοποννήσου για εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών, ακόμα και θαλάσσιων αιολικών πάρκων, ώστε «η Πελοπόννησος να είναι πυλώνας όχι μόνο για το μικρό καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης με ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και για το μεγάλο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Κρήτης - Πελοποννήσου - ΕΕ». Ανέφερε, επίσης, τη διάθεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις υποδομές σε τουρισμό με λιμάνια για κρουαζιερόπλοια, μαρίνες, και άλλα, την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο, καθώς είναι έτοιμη, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, η ΣΔΙΤ Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ. «Αυτή η ανάπτυξη που χρηματοδοτείται αδρά με εκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα επιχορηγήσεων στηρίζεται με κίνητρα και απαλλαγές, είναι στο επίκεντρο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Γόντικας.
Από την πλευρά του, ο Θ. Κολιζέρας σημείωσε ότι το περιεχόμενο, οι εργασίες και οι λοιπές δράσεις του 6ου Συνεδρίου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης αποκαλύπτουν ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις του «Καλλικράτη» το 2010 και οι νέες που ετοιμάζονται σε πλήρη σύμπνοια της πλειοψηφίας ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ με την κυβέρνηση, είναι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες και αγωνίες του λαού μας. Κατέληξε ότι «καμία ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κομμάτων της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου