Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Θέλει "διάλογο" για την εφαρμογή της πρότασης-"ταφόπλακα" της Κοινωνικής Ασφάλισης

Με το βλέμμα στα μπλόκα των αγροτών, στις απεργίες των εργαζομένων και στις διαδηλώσεις επιστημόνων και αυτοαπασχολούμενων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να κατευνάσει τη λαϊκή οργή που προκαλεί το σχέδιο για το Ασφαλιστικό, όμως, επιστρατεύοντας εκβιασμούς και εκφοβισμό, λέγοντας ότι «αν δεν πάρουμε μέτρα, το σύστημα θα καταρρεύσει», ξεκαθάρισε ότι αυτό το σχέδιο δεν αλλάζει στην ουσία του και κάλεσε σε διάλογο για να εφαρμοσθεί. 
Μιλώντας στη Βουλή σε προ ημερησίας συζήτηση για το Ασφαλιστικό, παραδέχθηκε ότι το τι θα γίνει με τις συντάξεις, αν θα μειωθούν ή όχι, θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση και την ανεύρεση ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ -δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ- η κρατική δαπάνη για το Ασφαλιστικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός σε διάλογο» με τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, λέγοντας «περιθώρια βελτίωσης της πρότασης προφανώς υπάρχουν», αλλά έσπευσε να προσθέσει «χωρίς να αλλοιώνουν το πνεύμα της πρότασής μας». Συνεπώς, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν αποσύρεται η πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, που επί της ουσίας βάζει «ταφόπλακα» στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και πως με επιμέρους ελιγμούς θα προσπαθήσει να μειώσει το πολιτικό κόστος.
Παραδέχθηκε ότι «όλες οι συντάξεις θα υπολογιστούν εξ αρχής» και επανέλαβε ότι η κύρια σύνταξη «θα είναι το άθροισμα της εθνικής και της αναλογικής σύνταξης», δηλαδή εφαρμογή του νόμου Κουτρουμάνη - Λοβέδου που έχει τη σφραγίδα των δανειστών. Δεν υιοθέτησε μόνο το συγκεκριμένο νόμο, αλλά και τα επιχειρήματα περί βιωσιμότητας και τον εκφοβισμό που αξιοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να προωθήσουν τις αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις.
«Η πραγματικότητα είναι ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και υποστήριξε ότι «αν δεν πάρουμε μέτρα, το σύστημα θα καταρρεύσει», ενώ πέραν των επιχειρημάτων υιοθέτησε και τη λογική πως ξανά για το Ασφαλιστικό πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν ευθύνονται για τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την πρόσφατη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς για μια μικρή αύξηση εισφορών έναντι σοβαρών ανταλλαγμάτων. Συγκεκριμένα, εξήρε τη στάση των εργοδοτών, λέγοντας ότι «προς τιμήν τους» δέχθηκαν «μια μικρή αύξηση στις εισφορές», που όπως είπε «γρήγορα θα αντισταθμιστούν» με κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, οπότε τα βάρη θα πέσουν και πάλι στις πλάτες των ασφαλισμένων εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και νέων επιστημόνων.
Παρ' όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι κριτήριο της κυβερνητικής πρότασης είναι «η ισονομία» και «η κοινωνική δικαιοσύνη», όμως είναι προφανές ότι το επιχείρημα αυτό δεν πείθει τους άμεσα θιγόμενους που είναι σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις και ήταν εμφανής η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αλλάξει το κλίμα με κινήσεις που ωστόσο δεν επιφέρουν καμία ουσιαστική αλλαγή.
Συγκεκριμένα, για τους επιστήμονες επανέλαβε ότι μόνο για την 1η πενταετία οι εισφορές θα υπολογίζονται στο 80% του κατώτατου μισθού και πως τα δύο πρώτα χρόνια θα είναι στο 14%, τα επόμενα τρία χρόνια στο 17% και έπειτα στο 20%. Για τους αγρότες παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση, αλλά υποστήριξε ότι είναι «επιβάρυνση με αποτέλεσμα», διότι σύμφωνα με το παράδειγμα που ανέφερε ένας αγρότης που θα πληρώνει 14,50 ευρώ το μήνα παραπάνω εισφορές θα λάβει 580 ευρώ σύνταξη το 2026 κι αυτό κατά τον πρωθυπουργό είναι το θετικό αποτέλεσμα.
Επιπλέον, για να κατευνάσει τα πνεύματα μετά τις δηλώσεις υπουργών που κατηγόρησαν τους αγρότες για φοροδιαφυγή, ο πρωθυπουργός επί της ουσίας το πήρε πίσω, λέγοντας ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες που πρέπει να φωτιστούν», αλλά σχετίζονται με τους μεσάζοντας και τους διακινητές προϊόντων, ενώ επανέφερε το θέμα της αυστηροποίησης των κριτηρίων για τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», που στόχο έχει το μαζικό ξεκλήρισμα μικρών και μεσαίων αγροτών.
Ο πρωθυπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, ζήτησε στήριξη και συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θυμίζοντας προς τη ΝΔ και άλλα κόμματα ότι ψήφισαν το μνημόνιο το καλοκαίρι και τα κάλεσε να φέρουν αντιπροτάσεις και να έχουν στάση ευθύνης σε «ένα μείζον εθνικό θέμα που αφορά τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού». Κατηγόρησε τα κόμματα που συμμετείχαν στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι είναι «βαθιά ανεύθυνη η στάση που τηρούν» και ότι δεν πρέπει «να παριστάνουν τους εισαγγελείς ενώ έχουν ευθύνες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου