Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015

Νέα σκληρά μέτρα κατά των αγροτών

Νέα σκληρά μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών παίρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακολουθώντας την αντιαγροτική ΚΑΠ της ΕΕ. Το πρώτο σφοδρό χτύπημα που δέχονται οι αγρότες είναι μέσω της φορολογίας, καθώς, από φέτος και για πρώτη φορά, υποχρεώνονται να πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος και για τις επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ, με συντελεστή 13% και μαζί προκαταβολή του 27,5% του φόρου για το επόμενο έτος. Φόρο θα πληρώσουν ακόμα κι εκείνοι που δεν έχουν καθόλου εισόδημα, αρκεί να έχουν ένα σπίτι στο χωριό κι ένα αυτοκίνητο, αφού ισχύει και γι' αυτούς η φορολογία με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Η κυβέρνηση «ξέχασε» γρήγορα το αφορολόγητο έστω και αυτών των 12.000 ευρώ (ψίχουλο βεβαίως και αυτό μπροστά στη μεγάλη λαϊκή φοροληστεία), που έταζε προεκλογικά και στους αγρότες για να κλέψει την ψήφο τους, αποδεικνύοντας και μ' αυτό τον τρόπο ότι κάθε άλλο παρά ενδιαφέρεται για το φτωχό αγροτικό κόσμο και συνολικά το λαό, αφού τον ξεζουμίζει με τη φορολογία, για να μη θιχτούν τα κέρδη και τα συμφέροντα των καπιταλιστών.
Για να διασκεδάσει την αγανάκτηση των αγροτών γι' αυτά τα μέτρα, που συνεχίζουν να εφαρμόζονται κανονικά, η κυβέρνηση αξιοποιεί στην προπαγάνδα της το σχέδιο που προτείνουν οι δανειστές. Ισχυρίζεται, δηλαδή, ότι η δική της πολιτική είναι «λιγότερο κακή» σε σχέση με αυτά που αφορούν τους αγρότες και βάζουν στη διαπραγμάτευση οι λεγόμενοι «θεσμοί», τα οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα (εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας), είναι μεταξύ άλλων τα εξής: Να αυξηθούν ο συντελεστής φορολόγησης από το 13% στο 33% και η προκαταβολή του φόρου για το επόμενο έτος από το 27,5% στο 100%. Να καταργηθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, όταν στους εφοπλιστές το δίνει αφορολόγητο. Να μειωθεί το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ, ή να μειωθεί ο αριθμός όσων θα την δικαιούνται. Να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ.
Το δεύτερο άμεσο χτύπημα που δέχονται οι αγρότες είναι η νέα μείωση των επιδοτήσεων και των άλλων ενισχύσεων που προβλέπεται από τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015 - 2020 και η οποία, συνολικά, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50%. Με δεδομένο ότι οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του συνολικού αγροτικού εισοδήματος, γίνεται φανερό ότι αυτή η μείωση θ' αποτελέσει τη «χαριστική βολή» για χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Η κυβέρνηση, αποδεχόμενη και εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σπρώχνει κι άλλους πολλούς μικρομεσαίους αγρότες στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, διευκολύνοντας το να περάσουν η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον αγροτικό τομέα.
Τα νέα αντιαγροτικά μέτρα έρχονται να προστεθούν στα παλιά που, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθούν να ισχύουν και να εφαρμόζονται, όπως: Πρώτο, ο ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια, τους αχυρώνες, τα οικόπεδα και τα χωράφια, που δεν καταργήθηκε, αλλά θα «τρυγήσει» ξανά τις τσέπες των αγροτών, ακόμα και των πενήτων συνταξιούχων του ΟΓΑ, οι οποίοι έχουν την ατυχία να διαθέτουν ένα χαμόσπιτο στο χωριό, κτισμένο, πριν από δεκάδες χρόνια, με χίλιους κόπους και βάσανα κι ένα κτηματάκι για τον κήπο τους. Δεύτερο, οι μεγάλες αυξήσεις που έχουν γίνει στις τιμές του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος και σε όλα, σχεδόν, τα αγροτικά μέσα και εφόδια, καθώς και στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ κι έχουν πετάξει στα ύψη το κόστος παραγωγής. Τρίτο, τα βαριά χαράτσια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τους ΓΟΕΒ - ΤΟΕΒ, τις ανανεώσεις των αρδευτικών γεωτρήσεων, τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.
Τέταρτο, οι παρακρατήσεις για αγροτικά χρέη στην εφορία και στον ΕΛΓΑ από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις και τις επιστροφές ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Πετρελαίου. Πέμπτο, οι συνέπειες για τους φρουτοπαραγωγούς από το συνεχιζόμενο εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία, το οποίο συνυπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κι ήταν, μάλιστα, η πρώτη της πράξη σε διεθνές επίπεδο. Για όλα αυτά τα ζητήματα, οι αγρότες βρίσκονται σε αναβρασμό και αυτό εκφράζεται στις συσκέψεις και στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει το συνεπές αγροτικό κίνημα τον τελευταίο καιρό. Οι αγρότες χόρτασαν από παχιά λόγια και υποσχέσεις. Καμιά αναμονή και καμιά ανοχή δεν δικαιολογείται απέναντι στην πολιτική της ΕΕ και της νέας συγκυβέρνησης που τους ξεκληρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου