Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Οι φτωχοί αγρότες πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα


Ανακοίνωση της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με αφορμή κυβερνητική φιέστα στην περιοχή

Περιγραφές και διαπιστώσεις για την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει απαρέγκλιτα την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος της φτωχής αγροτιάς ήταν οι βασικοί άξονες της πρόσφατης ημερίδας που διοργάνωσε στην Αρτα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου για την αγροτική ανάπτυξη και στην οποία παραβρέθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Με αφορμή τη σχετική φιέστα, η ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ σημειώνει:

''Γενικές περιγραφές και διαπιστώσεις χωρίς αναφορές στη βασική αιτία, "ναι μεν αλλά", "ήξεις - αφήξεις", αλλά και με σαφή και συγκεκριμένη θέση να επιταχυνθεί η πορεία ξεκληρίσματος της φτωχής μικρομεσαίας αγροτιάς, να συγκεντρωθεί η γη και παραγωγή στα χέρια λίγων, ήταν η δέσμευση της κυβέρνησης στην ημερίδα για την αγροτική ανάπτυξη που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου στην Αρτα.

Στην ημερίδα που παραβρέθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προβλήθηκε η αναγκαιότητα τάχα μιας "άλλης" πολιτικής στην αγροτική παραγωγή στα πλαίσια πάντα της ΕΕ και της ΚΑΠ. Αναγορεύτηκε η κτηνοτροφία σε στρατηγικό στόχο, την ίδια ώρα που τα αδιέξοδα για τους κτηνοτρόφους μεγαλώνουν και από το απλήρωτο γάλα 2 μηνών που χρωστά η "ΔΩΔΩΝΗ" , όταν από την δεκαετία του 1990 οι κτηνοτροφικές μονάδες μειώθηκαν κατά 23%. Από 480.000 μονάδες στις 370.000 σήμερα.

Οι παραγωγοί πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και για τη στήριξη που δίνει στην αντιαγροτική αυτή πολιτική η τοπική διοίκηση όπως επιβεβαιώνει και η υιοθέτηση - στήριξη από την Περιφέρεια Ηπείρου (ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) των "δυσκολιών" τάχα στη "ρευστότητα", που προβάλλει και ο επιχειρηματικός όμιλος της ΔΩΔΩΝΗΣ για την μη εξόφληση των παραγωγών, την ίδια ώρα που δηλώνει αύξηση των εξαγωγών, ενώ παράλληλα εκχωρείται σε εργολάβο το τμήμα της διανομής πετώντας στην ανεργία τους οδηγούς...

Η ανάπτυξη που επικαλούνται και για τον αγροτικό τομέα είναι καπιταλιστική, υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, συγκεντρώνει γη και παραγωγή στα χέρια μεγαλοκαπιταλιστών αγροτών. Στον ίδιο αδιέξοδο, για τη φτωχή μικρομεσαία αγροτιά, δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης οδηγούν και τα περί "καλύτερης διαχείρισης", αποτελεσματικότερης διαπραγμάτευσης», που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η διέξοδος για τη φτωχή μικρομεσαία αγροτιά βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης, στη λαϊκή συμμαχία, με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες. Στην διεκδίκηση μιας άλλης αγροτικής ανάπτυξης, ενάντια στα μονοπώλια, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεγαλοαγρότες. Ανάπτυξη που θα συμφέρει το λαό, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και λαϊκό έλεγχο, στήριγμα τον παραγωγικό συνεταιρισμό''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου