Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Σε εξέλιξη η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση

Σε υπερήλικες ανασφάλιστους κόβουν την προνοιακή σύνταξη των 340 ευρώ. Στους 6.000 συνταξιούχους του ΤΕΑΥΦΕ μειώνουν πάνω από 20% τις επικουρικές. Από το Ενιαίο Κέντρο Είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία, εντείνεται το κυνήγι των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, που κατεβάζουν ρολά και χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Κινδυνεύουν μάλιστα να χάσουν ακόμα και τα σπίτια τους, για να ξεχρεώσουν το Ταμείο. Σε ένα παράλληλο κυνήγι, η κυβέρνηση για να εισπράξει από τους αγρότες τις εισφορές στον ΟΓΑ, ψάχνει τρόπο για να παρακρατεί τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. Τα παραπάνω είναι μόνο ορισμένα από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης. Επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις παροχές συνταξιούχων και εργαζόμενων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με μέτρα ψηφισμένα τους προηγούμενους μήνες και άλλα που τώρα σχεδιάζονται.

Η συνέχεια έχει δρομολογηθεί:
  • Το ΕΚΑΣ που αποδίδεται μέχρι τώρα στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν μπορούν να επιβιώσουν με τη σύνταξή τους, κόβεται σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.
  • Οι επικουρικές συντάξεις, με το νέο τρόπο υπολογισμού τους, μετά και τις περσινές μειώσεις μπαίνουν ξανά στο σφαγείο. Τα Ταμεία θα τις πληρώνουν όταν έχουν και όσο έχουν. Τα ποσά που θα καταβάλλονται θα επαναπροσδιορίζονται ακόμα και κάθε τρίμηνο. Το ίδιο και τα εφάπαξ στα οποία η περικοπή μπορεί να ξεπεράσει το 25%.
  • Ηδη, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τα Ταμεία το 2014 κατά 2 δισ. ευρώ, σηματοδοτεί νέες μειώσεις και στις κύριες συντάξεις. Η κυβέρνηση ετοιμάζει «επιτροπή ειδικών» για να «προσαρμόσει» την υφιστάμενη νομοθεσία και αναμένονται νέα μέτρα σύμφωνα με τη βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Το συνταξιοδοτικό πρέπει να συμβάλλει στη «δημοσιονομική σταθερότητα» των χωρών της Ενωσης. Δηλαδή, η ασφάλιση και η σύνταξη να είναι εξολοκλήρου υπόθεση του εργαζόμενου, να απαλλαγούν κράτος και εργοδοσία από κάθε υποχρέωση.
  • Σχεδιάζονται νέες «ενοποιήσεις» που θα σπρώξουν προς τα κάτω τις όποιες παροχές έχουν απομείνει. Από κοντά και ο ΟΟΣΑ, προτρέπει σε σταδιακή κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Ταμεία, αφού το κράτος πρέπει να αποσυρθεί ολοκληρωτικά από την στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης. Εποφθαλμιούν τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους» στους οποίους στηρίζονται πολλά ταμεία. Διαβλέποντας τις εξελίξεις, η Τράπεζα της Ελλάδας «συμβουλεύει» τους ασφαλισμένους να προστρέξουν στις ιδιωτικές ασφαλίσεις, τα «κοράκια» των μεγάλων ασφαλιστικών και χρηματιστηριακών ομίλων οσμίζονται φρέσκο χρήμα.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να εξοργίζονται όταν ακούν κυβέρνηση και εργοδοσία να λένε ότι με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, τελειώνουν τα βάσανα για το λαό. Οτι σε λίγο η οικονομία βγαίνει από το «τούνελ» και από την ανάπτυξη έχει να κερδίσει η εργατική λαϊκή οικογένεια. Ο Γολγοθάς για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα δεν τέλειωσε, είναι μπροστά μας. Η αντεργατική πολιτική δε σταματά, δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τέλος σε αυτή μπορεί να βάλουν μόνο οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι, σε κοινό βηματισμό μάχης, αντίστασης και ανατροπής. Να γιατί πρέπει να βουλιάξουν αύριο οι δρόμοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Να γιατί η οργάνωση και η επιτυχία της απεργίας που προτείνει το ΠΑΜΕ για τις 23 Οκτώβρη, πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε σωματείου, του κάθε εργαζόμενου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου