Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΟΓΕ: Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να περιμένουν!

Τη δική της συμβολή στην ανάδειξη πλευρών της επίθεσης στα δικαιώματα, αλλά και τη συνείδηση των εργαζόμενων γυναικών, στο πλαίσιο της ημερίδας που οργάνωσε το ΠΑΜΕ με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση, είχε η ΟΓΕ μέσα από την παρέμβαση της προέδρου της, Μαιρήνης Στεφανίδη. Εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας της στις εργασίες της ημερίδας δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ».
«Στο όνομα της ισότητας ΕΕ και κυβερνήσεις έχουν πάρει μέτρα όλα τα προηγούμενα χρόνια που βαθαίνουν την ανισοτιμία των γυναικών», υπογράμμισε η Μ. Στεφανίδη και εξήγησε: «Ετσι και σήμερα όχι απλά δε γίνεται λόγος για την επαναφορά της πενταετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση των γυναικών, αλλά αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησής τους ακόμη και για τις μητέρες με ανήλικα ή ανάπηρα παιδιά. Προκλητικά η ΕΕ και οι κυβερνήσεις κατάργησαν την πενταετή διαφορά στη συνταξιοδότηση, στο όνομα της ισότητας των δύο φύλων που δεν ήταν προνόμιο, ούτε πρόωρη.
Οι βιολογικές ανάγκες της εργαζόμενης γυναίκας, η προστασία της μητρότητας επιβάλλουν την πενταετή διαφορά, όπως και την απαλλαγή των γυναικών από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες και για όσες δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες την επιπλέον μείωση κατά πέντε χρόνια του ορίου ηλικίας. Αυτό είναι πολύ πιο αναγκαίο σήμερα καθώς η ανισοτιμία εντείνεται στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος και όλο και περισσότερες υπηρεσίες Πρόνοιας φορτώνονται στις πλάτες της γυναίκας (φροντίδα ηλικιωμένων, αρρώστων, ΑμΕΑ κ.λπ.) στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης της γυναίκας και της οικογένειας, που τσακίζονται από την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών. Είναι άλλωστε από τα μαζικότερα θύματα της υποαπασχόλησης, της ανεργίας και των ανασφάλιστων. (...) Μετά τη δεκαετία του '90 δεν υπήρχαν σταθερά ωράρια, αυξήθηκαν σταθερά οι ελαστικές μορφές απασχόλησης που σήμερα έχουν γενικευτεί, η μερική απασχόληση, το "on call", η εκ περιτροπής εργασία - ανεργία, οι απλήρωτες, υποχρεωτικές υπερωρίες. Πώς και πόσο να μείνει στη δουλειά η γυναίκα με παιδί μέσα σε αυτή την εργασιακή ζούγκλα;».
Περισσεύει η κοροϊδία
Σε δεινή θέση βρίσκονται, όπως επισήμανε, και οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες: «Δουλεύουν πολλά χρόνια χωρίς στοιχειώδεις παροχές προστασίας της μητρότητας, όπως οι άδειες μητρότητας, και στο τέλος παίρνουν ψίχουλα αντί για σύνταξη. Και μάλιστα η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) παρουσιάζει σαν τεράστιο κατόρθωμα ότι πλέον δίνουν ένα επίδομα 600 ευρώ συνολικά για τους τέσσερις μήνες μετά τη γέννα στις ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ. Αν καταφέρουν και αυτά να τα πάρουν γιατί δουλεύουν ανασφάλιστες, καθώς δυσκολεύονται να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές», σημείωσε.
Οπως βέβαια τόνισε, οι τοποθετήσεις της ΓΓΙΦ δεν αφορούν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των γυναικών: «Για παράδειγμα ούτε κουβέντα δεν κάνουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά που είναι πάγιο αίτημά μας. Μιλάνε μονάχα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των γυναικών, μέσω συμμετοχής σε ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης, την ενίσχυση πρωτοβουλιών "κοινωνικής οικονομίας", με τη μορφή συνεταιριστικών επιχειρήσεων».
Την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών συμπληρώνει και η επίθεση στη συνείδησή τους, από τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και τους πολυάριθμους θεσμούς τους: «Την ίδια ώρα κάνουν ολόκληρες συζητήσεις στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής και του Ευρωκοινοβουλίου για την αδήλωτη εργασία. "Λάδι πολύ και τηγανίτα τίποτα" για την πλειοψηφία των εργαζομένων γυναικών», σημείωσε και πρόσθεσε:«Πολλές διαπιστώσεις και δάκρυα, αλλά μέχρι εκεί. Για παράδειγμα, η ευρωβουλευτής Κούνεβα είναι περήφανη γιατί άλλαξε ο ορισμός της αδήλωτης εργασίας, όμως δεν έβγαλε άχνα για την ύπαρξη των εργολαβιών καθαριότητας που εκμεταλλεύονται γυναίκες, ιδιαίτερα μετανάστριες που κατακλύζουν Νοσοκομεία και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες. Δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι νέες εργαζόμενες αποκλείονται από το επίδομα που δίνει ΙΚΑ και ΟΑΕΔ την περίοδο της άδειας μητρότητας γιατί δεν έχουν συμπληρώσει 200 μέρες ασφάλισης τα τελευταία δύο χρόνια».
"Να σπάσουμε τη στάση αναμονής"
Τέλος, η πρόεδρος της ΟΓΕ υπογράμμισε πως η ανάδειξη των προβλημάτων και κυρίως των αντίστοιχων αιτημάτων και διεκδικήσεων, πρέπει να γίνουν εργαλείο δράσης: «Πέρα από τις διαπιστώσεις μας σήμερα καλούμαστε να προγραμματίσουμε και να συντονίσουμε τη δράση μας για το επόμενο διάστημα, ώστε το εργατικό λαϊκό κίνημα να δώσει την απάντηση που σήμερα χρειάζεται για διεκδικήσεις σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις δυνατότητες που μας δίνουν τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Οι γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, της ΟΓΕ, γνωρίζουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Αντιπαλεύουμε τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας σε κοινό αγώνα με την Κοινωνική Συμμαχία. Πρόσφατα εντείναμε τη δράση μας στα ζητήματα Υγείας με την τρίμηνη καμπάνια μας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και συνεχίζουμε με τους Συλλόγους και Ομάδες μας σε όλη την Ελλάδα.
Θα δώσουμε τη μάχη στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στις 11 Ιούνη και την απεργία που προγραμματίζεται σε συνεργασία με τις Λαϊκές Επιτροπές και τις Επιτροπές Αγώνα. Στόχος μας να φτάσουμε πλατιά στις γυναίκες εργαζόμενες και άνεργες, τις γυναίκες του μικρομάγαζου, τις γυναίκες που βοηθούν στις οικογενειακές επιχειρήσεις, τις νέες να ενημερώσουμε, να αναδείξουμε τα αιτήματα που έχουμε διαμορφώσει για τα επιδόματα, τις άδειες μητρότητας, τις γονικές άδειες, την κοινωνική πολιτική. Να σπάσουμε την στάση αναμονής. Να τις εντάξουμε στο μετερίζι του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος στον αντιμονοπωλιακό μας αγώνα.
Τώρα οργάνωση της πάλης για ουσιαστική προστασία της μητρότητας, της υγείας των γυναικών στους χώρους δουλειάς, σταθερή και μόνιμη εργασία με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, αποκατάσταση επιδομάτων, απαγόρευση των απολύσεων εγκύων και άδειες μητρότητας ανάλογες με τις ανάγκες μητέρας και βρέφους, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τη λαϊκή οικογένεια».
Κάλεσμα στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη
«Οι ζωές μας δε σηκώνουν άλλα μέτρα. Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να περιμένουν!»: Αυτό τονίζει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της μπροστά στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη. Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες σε όλη τη χώρα καλούν τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να μην κάνουν «ούτε βήμα πίσω» από τις σύγχρονες ανάγκες τους και προετοιμάζονται για τη μαζική τους συμμετοχή στα συλλαλητήρια.
Μεταξύ άλλων, στο κάλεσμά της η ΟΓΕ σημειώνει τα παρακάτω: «Οι γυναίκες από τις λαϊκές οικογένειες συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα γιατί:
  • Δεν αποδεχόμαστε τον "έντιμο συμβιβασμό" της συγκυβέρνησης που σημαίνει φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια για εμάς και τα παιδιά μας.
  • Δε συμβιβαζόμαστε με τις κατακτήσεις που μας πήραν πίσω την περίοδο της κρίσης και στο όνομα του χρέους. Ενα χρέος που δεν είναι του λαού και συνεχίζουμε να ματώνουμε για να πληρώνεται κάθε δόση στους δανειστές.
  • Δεν ανεχόμαστε να στερούμαστε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις, το επίδομα μητρότητας και τοκετού, να "χρυσοπληρώνουμε" για το δικαίωμα των παιδιών μας στην Προσχολική Αγωγή, στην Παιδεία, στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Και την ίδια στιγμή κυβέρνηση, Διοικήσεις ΟΑΕΔ, ασφαλιστικών οργανισμών, Δήμων, να δεσμεύουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των Πανεπιστημίων, της Τοπικής Διοίκησης.
  • Είναι εδώ όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που βάζει "θηλιά" στις ζωές μας και προετοιμάζονται για "νέα συμφωνία" - μνημόνιο.
  • Η αναμονή δίνει "αέρα στα πανιά" συγκυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας για να συνεχίζουν το "πνίξιμο" των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, τη φοροαφαίμαξη. Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που παραμένουν στη θέση τους πλήττουν παράλληλα την υγεία, την περίθαλψη, τις εργαζόμενες στα ΒΑΕ, την προστασία από εργατικό ατύχημα, άλλες κοινωνικές παροχές από τα ταμεία, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις.
  • Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των χωρών που την απαρτίζουν, έχουν περάσει νόμους και μέτρα εναντίον των γυναικών. Απαξιώνουν από τη μια τον κοινωνικό ρόλο της μητρότητας, ενώ από την άλλη φουσκώνουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου