Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Καπιταλιστική ανάκαμψη με όχημα την αντιλαϊκή πολιτική

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, με τον
πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα: Η κυβέρνηση
προωθεί κατά γράμμα την πολιτική
ενίσχυσης των καπιταλιστών σύμφωνα με
τις απαιτήσεις τους
Με όρο και προϋπόθεση τη μονιμότητα και την επέκταση των αντιλαϊκών μέτρων, την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που προβλέπεται γι' αυτή τη φάση, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από κοινού με τα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου βάζουν στην προμετωπίδα της πολιτικής τους το σχέδιο της «παραγωγικής ανασυγκρότησης». Πρόκειται για το ένα και μοναδικό παράλληλο πρόγραμμα, που κρίνεται αναγκαίο για την τόνωση των νέων κερδοφόρων επενδύσεων, για τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή τη δημιουργία συνθηκών διευρυμένης αναπαραγωγής των κερδών. Το πρόκριμα για τα παραπάνω αποτελεί η πλήρης εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, ως ασφαλές «εφαλτήριο» και «τελευταία ευκαιρία» για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, όπως σταθερά επισημαίνει η πλευρά του ΣΕΒ.
"Φόρουμ" για την ενίσχυση των βιομηχάνων
Αποφασιστικό κρίκο σε αυτή τη διαδικασία αποτελεί η συγκρότηση και λειτουργία του «Φόρουμ για τη βιομηχανία», στο οποίο μετέχουν η κυβέρνηση και αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ο ΣΕΒ, οι τραπεζίτες, αλλά και εκπρόσωποι του λεγόμενου «κοινωνικού εταιρισμού».
Το Φόρουμ στοχεύει να αποτελέσει «το κύριο όργανο διαβούλευσης με σκοπό τη διαμόρφωση προτάσεων άμεσης εφαρμογής για την ανάταξη του σημαντικότερου πυλώνα της οικονομίας, που είναι η βιομηχανία» τόνισε χτες, κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου «θεσμού», η υφυπουργός Οικονομίας, Θεοδώρα Τζάκρη, χαρακτηρίζοντας ως «εθνικό στόχο» την «ανάπτυξη της βιομηχανίας», δηλαδή την πολιτική πολύπλευρης ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και της προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «τώρα που ξέρουμε ότι είμαστε μόνοι μας στον ευρωπαϊκό χώρο, τώρα που ξέρουμε χωρίς αμφιβολία ότι είναι ένας χώρος ακραίων εθνικών οικονομικών ανταγωνισμών, με έξυπνες πολιτικές ενίσχυσης και προστασίας των εθνικών μας παραγωγικών μηχανών, στο πλαίσιο πάντα των αρχών της ΕΕ και τηρώντας τους κανόνες των εταίρων μας, θα χτίσουμε πετραδάκι - πετραδάκι τέτοιες πολιτικές, που θα εκμεταλλεύονται στο έπακρο το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά θα δίνουν παραγωγική και αναπτυξιακή πνοή στη δική μας χώρα».
Ουσιαστικά, η λειτουργία του «Φόρουμ» αποτελεί μια ακόμη κυβερνητική πρωτοβουλία υλοποίησης των σχετικών προτάσεων του ΣΕΒ, με κύριο αντικείμενο την κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων της εγχώριας βιομηχανίας και την κατάστρωση σχεδίου άμεσων ενεργειών για την ανάπτυξή της, όπως αυτό θα προκύψει από τα πορίσματα των 6 τεχνικών ομάδων εργασίας που θα το πλαισιώνουν.
Στις «τεχνικές ομάδες εργασίας» περιλαμβάνονται:
-- Η ομάδα προσδιορισμού δυναμικών κλάδων της βιομηχανίαςπου μπορούν να δημιουργήσουν «σταθερές θέσεις εργασίας» και να αντέχουν στο διεθνή ανταγωνισμό. Τα κριτήρια ιεράρχησης θα περιλαμβάνουν τις δυνατότητες ανάπτυξης, τα υφιστάμενα «προβλήματα» και τις διεθνείς συνθήκες ανταγωνισμού σε κάθε κλάδο, τον εξαγωγικό προσανατολισμό, τη διαμόρφωση «οικονομιών κλίμακας», που σηματοδοτούν τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, προκειμένου να επιτευχθεί η συμπίεση του «κόστους» των βιομηχάνων.
-- Η ομάδα διασύνδεσης καινοτομίας - βιομηχανίας. Μεταξύ άλλων, θα προχωρήσει με προτάσεις για την άρση των υφιστάμενων «εμποδίων», ενώ φανερή είναι η προσπάθεια μεγαλύτερης διασύνδεσης των ερευνητικών κέντρων, άλλων ιδρυμάτων που ασχολούνται με την έρευνα όπως τα ΑΕΙ και άλλων επίσης φορέων με τις ανάγκες των βιομηχάνων ή ακόμη και με τις ίδιες τις επιχειρήσεις τους.
-- Η ομάδα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να σημειωθεί ότι σε αυτές συγκαταλέγονται ισχυρές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 εργαζόμενους, με τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ το χρόνο. Προβλέπεται ο προσδιορισμός δράσεων οργανωτικής και τεχνολογικής υποστήριξης, ιδιαίτερα γι' αυτές με εξαγωγικό προσανατολισμό και με συγκριτικά πλεονεκτήματα.
-- Η ομάδα εξοικονόμησης ενέργειας, που θα προσδιορίσει άμεσες δράσεις και εργαλεία για τη μείωση του κόστους ενέργειας, που επίσης αποτελεί πάγιο αίτημα των βιομηχάνων.
-- Η ομάδα χρηματοδοτικών εργαλείων - προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, που θα επεξεργαστεί εργαλεία πέραν του ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, για την υποστήριξη της μεταποίησης.
-- Η ομάδα επιχειρηματικού περιβάλλοντος, έργο της οποίας είναι ο εντοπισμός και η άρση διοικητικών εμποδίων για επενδύσεις, η «βελτίωση» στις διαδικασίες αδειοδότησης, ζητήματα που αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα, τα βιομηχανικά πάρκα, τη χωροταξία κ.ά.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, κάθε ομάδα εργασίας θα καταθέσειμέχρι το τέλος Φλεβάρη τα σχετικά πορίσματα, από τα οποία θα προκύψει το συνολικό «Σχέδιο Αμεσων Ενεργειών για τη Βιομηχανία».
Να σημειωθεί ότι το Μάρτη (σύμφωνα με τα ορόσημα του τρίτου μνημονίου) προβλέπονται οι ανακοινώσεις σχετικά με το «πρότυπο της παραγωγικής ανασυγκρότησης».
Στα σκαριά και ο νέος "αναπτυξιακός νόμος"
Την ίδια ώρα, πτυχές τού υπό διαμόρφωση «αναπτυξιακού νόμου» παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, σύμφωνα με τον οποίο:
-- Θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις από το εξωτερικό, με δημιουργία σταθερού φορολογικού καθεστώτος για επτά χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση της απόσβεσης.
-- Θα δίνει έμφαση σε κλάδους με συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως οι ειδικές κατηγορίες τουρισμού, η υψηλή τεχνολογία κ.τ.λ.
-- Θα παρέχει όλα τα κίνητρα - πέραν της «κλασικής» χρηματοδότης μέσω επιδοτήσεων - με δυνατότητα δανειοδότησης από χρηματοδοτικά εργαλεία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, σε παρέμβασή του μέσω της «Καθημερινής», επισημαίνει πως «η ελληνική οικονομία στην αρχή του 2016 βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι»«έχει μπροστά της την πρώτη αξιολόγηση του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος, η οποία περιέχει δύο πολύ σημαντικές και ευαίσθητες προαπαιτούμενες δράσεις. Τηνολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματοςκαι την ευθυγράμμιση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος».
Ενδεικτική για τις οξυμένες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ είναι, εξάλλου, η αναφορά του Γ. Στουρνάρα ότι «ευρωπαϊκοί παράγοντες που γνωρίζουν άριστα τα ζητήματα αυτά, υποστηρίζουν ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, τα ασύμμετρα προβλήματα που δημιουργεί το προσφυγικό ζήτημα, η απειλή εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και οι ανοιχτές πλέον διαφοροποιήσεις της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη μια πλευρά και ορισμένων κρατών - μελών από την άλλη, όσον αφορά σημαντικές πτυχές της τραπεζικής ένωσης, καθιστούν άκρως επικίνδυνη μια ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup και μεταφορά τους σε Συμβούλιο Κορυφής».
Η «άκρως επικίνδυνη αποτυχία» στην οποία αναφέρεται ο Γ. Στουρνάρας έχει σχέση με την «αξιολόγηση», δηλαδή με τον έλεγχο της πορείας διαμόρφωσης στην Ελλάδα όλων των προϋποθέσεων για την καπιταλιστική ανάκαμψη, για επενδύσεις μια πορεία που στρέφεται αποκλειστικά σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων που ακόμη τρεμοπαίζουν στα πόδια τους. Μια διαδικασία που πραγματοποιείται εν μέσω οξύτατων αντιθέσεων στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ τόσο στο εσωτερικό τους όσο και σε σχέση με το ΔΝΤ που βεβαίως σχετίζονται και με τις δυσκολίες ανάκαμψης στην ΕΕ. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας δεν είναι βεβαίως ανεξάρτητα από την όποια έκβαση θα έχουν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στα κράτη και τις κυβερνήσεις (π.χ. ΗΠΑ - Ευρωζώνη ή ΗΠΑ - Γερμανία, αλλά και Γερμανία - Γαλλία ή Γερμανία - Νότος ΕΕ), ούτε βέβαια και από την επιλογή «συμμαχιών» σε αυτό το πλέγμα. Ενδεικτική είναι και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών,Ευ. Τσακαλώτου, σύμφωνα με τον οποίο η διαμάχη σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη δανειακή σύμβαση «ξεπερνά το ελληνικό πρόγραμμα».
Ο Γ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στην ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης, θεωρώντας ότι αυτό θα ενισχύσει τη «διαπραγματευτική δύναμη» της κυβέρνησης, επισημαίνει: «Η Βουλή των Ελλήνων, η οποία από το 2010 μέχρι σήμερα στήριξε την προσπάθεια προσαρμογής και συνεπώς τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, είναι αυτονόητο ότιπρέπει να συμβάλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί τη Σύμβαση».
Με τις προδιαγραφές του ΣΕΒ
«Χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, όχι όμως τόσο σταθερό που να μην επιτρέπει αλλαγές για πράγματα που δεν μπορούν να προβλεφθούν». Αυτό υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, σχετικά με την πρόταση του ΣΕΒ που αφορά στη διαμόρφωση σταθερού φορολογικού συστήματος για 10 χρόνια, με χαμηλό συντελεστή για τις μεγάλες επενδύσεις πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «πρέπει να βρεθεί ένα σωστό μείγμα που τείνει προς τη σταθερότητα». Αυτό με τη σειρά του προσδιορίζεται από κυβερνητικούς παράγοντες στα 7 χρόνια.
Σε ό,τι αφορά το ύψος του φορολογικού συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών, ο Ευ. Τσακαλώτος επισημαίνει πως δεν αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα που «εμποδίζει τις μεγάλες επενδύσεις». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η χαμηλή φορολόγηση αποτελεί «επικουρικό εργαλείο και πιο σημαντικό είναι ότι και οι επενδυτές το θεωρούν επικουρικό».
Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνδυασμό βέβαια και με μια ορισμένη μείωση της φορολογίας των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, επικεντρώνει στις αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες για την καπιταλιστική ανάκαμψη και επισημαίνει: «Να ξέρεις τους τομείς που θέλεις να επενδύσεις και να υπάρχει και ιδιωτικό και δημόσιο χρήμα, που με τα νέα εργαλεία που φτιάχνουμε και τις συμμαχίες που θα κάνουμε με το EIB (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) και με το EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη) είναι πολύ πιο σημαντικό». Πράγματι, η χρηματοδότηση του κεφαλαίου για επενδύσεις θα συμβάλλει στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Είναι κρίσιμο ζήτημα για την κυβέρνηση, γι' αυτό πασχίζει μαζί με τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απελευθερώσεις κ.λπ.
Με το "κλειδί στο χέρι"
«Θα τις παρουσιάσουμε με το κλειδί στο χέρι ως καινούργια σχέδια επενδυτικά, μέσα από μια διαδικασία διαφάνειας, δηλαδή νέοι επενδυτές να πάρουν έτοιμες βιομηχανίες».
Αυτό τονίζει η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για Θέματα Βιομηχανίας, Θ. Τζάκρη, σχετικά με παρατημένα εργοστάσια σε περιοχές της χώρας, που ρημάζουν λόγω και της καπιταλιστικής κρίσης. Σύμφωνα με την ίδια, τα εργοστάσια αυτά «θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή κτιριακή υποδομή και μηχανολογικό εξοπλισμό, δεν μιλάμε για ερείπια».
Οπως υπογράμμισε, οι περισσότερες από τις βιομηχανίες που έκλεισαν για διαφορετικούς λόγους τα τελευταία χρόνια και στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στα χέρια τραπεζών, μπορούν να επαναλειτουργήσουν χωρίς να κρατικοποιηθούν και οι νέοι ιδιοκτήτες θα προκύψουν μέσα από διαγωνισμούς και σε συνεννόηση με τις τράπεζες. Είναι φανερό δηλαδή ότι παράλληλα και ως ένα βαθμό, επιχειρείται η διευθέτηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, η απαλλαγή των τραπεζών από τα βαρίδια και η λειτουργία επιχειρήσεων κάτω από νέα ιδιοκτησιακά σχήματα και βέβαια με την παροχή κάθε είδους κρατικών ενισχύσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι ετοιμάζονται και νέα «επιχειρηματικά τζάκια», τα οποία με κρατικό χρήμα και ενισχύσεις θα αναλάβουν τη διαχείριση «προβληματικών» επιχειρήσεων, αλλά με «ανταγωνιστική» προοπτική. Την ίδια ώρα, στους σχεδιασμούς που ξεδιπλώνει η συγκυβέρνηση περιλαμβάνεται και η προκήρυξησυγχρηματοδοτούμενου προγράμματος (ΕΣΠΑ - Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), που αφορά στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου