Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Προτάσεις που παραπέμπουν το λαό από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη για λογαριασμό του κεφαλαίου

Βάζουν το λαό να διαλέξει ανάμεσα στην πρόταση - λαιμητόμο των δανειστών και στην πρόταση - καρμανιόλα της κυβέρνησης...
Με το κάλπικο "όχι" που προτείνει
 η συγκυβέρνηση στην πρόταση - λαιμητόμο
των δανειστών, επιχειρεί να εμφανίσει
συναίνεση στη δική της
πρόταση - καρμανιόλα...
Με το δημοψήφισμα που ανήγγειλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το περιεχόμενο που του δίνει και την επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν τα στελέχη της, είναι σαφές ότι ουσιαστικά καλεί το λαό να εγκρίνει τη δική της πρόταση προς τους δανειστές, η οποία ωστόσο αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος που συμπληρώνεται από την πρόταση των «θεσμών».
Παίζοντας στο ίδιο αντιλαϊκό γήπεδο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τη μία και οι «θεσμοί» της τρόικας από την άλλη προβάλλουν «λύσεις» και αλλεπάλληλα κείμενα προτάσεων, που παραπέμπουν το λαό από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη και από το ένα στο άλλο «ισοδύναμο» αντιλαϊκό μέτρο. Γι' αυτό η πρόταση για δημοψήφισμα είναι αφενός «κάλπικη», αφετέρου ένας ακόμη εκβιασμός υποταγής του λαού στη σφαγή του από το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εξουσία τους.
Οι προτάσεις της συγκυβέρνησης και των δανειστών είναι «ομόσταυλες» και «ομογάλακτες», βγαλμένες από τα κιτάπια του κεφαλαίου και τις πάγιες αξιώσεις του, γι' αυτό και αμφότερες οδηγούν σε νέα μέτρα συνέχισης της χρεοκοπίας του λαού, παράλληλα με τη συνέχιση των προηγούμενων μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που προβλέπονται σε αυτά και που βέβαια διατηρούνται σε ισχύ και μάλιστα στο ακέραιο.
Με ή χωρίς τα κάλπικα διλήμματα, όπως αυτά που στήνει η συγκυβέρνηση, από τις επόμενες μέρες, ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με την καταιγίδα των μέτρων, με τις βαριές ανατιμήσεις στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης, με τα μέτρα που φέρνουν παραπέρα μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και με τις σαρωτικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, που αφορούν στη συμπίεση των κρατικών κονδυλίων, τα οποία σχετίζονται με τις ανάγκες του.
Σ' αυτό το πλαίσιο, ο λαός και μπορεί και πρέπει να χαράξει τις δικές του «κόκκινες γραμμές», να σηκώσει το δικό του ανάστημα, απέναντι στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και τα μονοπώλιά της, τα αστικά κόμματα, το πολιτικό προσωπικό και τους κάθε είδους διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος, στην εξουσία του κεφαλαίου.
Την ίδια ώρα, η εμπλοκή της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης εκδηλώνεται σε ζητήματα ξένα όσο και εχθρικά για το λαό,πρώτα και κύρια σε ό,τι αφορά τους όρους χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους και τη διαχείριση του κρατικού χρέους. Το όλο σκηνικό στήνεται με φόντο τους γενικότερους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις κυβερνήσεις τους και βέβαια για λογαριασμό των μονοπωλίων που καθένας απ' αυτούς στηρίζει και εκπροσωπεί.
Το πακέτο με τα αντιλαϊκά μέτρα που προτείνεται από τη συγκυβέρνηση, φτάνει στα 8 δισ. ευρώ για το διάστημα μέχρι το τέλος του 2016.
Η πρόταση - λαιμητόμος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού» τιτλοφορείται η πρόταση - λαιμητόμος για το λαό, που κατέθεσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους «θεσμούς» της τρόικας, στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας (22/6). Και βέβαια, κάθε άλλο παρά τυχαία, τον ίδιο ακριβώς τίτλο έχει και η πρόταση των «θεσμών», με μικροδιαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά το αντιλαϊκό περιεχόμενο.
Σ' αυτό το πλαίσιο, αποδίδουν εύσημα στο σημερινό μνημόνιο που συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και στα αποτελέσματα που αυτό επέφερε, τονίζοντας χαρακτηριστικά:«Σήμερα, τα δημόσια οικονομικά κινούνται σε μια πιο βιώσιμη τροχιά, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση, αν και η δημοσιονομική κατάσταση επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες, λόγω της αβεβαιότητας». Οπως προκύπτει, στέκονται αυτοκριτικά στη μέχρι τώρα διαχείριση της δικής τους διακυβέρνησης, για τις «αβεβαιότητες» που διαπίστωναν επί καιρό τα εγχώρια αστικά επιτελεία, σχετικά με τη διαμόρφωση της αντιλαϊκής συμφωνίας.
Παράλληλα, ανοιχτά και απροκάλυπτα ομολογούν τη συμφωνία και με το πρώτο και με το δεύτερο μνημόνιο και ειδικότερα την αντιασφαλιστική επίθεση που εντάθηκε στο πλαίσιό τους, λέγοντας:«Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012 έχουν μερικώς ωφελήσει τη βιωσιμότητα του γενικότερου συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο στο παρελθόν ήταν κατακερματισμένο και δαπανηρό, μεταθέτοντας τα δυσβάστακτα βάρη στις μελλοντικές γενιές. Επιπλέον, πολύ πιο φιλόδοξα και θαρραλέα βήματα απαιτούνται για την ολοκλήρωση αυτών των μεταρρυθμίσεων και για ν' αντιμετωπιστούν οι πιέσεις στο σύστημα, που προκαλούνται από την οικονομική κρίση».
Η κυβερνητική πρόταση, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει:
-- «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πάρουν χρόνο για να αποδώσουν καρπούς, ενώ η μακροπρόθεσμη ανάκαμψη θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί ιδιωτικά και το εναρκτήριο λάκτισμα της ροής χρηματοδότησης των επενδύσεων θα χρειαστεί μια αρχική ώθηση». Λένε, δηλαδή, ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη θα έχει μεν όχημα τα ιδιωτικά κεφάλαια, όμως το «εναρκτήριο λάκτισμα» θα δοθεί από τα διακρατικά και κρατικά πακέτα ενίσχυσης των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών ομίλων...
-- «Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιβεβαιώσει την πλήρη υποστήριξή της για την εφαρμογή του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων, μέσω μιας ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο μέσα σε λίγες μέρες, το οποίο θα περιλαμβάνει την απαραίτητη νομοθεσία για τον ΦΠΑ και άλλα μέτρα, απαραίτητα για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων». Πρόκειται, δηλαδή, για την εφαρμογή της πρώτης από τις προαπαιτούμενες δράσειςπου θα αναλάβει και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.
-- Δεσμεύονται για κατάθεση συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το β' εξάμηνο του 2015, με την κατάθεση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 - 2019, που προβλέπεται και στο «ευρωπαϊκό εξάμηνο».
-- «Οι αρχές δεσμεύονται να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των ελέγχων της διαδικασίας και των δαπανών του προϋπολογισμού». Σ' αυτό το επίπεδο, προβλέπεται η συγκρότηση Δημοσιονομικού Συμβουλίου που θα είναι «πλήρως λειτουργικό». Πρόκειται για το μέτρο της αυτόματης και οριζόντιας περικοπής δαπανών του προϋπολογισμού, σε περίπτωση αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς στόχους. Η κυβέρνηση, μάλιστα, έχει προτείνει ο έλεγχος και οι σχετικές αποφάσεις να γίνονται σε εβδομαδιαία βάση...
-- «Η ιδιωτική διαχείριση των ελληνικών τραπεζών θα γίνεται σεβαστή και η κυβέρνηση δεν θα επέμβει στη λήψη των καθημερινών αποφάσεων και τη διαχείριση των τραπεζών, οι οποίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με βάση τις αρχές της αγοράς». Την ίδια ώρα: «Η στρατηγική αυτή θα έχει στόχο να επιστρέψουν οι τράπεζες στην ιδιοκτησία ιδιωτών με την προσέλκυση διεθνών επενδυτών και για την επίτευξη ενός βιώσιμου προτύπου χρηματοδότησης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».
-- «Οι αρχές θα συνεχίσουν την εφαρμογή του οδικού χάρτη με το μοντέλο-στόχο της ΕΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για το διαχωρισμό και θα λάβουν όλα τα μέτρα για την αύξηση του ανταγωνισμού», ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν και στη «μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου». Αποκαλύπτεται ότι η πολιτική της κυβέρνησης κινείται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων απέναντι στη στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας. Παράλληλα, δεσμεύονται στους «θεσμούς» να «αναθεωρήσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ με βάση το κόστος». Προ των πυλών εμφανίζονται και οι παραπέρα ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών, με βάση και τους κανονισμούς που ισχύουν στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ.
-- Μισθοί στο Δημόσιο«Οι αρχές θα υιοθετήσουν νομοθεσία για την ενιαία μισθολογική μεταρρύθμιση με ισχύ από 1η Γενάρη 2016, σύμφωνα με τους συμφωνημένους στόχους για το μισθολογικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης της αποσυμπίεσης της κατανομής των μισθών σε σχέση με την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού της».
Το συγκεκριμένο μέτρο θα συνοδευτεί από την επιβολή ενός διαρκώς μειουμένου ορίου μισθολογικής δαπάνης, υπολογιζόμενου ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (!). Ειδικές παρεμβάσεις δρομολογούνται σταειδικά μισθολόγια που ισχύουν σε κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί, διπλωμάτες), για τον «εξορθολογισμό» και την προσαρμογή με το νέο «ενιαίο μισθολόγιο», που θα εφαρμοστεί από την 1η Γενάρη 2016.
-- Ιδιωτικοποιήσεις: Μεταξύ άλλων δράσεων, οι αρχές θα προχωρήσουν σε άμεσα βήματα για την πώληση τωνπεριφερειακών αεροδρομίων, του Ελληνικού, θα οριστικοποιήσουν τους όρους για την πώληση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, του ΟΣΕ και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Για τηνακίνητη περιουσία, το ΤΑΙΠΕΔ θα καθορίσει τους ετήσιους στόχους εσόδων.
-- Πρωτογενή πλεονάσματα: Οπως αποκαλύπτεται, η κυβέρνηση δεσμεύεται «για την εξασφάλιση βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα, τα οποία θα μειώνουν σταθερά το χρέος, αλλά και τα οποία θα είναι σύμφωνα με τα πρωτογενή πλεονάσματα των άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους». Ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει, δηλαδή, για την αποπληρωμή ενός χρέους που δεν είναι δικό του, την ίδια ώρα που μπαίνει σταθερά ως στόχος «η Ελλάδα να επανακτήσει σταδιακά την πρόσβαση στις αγορές», να προστεθούν δηλαδή κι άλλα βάρη στην πλάτη του λαού, για λογαριασμό του κεφαλαίου.
-- Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο το 2015, αλλά και το 2016.Επιπλέον, προβλέπεται η διασφάλιση του ίδιου εισπρακτικού στόχου, ύψους 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, μέσω αντιστάθμισης των όποιων μειώσεων προκύψουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επί των οποίων υπολογίζεται το χαράτσι. Μάλιστα, η πρόταση της συγκυβέρνησης προδιαγράφει μειώσεις στα όρια εισοδήματος μέχρι τα οποία προβλέπονται «ελαφρύνσεις» ή «απαλλαγές» στα φτωχότερα τμήματα του λαϊκού πληθυσμού. Επιπλέον, θα μειωθεί και το αφορολόγητο όριο, πάνω από το οποίο επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ (σήμερα 300.000 ευρώ).
-- Επιβολή φόρου με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο των αγροτικών αποζημιώσεων, επιδοτήσεων και ενισχύσεων. Σ' αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κατάργηση της ρύθμισης που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, σχετικά με την απαλλαγή των αγροτικών ενισχύσεων μέχρι το ποσό των 12.000 ευρώ...
Αυτή την πρόταση - καρμανιόλα αντιπαραθέτει η κυβέρνηση στους δανειστές, καλώντας το λαό να πει «όχι» στην πρότασή τους. Δηλαδή, να πει «ναι» στην κυβερνητική πρόταση. Σκύλλα και Χάρυβδη. Γι' αυτό ο λαός όχι μόνο να μην εγκλωβιστεί, αλλά να χαράξει ρότα ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο, την εξουσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου