Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Το χρονοδιάγραμμα της "λαιμητόμου"

Την Πέμπτη, 18 Ιούνη, συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ, όπου σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» στην επικύρωση της αντιλαϊκής συμφωνίας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο κείμενο συμφωνίας ενδέχεται να υπάρχει αναφορά ότι το θέμα του ελληνικού κρατικού χρέους θα εξεταστεί σε επόμενη φάση, αλλά εντός της 9μηνης ή άλλης διάρκειας «μεταβατικής περιόδου».
Την ίδια ημερομηνία (18/6), όπως έγινε γνωστό προχτές Παρασκευή, συνεδριάζει η διοίκηση του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας» (ESM) στις 18 Ιούνη. Είναι φανερό ότι η συζήτηση θα έχει αντικείμενο τα ζητήματα της αναχρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος. Το αίτημα χρηματοδότησης της συγκυβέρνησης προβλέπει και τη μεταφορά των δανείων από την ΕΚΤ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σε μια εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή και των ελληνικών μονοπωλίων και επιχειρηματικών Ομίλων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ. Να σημειωθεί ότι για τη συμμετοχή σε αυτά, η ΕΚΤ έχει ως όρο να μη διακρατεί κρατικά χρέη πάνω από ένα ορισμένο ύψος. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι «η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας».
Στις 24 Ιούνη, συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ατζέντα τα ζητήματα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών Ομίλων. Και βέβαια, οι όποιες αποφάσεις θα κριθούν από την πορεία της αντιλαϊκής αξιολόγησης και της συμφωνίας.
Στις 30 Ιούνη, λήγει η παράταση που δόθηκε στη σημερινή κυβέρνηση για το υπάρχον μνημόνιο.
Επίσης, στις 30 Ιούνη η συγκυβέρνηση αποπληρώνει ποσά ύψους1,6 δισ. ευρώ για δόσεις εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, στην πλευρά του ΔΝΤ.
Με την επιβεβαίωση της συμφωνίας, ο ESM με τα 11,4 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα υπόλοιπα των προηγούμενων δανείων (στήριξη τραπεζών), αναλαμβάνει να αποπληρώσει απευθείας τη δόση προς το ΔΝΤ. Επίσης, σύμφωνα με τους υπάρχοντες σχεδιασμούς, θα αναλάβει τα χρέη του ελληνικού αστικού κράτους και προς την πλευρά της ΕΚΤ, ύψους 6,7 δισ. ευρώ με λήξεις στο δίμηνο Ιούλη - Αυγούστου.
Πρόκειται για πρακτικές ανακύκλωσης και διαχείρισης του κρατικού χρέους. Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκυβέρνηση, με τη συμφωνία - απόφαση στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, δεσμεύεται να το εξυπηρετεί «στο ακέραιο και εγκαίρως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου