Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Τι μοντέλο Τοπικής Διοίκησης θέλουν

Οι εργασίες του έκτακτου Συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που διεξήχθη προχτές, επιβεβαίωσαν, ανάμεσα σε άλλα, τις σχεδιαζόμενες εδώ και καιρό προθέσεις τόσο της σημερινής όσο και προηγούμενων κυβερνήσεων σχετικά με το πώς θα λειτουργούν οι δήμοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδης, στην τοποθέτησή του αφού ξεκαθάρισε ότι λεφτά δεν υπάρχουν, τους παρότρυνε σε «έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία», καλώντας τους συγκεκριμένα να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους, έως και τις σχολικές μονάδες, τα απορρίμματα, τα φωτοβολταϊκά, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για να εξασφαλίσουν οικονομίες κλίμακας. «Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε έξυπνους τρόπους που θα δώσουν τα εργαλεία της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας», είπε χαρακτηριστικά. Με δεδομένη την τραγική οικονομική κατάσταση των δήμων, οι οποίοι έχουν υποστεί τουλάχιστον 60% μείωση στα έσοδά τους, αντιλαμβάνεται κανείς πως η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για κερδοσκοπία πάνω σε βασικές κοινωνικές υποδομές που έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων, κλπ., όπως επίσης και σε βασικές υπηρεσίες, π.χ. καθαριότητα, πράσινο...

Οι προτάσεις του υπουργού δεν απέχουν πολύ από θέσεις δημάρχων, στελεχών και μελών της ΚΕΔΕ, η οποία σε πολλές περιπτώσεις - αλλά και πρόσφατα διά του προέδρου της, Κ. Ασκούνη, - έχει υπογραμμίσει την ανάγκη εξεύρεσης... εναλλακτικών τρόπων λειτουργίας των δήμων, πέραν της κρατικής χρηματοδότησης. Προς επιβεβαίωση, ο Ευρ. Στυλιανίδης έδωσε χτες συγχαρητήρια στους δημάρχους, επειδή αποπλήρωσαν χρέη τους προς τις αγορές, συμβάλλοντας έτσι στους δημοσιονομικούς στόχους. Κάτι, για το οποίο επαίρεται και η ίδια η ΚΕΔΕ, όταν τονίζει, με... παράπονο, πως αν ανάλογες με αυτές στην Τοπική Διοίκηση περικοπές, είχαμε και σε άλλους φορείς του Δημοσίου, η χώρα θα είχε πλεόνασμα.

Προκλητικός ήταν ο Ευρ. Στυλιανίδης, όταν, ως αντιστάθμισμα στις συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων, σημείωσε την κυβερνητική πρόθεση να αποδοθεί σε αυτούς για αναπτυξιακά προγράμματα, η «ωφέλεια» που θα έχει το κράτος, ύψους 70 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των μισθών και την κατάργηση των συντάξεων. Ο ίδιος, απαντώντας στις αντιδράσεις εντός του Συνεδρίου για το Οικονομικό Παρατηρητήριο (σ.σ. το οποίο ελέγχει πλήρως την οικονομική λειτουργία των δήμων και επιβάλει φόρους στο λαό όταν οι προϋπολογισμοί τους ξεφεύγουν) ανέφερε ότι αν δεν σχηματιζόταν, θα μειωνόταν, κατ' απαίτηση της τρόικας επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση προς τους δήμους για το 2013...

Είναι προφανές πως οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και πως η διέξοδος δεν βρίσκεται σε μερεμέτια του τύπου «να πάρουμε λίγα χρήματα σήμερα για να κρατηθούμε οι δήμοι» - όπως ειπώθηκε στο Συνέδριο, αλλά στη ρήξη και διεκδίκηση με στόχο άμεσα να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου