Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την ΕΕ, την ΚΑΠ και τη φτωχομεσαία αγροτιά

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για τις δηλώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ΕΕ, την ΚΑΠ και τη φτωχομεσαία αγροτιά τονίζει:
«Κάθε προπαγανδιστικό ψέμα επιστρατεύει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να χτυπήσει τους εξελισσόμενους αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς και να τους διασπάσει. Με χτεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, αφού τονίζει ότι η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει "διά πυρός και σιδήρου" το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που διαμορφώνει μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ και παρουσιάζει προκλητικά τον οδοστρωτήρα της ΚΑΠ και τα δεσμά της ΕΕ που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες σαν …ευλογία. Όπως είπε ο υπουργός της συγκυβέρνησης, "η ΕΕ στηρίζει τον αγρότη (…). Για τους Έλληνες αγρότες, όπως για όλους τους Ευρωπαίους, διασφαλίζεται μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική ένα ποσό (…) έχουμε μια συμφωνία, την οποία πρέπει να την υπηρετήσουμε, να την υλοποιήσουμε(...) είναι αναγκαία για τους ίδιους τους αγρότες, 3,5 δισ. είναι ανάγκη κάθε χρόνο να εισρέουν στον αγροτικό χώρο".
Πρόκειται για προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν σήμερα τεράστια πείρα από την ΚΑΠ και τα καταστροφικά της αποτελέσματα. Η ΚΑΠ της ΕΕ τους μόνους που υπηρετεί είναι τους μεγαλοαγρότες. Τα στοιχεία από την εφαρμογή της αποδεικνύουν ότι το 80% των αγροτών παίρνει μόνο το 20% των επιδοτήσεων και το 20% των αγροτών απολαμβάνει το 80% των επιδοτήσεων, ευνοούνται οι μεγάλοι να γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι. Ειδικά με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020, 90.000 δικαιούχοι της πενιχρής επιδότησης έμειναν εκτός, είτε επειδή έχουν καλλιέργειες κάτω από 4 στρέμματα, είτε επειδή η επιδότησή τους ήταν κάτω των 250 ευρώ και είχε διοικητικό κόστος η διανομή της. Αυτή την πολιτική υπηρετούν διαχρονικά όλες οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που με τη φοροληστεία, το αντιασφαλιστικό τερατούργημα και μια σειρά μέτρα όπως η κατάργηση του αφορολόγητου πετρελαίου και της επιστροφής του ΦΠΑ κλπ., δίνει τη χαριστική βολή στη φτωχομεσαία αγροτιά.
Αντί άλλης απάντησης, δημοσιεύουμε ξανά την Ερώτηση που έχει υποβάλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με τα αποκαλυπτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της ΚΑΠ. Η Ερώτηση έχει κατατεθεί ήδη από το Δεκέμβρη του 2015 στην Επιτροπή, χωρίς η τελευταία να έχει ακόμη απαντήσει, κατά τη συνηθισμένη τακτική της να κωλυσιεργεί, όταν πρόκειται για Ερωτήσεις που αποκαλύπτουν την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ.
Το κείμενο της Ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλου είναι το ακόλουθο:
“Η μελέτη της Eurostat για τον αγροτικό τομέα στην ΕΕ είναι αποκαλυπτική για τους στόχους και τα αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Στη δεκαετία 2003-2013 στην ΕΕ πάνω από 4 εκατομμύρια αγροτικές εκμεταλλεύσεις (πάνω από μία στις τέσσερις - 27%) εξαφανίστηκαν, ενώ η γεωργική έκταση παρέμεινε σταθερή στα 1,7 δισεκατομμύρια στρέμματα. Για παράδειγμα, στη Σλοβακία, στη Βουλγαρία, στην Ιταλία, στην Τσεχία, στην Πολωνία και στο Ην. Βασίλειο η μείωση ανήλθε αντίστοιχα σε 67,1%, 61,8%, 48,6%, 42,6%, 34,2% και 34%. Το 55,8% των κατόχων εκμεταλλεύσεων έχει ηλικία άνω των 55 ετών. Στην Ελλάδα το διάστημα αυτό εξαφανίστηκε το 14% των αγροτικών νοικοκυριών.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν, επίσης, την τάση αύξησης της μέσης έκτασης ανά εκμετάλλευση, την τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της γεωργικής γης και παραγωγής στα χέρια των καπιταλιστών μεγαλοαγροτών, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού για την κερδοφορία, την καπιταλιστική ανάπτυξη που επιταχύνεται με εργαλείο την ΚΑΠ της ΕΕ και οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές των μικροπαραγωγών βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα, η επισιτιστική επάρκεια και ποιότητα επιδεινώνονται, το κόστος παραγωγής ανεβαίνει, ενώ η λαϊκή οικογένεια πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμα.
Η ΚΑΠ 2014-2020 δίνει τη χαριστική βολή και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ελλάδα ολοκληρώνει το έγκλημα σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς, με φοροεπιδρομή στο πενιχρό εισόδημά της, μείωση της επιστροφής του ειδικού φόρου στα καύσιμα, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και άλλα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες βρίσκονται, το διάστημα αυτό, σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ΚΑΠ και την πολιτική της κυβέρνησης που τους ξεκληρίζουν.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών που συνεπάγεται η ΚΑΠ σε συνδυασμό με τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που από κοινού στο πλαίσιο της τρόικας και του 3ου μνημονίου συνδιαμορφώνουν;”».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου