Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Για μια ουσιαστική εσωοργανωτική διαδικασία

Το αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε σημαντικές μάχες σε πολλά μέτωπα. Οι κομμουνιστές θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε στην οργάνωση της πάλης και της αντίστασης του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας ενάντια στα μέτρα για το Ασφαλιστικό. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να δυναμώσουμε την πολιτική μας δουλειά, τη διαφώτιση του εργαζόμενου λαού. Την ανάγκη να βγάζει πιο ουσιαστικά, ταξικά συμπεράσματα από τις πολιτικές εξελίξεις. Να κατανοεί το ενιαίο σχέδιο και επιδίωξη της αστικής τάξης για καπιταλιστική ανάκαμψη, που προϋποθέτει το παραπέρα τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων. Να καταφέρουμε με ακούραστη δουλειά να επιδράσουμε σε σημαντικά τμήματα της εργατικής τάξης για το κρίσιμο θέμα, ότι το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός και όχι η μία ή η άλλη διαχείρισή του, ότι αυτό το σύστημα δεν παίρνει γιατρειά και χρειάζεται να ανατραπεί.
Την ίδια περίοδο, όπως προβλέπει το Καταστατικό του Κόμματος, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις, (ε/α ΓΣ), των ΚΟΒ. Μια σοβαρή εσοοργανωτική διαδικασία, κατά την οποία γίνεται αποτίμηση της προηγούμενης περιόδου από τη δουλειά της ΚΟΒ και ο νέος προγραμματισμός δράσης, όπως επίσης εκλέγονται οι καινούργιοι Γραμματείς και Γραφεία των ΚΟΒ. Πρόκειται για ουσιαστική διαδικασία λειτουργίας, συντροφικής κριτικής και αυτοκριτικής για τα όργανα και τα στελέχη. Αποτελεί συλλογική διαδικασία για όλο το κομματικό δυναμικό με συζήτηση πάνω στις εξελίξεις και τα καθήκοντα που προκύπτουν για τους κομμουνιστές.
Αυτή η διαδικασία, δεν έχει φυσικά καμία σχέση με τις «διαδικασίες» που τηρούνται στα άλλα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα. Διαδικασίες όπως «η εκλογή του αρχηγού από τη βάση», όπου θεοποιείται η «συμμετοχή των πολιτών», αλλά κρύβεται ότι πρόκειται για σκληρές μάχες οικονομικών συμφερόντων για το ποιος θα ηγείται στο ένα ή στο άλλο αστικό κόμμα, όπου θέλουν και ένα πιο διευρυμένο λαϊκό ακροατήριο συμμέτοχο και συνένοχο στην όλη υπόθεση.
Η δική μας λειτουργία, φυσικά, δεν έχει ανάγκη από τις «δάφνες» του αστικού κατεστημένου, ούτε από τα φώτα της δημοσιότητας. Πρόκειται για τη δοκιμασμένη, πειθαρχημένη, ουσιαστική λειτουργία που προβλέπει η κομμουνιστική ιδεολογία, η οποία έχει επιβεβαιωθεί στο πέρασμα των χρόνων. Γι' αυτό και σε αυτήν τη σημαντική περίοδο οφείλουμε να ετοιμάσουμε σωστά τις ε/α ΓΣ, να μην τσιγκουνευτούμε χρόνο στην άρτια διεξαγωγή τους. Δεν πρόκειται φυσικά για μια αχρείαστη τυπολατρία ή ιεροτελεστία. Από τις ε/α ΓΣ των ΚΟΒ επιδιώκουμε όλο το κομματικό δυναμικό να βγει πιο δυνατό, με πιο βαθιά κατανόηση των εξελίξεων, με πιο σαφή και συγκεκριμένη στόχευση τι πάει να πετύχει η ΚΟΒ, πού στοχεύει, τι αναλαμβάνει ο κάθε σύντροφος. Να αξιολογηθεί πού δυσκολευτήκαμε την προηγούμενη περίοδο και τι μέτρα θα πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και πιο σύνθετα καθήκοντα που οι ίδιες οι εξελίξεις γεννούν. Δεν μπορούμε φυσικά στο πλαίσιο ενός άρθρου να εξαντλήσουμε όλες τις πλευρές και τα σοβαρά καθήκοντα που χρειάζεται μια ΚΟΒ να εξετάσει. Ομως, το σίγουρο είναι πως πρέπει να καταφέρουμε ώστε όλα τα σφυριά να χτυπούν στον ίδιο στόχο: Στη συμβολή της κάθε ΚΟΒ, ώστε την επόμενη χρονιά να γίνει ένα σημαντικό άλμα στην πολιτική - ιδεολογική παρέμβαση του Κόμματος, στη μαζική προβολή και διάδοση του Προγράμματος του ΚΚΕ. Να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην οικοδόμηση του Κόμματος και της ΚΝΕ, στην αγωνιστική ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Βασικός ενιαίος στόχος να ριζώσουμε γερά στην εργατική τάξη
Εδώ χρειάζεται να σκεφτούμε καλά, πώς αποτυπώνεται αυτό στις δυνατότητες, στην προοπτική δράσης, στο χώρο ευθύνης κάθε ΚΟΒ. Δεν είναι φυσικά παντού ίδιες οι συνθήκες, όπως και οι δυνατότητες. Το καθήκον όμως παραμένει ίδιο, δηλαδή στο πιθανά διαφορετικό περιβάλλον, π.χ. στις διαφορές ανάμεσα στις κλαδικές ή εδαφικές Οργανώσεις όσον αφορά το χώρο ευθύνης τους, ο βασικός άξονας δεν πρέπει να αλλοιώνεται, να αδυνατίζει. Βασικός ενιαίος στόχος όλων των δυνάμεων είναι να ριζώσουμε γερά στην εργατική τάξη. Να πατήσουμε πάνω στα θετικά βήματα που έχουμε κάνει και να τα εδραιώσουμε περισσότερο. Να ενισχύσουμε τον προσανατολισμό όλων των Οργανώσεων για πολύπλευρη παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, στους νευραλγικούς εργασιακούς χώρους της οικονομίας, της παραγωγής. Να γενικεύσουμε θετικά παραδείγματα τέτοιας δράσης, να τα ενθαρρύνουμε κι άλλο. Να έχουν όλοι οι σύντροφοι καθήκοντα με συγκεκριμένη δουλειά στο πλαίσιο αυτού του προσανατολισμού και ιεράρχησης. Να κατανοηθεί πιο συντεταγμένα το ενιαίο καθήκον οικοδόμησης του Κόμματος στους χώρους δουλειάς ως αυτό που έχει την πρώτιστη σημασία για όλους τους κρίκους, όλες τις Οργανώσεις, όλους τους συντρόφους. Αν αυτό «χωνευτεί», είναι πιο εύκολο να συγκεκριμενοποιηθούν και οι τρόποι που θα κάνουν την παρέμβασή μας αποδοτικότερη.
Φυσικά, μια εδαφική ΚΟΒ, για παράδειγμα, πρέπει να εξετάσει κι άλλα καθήκοντα που προκύπτουν στο χώρο ευθύνης της. Πρέπει να εξασφαλίσει την κομματική παρέμβαση στον τοπικό Σύλλογο ή Ενωση ΕΒΕ, συνολικά την πιο συστηματική δουλειά στους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους. Την παρέμβασή μας στους Συλλόγους Γονέων. Τη βελτίωση δράσης σε άλλους μαζικούς φορείς. Ολα αυτά τα εξετάζουμε και πρακτικά τα αντιμετωπίζουμε, όχι ξεκομμένα και τεμαχιστά το ένα από το άλλο. Ο κάθε σύντροφος (δυνητικά και ο κάθε δραστήριος οπαδός) πρέπει να αισθάνεται ότι είναι μέρος της συνολικής δράσης της ΚΟΒ. Οτι και το παραμικρό καθήκον που αναλαμβάνει ο καθένας από εμάς, είναι σημαντική συμβολή στο πλαίσιο της παρέμβασης του Κόμματος, της επαφής με εργατικά - λαϊκά στρώματα. Οτι είναι συμβολή στο θέμα της ισχυροποίησης του Κόμματος, στο δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας. Πως γι' αυτό του το καθήκον το Κόμμα έχει ενδιαφέρον, ότι περιοδικά θα γίνεται επανέλεγχος και τυχόν διορθωτικές κινήσεις όπως και επιπλέον βοήθεια και στήριξη. Οτι η κάθε μερική πείρα θα γίνεται πολύτιμη και σημαντική όταν γενικεύεται μέσα στην ΚΟΒ, βγαίνουν πιο ουσιαστικά συμπεράσματα, γίνεται συλλογική αποτίμηση, δένεται με τις βασικές επιδιώξεις και στοχεύσεις του Κόμματος. Ενας σύντροφος, για παράδειγμα, που έχει αναλάβει την παρέμβαση του Κόμματος σε ένα σούπερ μάρκετ βοηθιέται περισσότερο αν, συζητώντας αυτήν την πείρα, γνωρίσει καλύτερα τις εξελίξεις από τον κλάδο του Εμπορίου, τις κινήσεις της εργοδοσίας, τους δικούς μας στόχους. Ενας άλλος σύντροφος, που δραστηριοποιείται σε έναν Σύλλογο Γονέων, αποκτά πιο ουσιαστικό περιεχόμενο στην παρέμβασή του, αν συνειδητοποιήσει πως συναναστρέφεται όχι γενικά ή μόνο «με γονείς», αλλά με εργάτες, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, επίσης με μαθητές και πως έχει την ευκαιρία να κάνει σε αυτούς τους ανθρώπους πλατιά ζύμωση των θέσεων και της πολιτικής μας.
Η δράση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος
Σοβαρό κριτήριο αποτελεσματικότητας της δουλειάς της κάθε ΚΟΒ, που είναι ανάγκη να αξιολογηθεί αναλυτικά στις ε/α ΓΣ, αποτελεί η δουλειά με τον περίγυρο της ΚΟΒ. Αν, δηλαδή, έχουμε καταφέρει να έχουμε ενεργοποιημένη και «ζεστή» την πολύτιμη εφεδρεία των οπαδών του Κόμματος. Αυτό δεν περιορίζεται στο αν έχουμε μια λίστα φίλων και ψηφοφόρων του ΚΚΕ τους οποίους και ειδοποιούμε ή ενημερώνουμε για κάποια τρέχοντα καθήκοντα. Εννοούμε αν έχουμε καταφέρει στο επίπεδο της κάθε ΚΟΒ, να υπάρχει δίπλα ένας συμπαγής πυρήνας συναδέλφων, εργατοϋπαλλήλων, άλλων λαϊκών ανθρώπων, που καταρχήν είναι εξοπλισμένοι με την πολιτική του Κόμματος. Οτι κάνουν και αυτοί προσπάθεια στον κύκλο τους να διαφωτίσουν, να ενημερώσουν. Οτι αναλαμβάνουν καθήκοντα, διακινούν τον «Ριζοσπάστη», διαβάζουν την ΚΟΜΕΠ, κάνουν οικονομική δουλειά. Μια τέτοια δουλειά προϋποθέτει σοβαρή μέριμνα και προσπάθεια από τα Γραφεία των ΚΟΒ. Να ξέρει τους οπαδούς του Κόμματος, τη σύνθεσή τους, τις δυνατότητές τους. Να βοηθάει στον εξοπλισμό τους με τακτικές συσκέψεις, με ιδεολογικά μαθήματα, με διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, άλλες πρωτοβουλίες. Να τους βοηθά να αντιμετωπίζουν τα αστικά και οπορτουνιστικά ιδεολογήματα.
Πάντα αποτελούσε κριτήριο για μια ΚΟΒ του ΚΚΕ το να έχει «άλλη μια οργάνωση δίπλα της», να έχει έτσι πιο διευρυμένο το αισθητήριο της επαφής με τις πιο πλατιές μάζες, να μπορεί να απλώνει πιο καλά το δίκτυο της δουλειάς της. Στις σημερινές πλέον σύνθετες συνθήκες, αυτό το καθήκον γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο, καθώς ο ορυμαγδός της προπαγάνδας είναι καθημερινός, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη τεράστια, οι συνθήκες υποχώρησης του εργατικού κινήματος δεν ξεπερνιόνται αυτόματα. Ειδικά τώρα, λοιπόν, για το σήμερα και το αύριο, η κάθε ΚΟΒ οφείλει να αξιολογήσει αυτήν ακριβώς τη διάσταση της δουλειάς της, να δει πού βρίσκεται, να καταπιαστεί με το πώς θα διευρύνει τον κύκλο των δραστήριων οπαδών του Κόμματος που βρίσκονται στο χώρο ευθύνης της.
Μια εξίσου κρίσιμη πλευρά, που αφορά τη δουλειά των κομμουνιστών σε όποια ΚΟΒ και να ανήκουν, αφορά την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Φυσικά, το συγκεκριμένο ζήτημα που είναι μια απαίτηση των καιρών, δεν αποτελεί μόνο καθήκον των κομμουνιστών, ούτε όλα περνούν μόνο από τα δικά μας χέρια. Αφορά συνολικά την εργατική τάξη, ώστε να συνειδητοποιηθεί ως «τάξη για τον εαυτό της», να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, να οργανωθεί. Ομως οι κομμουνιστές έχουμε πολλά καθήκοντα και εδώ. Συνειδητοποιώντας την κατάσταση, χρειάζεται να παρέμβουμε δραστήρια. Στη σωστή λειτουργία των Συνδικάτων, στην ίδρυση νέων όπου χρειάζεται. Στην οργάνωση των νέων εργατών με τις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Στις παρεμβάσεις των Λαϊκών Επιτροπών καταρχήν στους χώρους δουλειάς, αλλά και για το σύνολο των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων. Στην αντιμετώπιση των κινήσεων της εργοδοσίας και του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τις ΚΟΒ. Να συνειδητοποιηθεί καλύτερα ο πρωτοπόρος ρόλος μας στην ανασύνταξη του κινήματος. Πιο απλά: Να είναι πολύ σαφές και συγκεκριμένο τι σημαίνει στόχευση ανασύνταξης για την κάθε ΚΟΒ, να μη μένει δηλαδή μόνο ένα σύνθημα χωρίς πιο βαθύ περιεχόμενο. Παράλληλα, τι σημαίνει ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, τι μέτρα άρα παίρνει η κάθε ΚΟΒ στη δουλειά της στους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, στους υπόλοιπους λαϊκούς φορείς, στη νεολαία.
Μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα στην προώθηση των καθηκόντων μας
Συνολικότερα, έχει μεγάλη σημασία να συνειδητοποιηθεί πως πρέπει να «υποδεχτούμε» τη νέα χρονιά με ένα πλήρες κατά το δυνατόν πολιτικό και ιδεολογικό προγραμματισμό, με βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας, με ταυτόχρονα ακόμη πιο οξυμένα αγωνιστικά αντανακλαστικά απέναντι στην αντιλαϊκή καταιγίδα. Αλλωστε αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται στα 3 χρόνια απο το 19ο Συνέδριο του Κόμματος και βεβαίως έχοντας μπροστά της το επόμενο διάστημα την προετοιμασία για το 20ό Συνέδριο. Με ΚΟΒ που κατακτούν ένα καλύτερο επίπεδο δράσης αναμετρούμενες με τις υποκειμενικές δυσκολίες και τα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με πιο συλλογικό πνεύμα και καλύτερη δουλειά.
Εδώ θα δοκιμαστούν πιο συντεταγμένα εκατοντάδες νέα στελέχη του Κόμματος, στο σημαντικό «σχολείο» που ονομάζεται Γραφείο ΚΟΒ. Αποτελεί ζήτημα ουσίας και προοπτικής ειδικότερα αυτά τα νέα στελέχη να εκπαιδευτούν καλά στην κομματική δουλειά, να μάθουν να δρουν συλλογικά, να αποκτούν κύρος ως κομμουνιστές στο χώρο ευθύνης τους. Αυτό θα είναι μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια.
Δεν αποσπόμαστε φυσικά από τις συνθήκες που διεξάγουμε τις ΓΣ. Δεν αποτελούν όλα τα «θέλω» μας, αυτομάτως και πραγματικότητα. Μπορούμε όμως να κάνουμε σημαντικά βήματα, να ατσαλωθεί καλύτερα το κομματικό δυναμικό για τις πολιτικές εξελίξεις, να οργανώσουμε πιο καλά τη δουλειά μας. Σε πείσμα των καιρών που καλούν σε αποστράτευση, μοιρολατρία και σε ανοχή του «μικρότερου κακού», το ΚΚΕ εξοπλισμένο με τη σύγχρονη επαναστατική του στρατηγική, με συσσωρευμένη πείρα από δυσκολίες και καμπές της πάλης, με κριτήριο και για τις δυνατότητες που γεννά η διαρκής ταξική αναμέτρηση και η σύγκρουση των δύο κόσμων του εργατικού και του αστικού, χωρίς μεγάλες κουβέντες, δείχνει το δύσβατο αλλά σίγουρο δρόμο που πρέπει να προχωρήσει η εργατική τάξη.

Πέτρος ΑΛΕΠΗΣ
Μέλος της ΚΕ και του Γραφείου της ΚΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου