Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Σχεδιάζουν αγώνες κάτω από τα οξυμένα προβλήματα

Σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης κατέληξε η μαζική σύσκεψη που έγινε στον Παλαμά Καρδίτσας

Με συγκεντρώσεις ανά νομό, στις Εφορίες, στη ΔΕΗ, στις τράπεζες και σε άλλες υπηρεσίες, που θα κορυφωθούν με πανθεσσαλικη συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στη Λάρισα, την Τρίτη 10 Δεκέμβρη, οι αγρότες της Θεσσαλίας βγαίνουν στους δρόμους, προετοιμάζοντας μια ακόμα σκληρή μάχη για την επιβίωσή τους, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Για την Πέμπτη, 21 Νοέμβρη, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στη Λάρισα, στις 10 π.μ. και στη συνέχεια συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΛΓΑ.

Ταυτόχρονα, γίνονται ενέργειες για πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων καθώς και για συντονισμό της αγωνιστικής δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται να παρθεί άμεσα πρωτοβουλία πανελλαδικής συνάντησης με τις επιτροπές των Μπλόκων που είχαν στηθεί στη διάρκεια της πανελλαδικής κινητοποίησης τον περασμένο χειμώνα. Ως τα τέλη Νοέμβρη, οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να του θέσουν τα αιτήματά τους..

Οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν στην ιδιαίτερα μαζική πανθεσσαλική σύσκεψη που οργάνωσαν στην Παλαμά της Καρδίτσας η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη» και Αγροτικοί Σύλλογοι Νομού Μαγνησίας. Η συζήτηση που έγινε στη σύσκεψη ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά και την οδηγούν στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στο ξεκλήρισμα.

Από τη σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας
Σημειώθηκε ότι:
  • Τα χαράτσια στα αγροτεμάχια και στα σπίτια, το κράτημα λογιστικών βιβλίων με φόρο 13% από το πρώτο ευρώ, οι αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, στο πετρέλαιο, στα μέσα και εφόδια, στις ασφαλιστικές εισφορές ΕΛΓΑ - ΟΓΑ, οι μειώσεις επιστροφής ΦΠΑ και ειδικού φόρου στα καύσιμα, αφαιρούν δισ. ευρώ από τις τσέπες των αγροτών.

  • Η νέα ΚΑΠ της ΕΕ και η πολιτική της κυβέρνησης, βάζει νέους φραγμούς στην καλλιέργεια, μειώνει τις επιδοτήσεις, λειτουργεί ως εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής και θα οδηγήσει χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά στο ξεκλήρισμα και στην ανεργία.


Ακόμα, στη σύσκεψη υπήρξε ομόθυμη καταδίκη της νέας προσπάθειας τρομοκράτησης των αγροτών με τις συνεχείς κλήσεις συνδικαλιστών σε απολογία. Οπως τονίστηκε, τους αγρότες δεν τους τρομάζουν τα νέα αγροτοδικεία που στήνονται με χαλκευμένες κατηγορίες, με στόχο να ποινικοποιήσουν τους λαϊκούς αγώνες κι, αξιοποιώντας την θεωρία «των δυο άκρων», να τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου