Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Τσακίζουν τους φτωχούς αγρότες


Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αγροτικών καλλιεργειών και εδαφικών εκτάσεων σε ολοένα και λιγότερα χέρια μεθοδεύει η συγκυβέρνηση μέσα από τα απανωτά ασήκωτα χαράτσια στους αυτοαπασχολούμενους φτωχούς αγρότες.

Από το 2014, το σημερινό χαράτσι στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, θα επεκταθεί και στις αγροτικές καλλιέργειες, βοσκοτόπια, σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης, στην κυριολεξία σε κάθε σπιθαμή γης. Το θέμα συζητείται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) της συγκυβέρνησης. Προετοιμάζοντας το έδαφος κάνουν λόγο για κατ' αποκοπή χαράτσι που σε μεσοσταθμικά επίπεδα θα ξεπερνά τα 10 ευρώ το στρέμμα.

Η επίθεση φοροεξουθένωσης των φτωχών αγροτών έχει και συνέχεια με το νέο φορολογικό σύστημα, που ήδη έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί στα αγροτικά εισοδήματα επίσης από το 2014. Ειδικότερα, στο 13% θα μπαίνει ο φόρος και θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος». Ταυτόχρονα καταργείται και το σημερινό καθεστώς, γίνεται υποχρεωτική, για όλους τους αγρότες, η χρήση λογιστικών βιβλίων, καταπώς ισχύει και για τους αυτοπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Αντίθετα, η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε μεγάλες καπιταλιστικές ιδιοκτησίες αποτελούν τις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΕ, εξέλιξη για την οποία έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ. Η λαϊκή συμμαχία εργατών - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων - νέων και γυναικών της λαϊκής οικογένειας μπορεί να βάλει φρένο σε αυτήν τη σφοδρή αντιαγροτική - αντιλαϊκή κυβερνητική επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου