Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ: Αναλαμβάνουν κοινή δράση για το Ασφαλιστικό


Την πραγματοποίηση κοινών πανελλαδικών δράσεων για το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αποφάσισαν, χτες, σε κοινή σύσκεψη, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ. Στόχος τους να ενημερώσουν και να προετοιμάσουν το λαό σε αγωνιστική κατεύθυνση, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμα και να μην μπορούν να πληρώσουν συντάξεις.

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν πανελλαδικά περιφερειακές συσκέψεις με τη συμμετοχή εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, σπουδαστών και αγροτών. Η πρώτη περιφερειακή σύσκεψη θα είναι αυτή της Αττικής στις 20 Μάη, ενώ οι επόμενες θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα. Ακόμα αποφασίστηκε να ξεδιπλωθούν μια σειρά δράσεις, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Την εισήγηση έκανε ο Δήμος Κουμπούρης, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο οποίος επισήμανε: «Η σημερινή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων βάζει σε κίνδυνο ακόμα και την καταβολή και αυτών των τσεκουρεμένων συντάξεων, που δεν φθάνουν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών». Ο ομιλητής παρουσίασε στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παραπάνω επισήμανση. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως τα έσοδα των Ταμείων έχουν μειωθεί από 14% έως 30%, που σε συνάρτηση με τη συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση αφήνουν ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013. Ακόμα πως από το 1950 το μέγεθος της λεηλασίας των αποθεματικών των Ταμείων από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του έχει ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.

Υπογράμμισε ότι «η επίθεση δεν έχει ολοκληρωθεί. Με πρόσχημα τη βιωσιμότητα των Ταμείων έρχονται νέα αντιασφαλιστικά μέτρα», για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχουν "Μεσσίες" που θα έρθουν για να σώσουν την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Είναι ανάγκη να περάσουν στην αντεπίθεση». Ακόμα υπογράμμισε πως είναι ανάγκη με σαφή επιχειρηματολογία να αποκαλύπτεται η σαθρότητα της προπαγάνδας της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να «νομιμοποιήσει» το νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία με ψευδείς ισχυρισμούς και ιδεολογήματα.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ που ανέδειξαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία του κάθε χώρου αλλά και οι ίδιοι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι σπουδαστές, οι γυναίκες, οι αγρότες. Ειπώθηκε, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που δεν μπορούν να πληρώσουν την ασφάλιση, γυναίκες που δούλευαν για χρόνια και τώρα δεν δουλεύουν αλλά δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου