Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Μεθοδεύεται η οριστική απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης


Σε εξαιρετικά υποτονικό κλίμα διεξήχθη σήμερα Πέμπτη το συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), ενδεικτικό της συναίνεσης της Τοπικής Διοίκησης στην οικονομική πολιτική που έχει οδηγήσει, με όχημα και τους δήμους, στην εξαθλίωση και στην ανέχεια τα λαϊκά στρώματα.

Η συμμετοχή δημάρχων και συμβούλων ήταν περιορισμένη, ενώ από κυβερνητικής πλευράς ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδης, προτίμησε να παραβρεθεί σε... ημερίδα του Δήμου Χολαργού. Προφανώς δε χρειαζόταν να πείσει σε κάτι τους δημάρχους του Λεκανοπεδίου.

Το συνέδριο ενέκρινε - πλην των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - την εισήγηση της ΠΕΔΑ, στην οποία αποτυπώνεται η θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων υπέρ της δημοσιονομικής πολιτικής και η... διαμαρτυρία ότι η Τοπική Διοίκηση έχει συνεισφέρει περισσότερο από άλλους φορείς του Δημοσίου σε αυτή την πολιτική... «Είναι σαν να λένε, κλείστε κι άλλα νοσοκομεία, κι άλλα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, συγχωνεύστε κι άλλα σχολεία, μειώστε κι άλλο τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και συνεχίστε να τους απολύετε, γιατί έτσι μπορεί να δημιουργηθεί πλεόνασμα κι έτσι θα σωθούν από την κρίση τα κέρδη των τραπεζών και των μονοπωλίων», σχολίασε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο Π. Τσουκαλάς, εκ μέρους των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στο μεταξύ η χρηματοδότηση απέναντι στους δήμους βαίνει παραπέρα μειούμενη κατά περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα επιβαρύνει με νέους φόρους τη λαϊκή οικογένεια. Όπως δε είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κ. Ασκούνης, όλοι οι δήμοι βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους.

Μεθοδεύεται δηλαδή σταδιακά η οριστική απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης. Βέβαια, ο Κ. Ασκούνης προσπέρασε τις ευθύνες της ΚΕΔΕ για τις εξελίξεις, καθώς βάζει πλάτη στην πολιτική των περικοπών και οι όποιες διαμαρτυρίες της στόχο έχουν να περισώσουν κάποια στοιχειώδη και να κατευνάσουν την οργή του κόσμου με τον οποίον έρχονται αντιμέτωποι. «Ακόμη και σήμερα που οι περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων έχουν φτάσει στο 60%, που η μισθοδοσία γίνεται με μεγάλη δυσκολία, η πλειοψηφία των δήμων, με επικεφαλής την ΚΕΔΕ, δεν διεκδικούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με την ανακατανομή ανάμεσα στους δήμους, με βάση την απογραφή του 2011», σχολίασε ο Π.Τσουκαλάς.

Στο ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλεται «η πολιτική της συγκυβέρνησης για την κατακρεούργηση των εργασιακών - κοινωνικών δικαιωμάτων που είναι η αιτία για τα βάσανα της λαϊκής οικογένειας». Όπως σημειώνεται: 

''Καταγγέλλουμε τη στάση των δημοτικών αρχών που αποδέχονται και υλοποιούν τη βάρβαρη αντιλαϊκή λαίλαπα και στην Τοπική Διοίκηση. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους όσοι είναι θύματα αυτής της πολιτικής και τους καλούμε να οργανώσουν την πάλη τους για να την ανατρέψουν».

Επίσης στο ψήφισμά της η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί επείγοντα μέτρα που ανακουφίζουν τις λαϊκές οικογένειες, όπως:

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων.

  • Επιστροφή των παρακρατηθέντων στο πραγματικό τους ύψος.

  • Γενναία χρηματοδότηση για τους βρεφικούς - παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών. Κατάργηση των τροφείων.

  • Ενίσχυση και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για όσους το έχουν ανάγκη και ένταξή του στις δομές των δήμων. Διασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων σε αυτό με μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Το ίδιο να ισχύσει για τα ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ - ΑμΕΑ. Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους.


Στο συνέδριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Στο χαιρετισμό που κατέθεσε, δηλώνεται η πρόθεση να μην «κάνουμε βήμα πίσω από το αίτημα για σταθερή και μόνιμη δουλειά» και η απαίτηση για «υπογραφή τώρα συλλογικής σύμβασης''. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου