Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

"Βουνό" τα προβλήματα των αγροτών, αμείωτη η αγωνιστική τους διάθεση

Πλούσια η συζήτηση στη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με αγρότες και φορείς της περιοχής Ανθήλης Φθιώτιδας, το μεσημέρι του Σαββάτου
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με αγρότες και φορείς
στην Ανθήλη
Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν με συνέπεια να πορεύονται το δρόμο του αγώνα εξέφρασαν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, αγρότες και εκπρόσωποι φορέων της Ανθήλης, χωριού της Φθιώτιδας, κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του το μεσημέρι του Σαββάτου στο κοινοτικό κατάστημα. Τα προβλήματά τους άλλωστε «βουνό», τα ανέπτυξαν επαρκώς όπως και τα αιτήματά τους.
Οι «ανοιχτές» τιμές για τα προϊόντα τους, τα οποία παραδίδουν χωρίς να γνωρίζουν τι θα πληρωθούν γι' αυτά, ο τρόπος και το ύψος των αποζημιώσεων απ' τον ΕΛΓΑ, η έλλειψη αναγκαίων αρδευτικών έργων, η αύξηση των εισφορών και των φόρων που πληρώνουν, οι υψηλές τιμές πετρελαίου και ρεύματος, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα χρέη, η σταδιακή ερήμωση του χωριού είναι μερικά απ' αυτά, κοινά σε μεγάλο βαθμό για τη μικρομεσαία αγροτιά όλης της χώρας. Πάνω σ' αυτά προστίθενται μια σειρά τοπικά προβλήματα, όπως είναι τα έργα για τη διέλευση του τρένου που «έκοψαν τον κάμπο στη μέση», όπως κατήγγειλαν, με αποτέλεσμα να απαιτείται να διανύσουν χιλιόμετρα για να φτάσουν στα χωράφια τους, η μη καταβολή της συνδεδεμένης επιδότησης σε αρκετούς αγρότες λόγω μη έγκαιρης υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών και όχι με δική τους ευθύνη και πολλά ακόμα.
Γύρω απ' αυτά τα ζητήματα ξεδιπλώθηκε πλούσια συζήτηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και με εμφανή τη διάθεση των αγροτών να μην το βάλουν κάτω, αλλά να συνεχίσουν αγωνιστικά με βάση το πλαίσιο και τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Απ' την πλευρά του, ο Δ. Κουτσούμπας, αφού υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ ήταν και είναι στο πλευρό των αγροτών συμβάλλοντας απ' την πλευρά του στην επίλυση των προβλημάτων τους, σημείωσε πως «όσο αυτό είναι εφικτό. Γιατί πάντα δεν είναι, με αυτές τις συνθήκες και μ' αυτή την κατάσταση. Και γι' αυτό θα μας έχετε ακούσει να λέμε ότι χρειάζεται να κάνουμε ριζικές ανατροπές και αλλαγές εκ βάθρων, δεν γίνονται με κάποια μερεμετίσματα, να αλλάξουμε κάποια πρόσωπα (...) Γιατί η γραμμή είναι αυτή, το πρόγραμμα είναι αυτό, το σχέδιο είναι αυτό, οι προτάσεις που έχεις για την οικονομία, για την κοινωνία, για τους αγρότες, για τα εθνικά θέματα, αυτά είναι που λύνουν προβλήματα και ανοίγουν ένα δρόμο καλύτερο για μας, για τα παιδιά μας, για τις οικογένειές μας...».
Στην κατεύθυνση αυτή, επεσήμανε την ανάγκη σήμερα «να ενωθούμε όλοι μαζί, να δώσουμε το χέρι ο ένας στον άλλο, να το σφίξουμε γερά, αλλά ταυτόχρονα μας χρειάζεται και η γροθιά, γιατί άκουσα κάποιος της ιεραρχίας να λέει ότι τώρα πρέπει να σφίγγουμε μόνο το χέρι και να αφήσουμε τις γροθιές. Χωρίς αντίσταση, χωρίς αγώνα, χωρίς διεκδίκηση δεν γίνεται τίποτα...».
Αναφερόμενος σε άλλο σημείο της παρέμβασής του στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και την υπονόμευσή τους στο πλαίσιο της ΕΕ, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ δεν είναι των λαών, είναι ένωση του κεφαλαίου (...) εμείς απ' την αρχή λέγαμε να μην μπούμε (...) καλύτερα θα ήμασταν, πιστεύαμε, φυσικά με άλλη πολιτική, με άλλη εξουσία, να έμπαινε πραγματικά ο λαός στην εξουσία, να έπαιρνε στα χέρια του την οικονομία της χώρας. Γιατί σωστά είπατε ότι παραγωγικές δυνατότητες υπάρχουν, υπάρχει πλούτος σ' αυτή τη χώρα, δεν πρόκειται να πεινάσει ο Ελληνας ακόμα κι αν απομονωθεί, που λέει ο λόγος, όπως μας λένε, απ' τους υπόλοιπους (...) Παράλογο είναι να αγοράζεις ρύζι απ' την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και ενώ μπορεί να έχεις εδώ το ρύζι (...) Αρα λοιπόν τέτοιες δυνατότητες υπάρχουν, αλλά αυτές πρέπει να τις πάρεις στα χέρια σου, πρέπει να κάνεις σχέδιο, κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό το λέμε εμείς και πρέπει να έχει η κοινωνία αυτά τα μέσα για να μπορέσει να φτιάξει...».
Ο Δ. Κουτσούμπας τοποθετήθηκε διεξοδικά και για τα προβλήματα και αιτήματα των αγροτών, προτρέποντάς τους να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το ΚΚΕ, για να παρεμποδίσουν π.χ. πλειστηριασμούς αν επιχειρηθεί να γίνουν ή για τη διεκδίκηση αρδευτικών έργων, καθώς το σημερινό δίκτυο είναι απαρχαιωμένο.
«Αυτά είναι τα προβλήματα τα μεγάλα, αυτή τη συζήτηση πρέπει να ανοίξουμε ο ένας με τον άλλο μέσα στους Αγροτικούς Συλλόγους και κυρίως χρειάζεται αγώνας. Εχω ενημερωθεί για τους αγώνες που κάνατε πέρυσι (...) Πρέπει να σταθεροποιηθούν αυτοί οι αγώνες, να αποκτήσουν πιο δυναμικό περιεχόμενο... να ενισχύσουμε ο καθένας όσο μπορεί απ' το μετερίζι του, να ενισχυθεί το κίνημα, γιατί έρχονται και νέα μέτρα (...) Δεν έχει τελειώσει ο κίνδυνος για 4ο μνημόνιο. Δείτε όλη αυτή η συζήτηση που ανοίγει για το χρέος: μα δεν σου μειώνει κανένας το χρέος αν δεν σε υποχρεώσει να πάρεις νέα μέτρα (...) και αυτά που λένε περί ανάκαμψης που θα έρθει, εμείς τα ακούμε "βερεσέ". Μπορεί να έχεις μια ανάκαμψη, αλλά θα είναι ανάκαμψη για τα κέρδη αυτών που θα έχουν την ιδιοκτησία. Δεν θα είναι ανάκαμψη για τον εργαζόμενο λαό», τόνισε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου