Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Προετοιμάζει έδαφος για το γενικευμένο "μαχαίρι" στην Πρόνοια

Το γεγονός ότι τα ψίχουλα του "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης" θα παίρνουν μόνο οι "πάρα πάρα πολύ φτωχοί" επιβεβαιώνει ο Γ. Κατρούγκαλος
Επιχειρώντας να εξωραΐσει το νέο τσεκούρωμα,
η κυβέρνηση προσπαθεί να συμβιβάσει το λαό
με τη φτώχεια...
Το γενικευμένο «μαχαίρι» που φέρνει η κυβέρνηση στα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα ήρθε να επιβεβαιώσει ουσιαστικά ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, με δηλώσεις του στον «Real FM». Παράλληλα, επιβεβαίωσε και ότι το περιβόητο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» θα είναι μια μορφή διαχείρισης αποκλειστικά για την πιο ακραία φτώχεια, την ώρα που στο όνομά του θα ενταθεί συνολικά η επίθεση στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
«Πρέπει να ξαναδούμε μερικά επιδόματα που δίνονται, αν δίνονται με σωστό τρόπο. Οταν μιλάμε για Πρόνοια, μιλάμε για λεφτά που πρέπει να πηγαίνουν σε φτωχούς ανθρώπους, αν υπάρχουν λοιπόν χρήματα που πηγαίνουν στη μεσαία τάξη δεν είναι αυτός ο σκοπός της Πρόνοιας» σημείωσε, υιοθετώντας πλήρως τη σχετική επιχειρηματολογία της Παγκόσμιας Τράπεζας και επιχειρώντας να εξωραΐσει το νέο «τσεκούρι» που θα προχωρήσει με διάφορες μορφές, με πλήρη κατάργηση ή σημαντική μείωση επιδομάτων, με περαιτέρω χαμήλωμα των εισοδηματικών κριτηρίων κ.ο.κ.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Κατρούγκαλος περιέγραψε ως... «ανώτερα μεσαία στρώματα» τα νοικοκυριά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι το «μαχαίρι» θα ξεκινήσει από πολύ χαμηλότερα (την ίδια προπαγανδιστική τακτική, άλλωστε, είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση και στο Ασφαλιστικό), ωστόσο ακόμα κι έτσι, ο ισχυρισμός ότι μια τετραμελής π.χ. οικογένεια, με δύο εργαζόμενους και δύο παιδιά, με εισόδημα 30.000 ευρώ το χρόνο, είναι σχεδόν... αστική τάξη, είναι χαρακτηριστικός για τη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να συμβιβάσει το λαό με τη φτώχεια και επιβεβαιώνει ότι η... «δίκαιη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος.
Ψίχουλα για τους "πάρα πάρα πολύ φτωχούς" από την τσέπη των... λιγότερο φτωχών!
Ακόμα πιο αποκαλυπτική, βέβαια, ήταν η αναφορά του Γ. Κατρούγκαλου ότι «το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα το πάρουν όχι οι φτωχοί, αλλά οι πάρα πάρα πολύ φτωχοί»... Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι το ανεπαρκέστατο αυτό επίδομα θα το λαμβάνουν μόνο όσοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας, ενώ ακόμα και αυτά τα ψίχουλα θα «εξοικονομηθούν» από την κλιμάκωση της επίθεσης σε αυτούς που θεωρούνται λιγότερο φτωχοί!
Επιχειρώντας να διαψεύσει, μάλιστα, αυτό το γεγονός, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι «έχουμε δύο διαφορετικές μνημονιακές υποχρεώσεις. Η μία είναι να έχουμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) από 1-1-2017 σε όλους και η δεύτερη είναι να προχωρήσουμε σε μια αναμόρφωση του προνοιακού μας συστήματος ανεξαρτήτως χρηματοδότησης του ΚΕΑ». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «εάν δεχόμασταν τον ισχυρισμό ότι πρέπει να κόψουμε από αλλού, θα έπρεπε να κόψουμε ή επιδόματα αναπήρων και οικογενειακά επιδόματα».
Οι ισχυρισμοί αυτοί, ωστόσο, διαψεύδονται από την ίδια τη συμπληρωματική μνημονιακή συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Ιούνη του 2016, η οποία λέει ξεκάθαρα: «...η κυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει με τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας την Εκθεση για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Πρόνοιας, στοχεύοντας στην αναμόρφωση των παροχών και για την ετήσια εξοικονόμηση του 0,5% του ΑΕΠ (...). Το κόστος εφαρμογής του ΚΕΑ, που εκτιμάται στο 0,5% του ΑΕΠ ετησίως, θα καλυφθεί μέσα από μόνιμες εξοικονομήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προσδιορίζονται στην Εκθεση Αναθεώρησης της Κοινωνικής Πρόνοιας σε αντιστοιχία με τα ευρήματα της Παγκόσμιας Τράπεζας».
Σε αντίθεση, δηλαδή, με όσα ισχυρίζεται ο υπουργός, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να πετσοκόψει προνοιακά επιδόματα και άλλες κοινωνικές παροχές, προκειμένου να βρει κονδύλι για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ, το οποίο αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ ή με τα σημερινά δεδομένα σε 900 εκατ. ευρώ.
Στο στόχαστρο κάθε προνοιακό και κοινωνικό επίδομα
Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψε, η κυβέρνηση έχει ως «βοηθό» γι' αυτό το πετσόκομμα την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία συνέταξε και σχετική έκθεση - γκιλοτίνα, τη λογική της οποίας αναπαράγει στο ακέραιο ο υπουργός.
Η λογική αυτή είναι ότι θεωρούνται υψηλοεισοδηματίες όσες οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά έχουν 10.000 έως 18.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, ή πενταμελείς οικογένειες με 45.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, ή είναι ευκατάστατοι όσοι μπορούν να θερμαίνουν το σπίτι τους με πετρέλαιο.
Γι' αυτό και προτείνει, μεταξύ άλλων, να μην παίρνουν επίδομα τέκνων όσες οικογένειες έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ, να καταργηθεί το πολυτεκνικό επίδομα, να μειωθεί μέχρι και να εξαλειφθεί το επίδομα θέρμανσης. Ακόμα, προτείνει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, το οποίο εκτιμά ότι θα αποφέρει περίπου 1 δισ. ευρώ έσοδα! Προτείνει, επίσης, την κατάργηση των όποιων φοροαπαλλαγών έχουν απομείνει λόγω ιατρικών δαπανών.
Παράλληλα, η Εκθεση ξεκαθαρίζει ότι αυτή τη στιγμή περιορίζεται, όπως γράφει, «στον εξορθολογισμό τριών παροχών αναπηρίας» (εξωιδρυματικό επίδομα, επικουρική σύνταξη απολύτου αναπηρίας, επικουρική σύνταξη τυφλών και άλλες παροχές που δίνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία) και στον εξορθολογισμό επιδομάτων «για αναψυχή και διακοπές που αποδίδονται σε ανάπηρους συνταξιούχους, ενώ έχουν καταργηθεί για τους υπόλοιπους συνταξιούχους». Στη συνέχεια, μάλιστα, αναγγέλλει και το επόμενο αντιλαϊκό κύμα, λέγοντας: «Μια επικείμενη έκθεση θα αξιολογήσει το σύστημα παροχών αναπηρίας».
Το περιεχόμενο αυτής της επίθεσης αναδεικνύεται από τη «διαπίστωση» της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι «αντί για μια πιστοποίηση αναπηρίας που στοχεύει στον καθορισμό των ικανοτήτων του ατόμου, των εμποδίων που αντιμετωπίζει και του τύπου της υποστήριξης που χρειάζεται, στην Ελλάδα η χορήγηση επιδομάτων, υπηρεσιών και προστασίας βασίζεται ολοκληρωτικά σε ιατρικά κριτήρια και καθορίζεται από ιατρικές επιτροπές»!
Σε αντιστοιχία, άλλωστε, με τους ισχυρισμούς του Γ. Κατρούγκαλου περί «ανώτερων μεσαίων στρωμάτων», η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει τον «εξορθολογισμό» του επιδόματος για φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν που ζουν οι γονείς τους, ύψους 1.000 το χρόνο. Το εισοδηματικό όριο για το επίδομα σήμερα είναι 30.000 ευρώ το χρόνο και η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει «να αναμορφωθεί με ένα περισσότερο περιοριστικό όριο εισοδήματος», καθώς κατατάσσει τις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ στην 9η υψηλότερη εισοδηματική κατηγορία σε σύνολο δέκα κατηγοριών...
Συνολικά, η Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας εξετάζει τον εξορθολογισμό (δηλαδή την κατάργηση ή συρρίκνωση) 35 κοινωνικών παροχών που αφορούν σε οικογενειακές παροχές και παροχές τέκνων, σε παροχές αναπηρίας, στο επίδομα θέρμανσης, στις παροχές ανεργίας, στις παροχές κοινωνικού τουρισμού, σε παροχές ειδικών κατηγοριών, στις όποιες φοροελαφρύνσεις έχουν μείνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου