Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Στο επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών


Μόνο με την ενεργό κινητοποίηση και τον αγώνα των φτωχομεσαίων αγροτών μπορεί να διεκδικηθούν λύσεις σε καυτά προβλήματα

Τη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική, που φέρνει σε αδιέξοδο όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της φτωχής αγροτιάς και μάλιστα στη δυναμική αγροτική περιοχή των δύο νομών, κατήγγειλαν οι Τομεακές Οργανώσεις Πέλλας και Ημαθίας του ΚΚΕ. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες στη Βέροια, παρουσίασαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά και κάλεσαν τους αγρότες σε οργάνωση της πάλης για τη διεκδίκηση λύσης των καθημερινών προβλημάτων τους, αλλά και της επιβίωσης των ίδιων και των παιδιών τους.

Απαίτησαν από την κυβέρνηση να βρει λύση ώστε να γίνουν δεκτές οι εκπρόθεσμες αιτήσεις που κατέθεσαν οι παραγωγοί φρούτων (ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια, ακτινίδια κ.ά.) των δύο νομών για αποζημίωση εξαιτίας των καταστροφών που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από παγετό και βροχοπτώσεις, καθώς οι πραγματικές ζημιές (80-90%) που προκλήθηκαν αποκαλύφθηκαν στο στάδιο της καρπόδεσης, δηλαδή χρονικά αργότερα.

Παράλληλα, ζήτησαν:

  • Να ασφαλίζονται όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς πολλαπλασιάζονται οι φτωχοί αγρότες που μένουν ανασφάλιστοι επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τα ετήσια ασφάλιστρα στον ΟΓΑ.
  • Να επιστραφούν στους αγρότες τα παράνομα «χαράτσια», που ξεπερνούν και τα 100 ευρώ, τα οποία πλήρωσαν οι αγρότες σε πολλές ΕΑΣ και την ΠΑΣΕΓΕΣ για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2013.
  • Να εξοφληθεί από τους εμποροβιομήχανους η απλήρωτη ροδακινοπαραγωγή του 2012 και όσες παλαιότερες σοδειές εξακολουθούν να είναι απλήρωτες.
  • Να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι που είναι απλήρωτοι για τη γαλακτοπαραγωγή τους για πάνω από 7-9 μήνες, από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής (ΚΟΛΙΟΣ - ΑΓΝΟ, ΜΕΒΓΑΛ, κ.λπ.).

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην καθυστέρηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες της περιοχής, αλλά και όλης της χώρας ενώ τα χρήματα αυτά είναι απόλυτα αναγκαία στην αγροτιά, για το ξεκίνημα των εργασιών της νέας καλλιεργητικής χρονιάς.

Μίλησαν για το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής με την έναρξη της νέας χρονιάς (Πετρέλαιο κίνησης, Ηλεκτρικό ρεύμα για την άρδευση, Ζωοτροφές, Εφόδια). Τις κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ από τις αρδευτικές πομώνες και την αδυναμία έγκαιρης αντικατάστασης από τη ΔΕΗ, ενώ τα ποτίσματα έχουν ξεκινήσει. Αλλά και στα νέα προβλήματα που φόρτωσε η κυβέρνηση, όπως τα χαράτσια στα αγροτεμάχια, οι «Συνεταιρισμοί - Εταιρείες μεριδιούχων» του Ν.4015/2011, τα χαράτσια αρδευτικών γεωτρήσεων, το κόστος νομιμοποίησης σταυλικών εγκαταστάσεων.

Ο Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις του, όπως παλεύει και μέχρι σήμερα, για τη λύση των παραπάνω οξυμένων προβλημάτων. Και προανήγγειλε πλατύ πολιτικό άνοιγμα στα χωριά με συσκέψεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις, με στόχο την ενημέρωση των φτωχομεσαίων αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Το "κάθε πέρσι και καλύτερα" είναι πλέον ξεκάθαρο για τη φτωχομεσαία αγροτιά, με την εφαρμοζόμενη ΚΑΠ της ΕΕ. Στις πρόσφατες φετινές πολύ σημαντικές σε έκταση, συμμετοχή και διάρκεια, αγροτικές κινητοποιήσεις, αναδείχτηκαν τα προβλήματα, καταγγέλθηκε η αρνητική για το αγροτικό εισόδημα πορεία, συνειδητοποιήθηκε καλύτερα από τον πανελλαδικό συντονισμό, με επίκεντρο το μπλόκο της Νίκαιας και τα αιτήματα των 34 μπλόκων, η βάση και τα αίτια των προβλημάτων», σημείωσε και τόνισε:

«Η ενεργή συμμετοχή των ίδιων των φτωχομεσαίων αγροτών στη διεκδίκηση λύσης των καθημερινών προβλημάτων τους, αλλά και της επιβίωσης γι' αυτούς και τα παιδιά τους είναι για μας στην πρώτη γραμμή. Σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που είναι στο στόχαστρο των ίδιων αντιλαϊκών πολιτικών, με στόχο ξεκάθαρο την ανατροπή αυτών των πολιτικών και την κατάκτηση της δικής τους Λαϊκής Εξουσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου