Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Για τα ψηφίσματα της ΚΕΔΕ

Προσπάθεια να διαφοροποιηθούν από την τελική πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), διά του προέδρου της, Κ. Ασκούνη (ΠΑΣΟΚ), στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριό της, κατέβαλαν η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων που πρόσκειται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ. Τα δύο ψηφίσματα αφήνουν ουσιαστικά στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή πολιτική που γεννά τα προβλήματα, ανάμεσα σε άλλα και αυτά στους δήμους, όπως το οικονομικό τους αδιέξοδο, η διαθεσιμότητα, οι απολύσεις και η επιτροπεία στην οικονομική τους λειτουργία που επιβάλλει το Μεσοπρόθεσμο. Οι διαφοροποιήσεις των δύο ψηφισμάτων αφορούσαν απλά στην ημερομηνία διεξαγωγής του νέου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Η ...σοβαρή αυτή διαφωνία, συμπληρώθηκε από την πρόταση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, στις 12 Δεκέμβρη να κλείσουν οι δήμοι. Την ημερομηνία αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει πανελλαδική συγκέντρωση αιρετών.

Κατά τα άλλα, αμφότερα τα ψηφίσματα εξέφρασαν την διαφωνία τους στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, στη συκοφάντηση του θεσμού της Τοπικής Διοίκησης και ζητούν να καταβληθούν μέχρι τέλος του χρόνου, η δόση της κρατικής χρηματοδότησης και τα 300 εκατ. ευρώ από πόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, χρήματα τα οποία επίσης δεν εγγυώνται την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού και των λειτουργικών δαπανών των δήμων. Απλά, «λειτουργούμε» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Ασκούνης. Ζήτησαν δε βελτίωση του «Καλλικράτη», που αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, καθώς ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την εμπορευματοποίηση έργων και υπηρεσιών σε όφελος της επιχειρηματικής δράσης των μονοπωλιακών ομίλων.

Στον αντίποδα, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αφού εξέφρασαν τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις, ξεκαθάρισαν την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Τονίζουν χαρακτηριστικά στο ψήφισμά τους: «Η εμπειρία δείχνει τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ότι τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, οι κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές, δε συμβιβάζονται με κανένα μείγμα καπιταλιστικής διαχείρισης, γιατί παντού και πάντα υπηρετούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων και την ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος τους. Αρα, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης είναι ανάγκη να αμφισβητηθεί στην πράξη. Με τους εργαζόμενους να παλέψουμε μαζί σε κοινή - συντονισμένη πάλη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στην ταξική γραμμή ρήξης και ανατροπής για την κατάργηση των "Μνημονίων Διαρκείας" και τη διεκδίκηση της Λαϊκής Εξουσίας».

Χ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου