Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Κινητοποιήσεις αύριο από τους αγρότες της Λάρισας

Διεκδικούν μέτρα για την επιβίωσή τους και κλιμακώνουν με πανθεσσαλική συγκέντρωση στις 10 Δεκέμβρη

Με αγωνιστικές παρεμβάσεις αύριο, Πέμπτη, στις 10 το πρωί, στον ΟΠΕΚΕΠΕ και, στη συνέχεια, στα γραφεία του ΕΛΓΑ, οι αγρότες της Λάρισας μπαίνουν στη μάχη των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλία, με πρωτοβουλίες των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής και σχεδιάζεται να επεκταθούν σ' όλη τη χώρα.

Χτες, εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας έδωσαν συνέντευξη Τύπου για τις κινητοποιήσεις. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν παρεμβάσεις στις Εφορίες, στα καταστήματα της ΔΕΗ και των τραπεζών, στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με πανθεσσαλική συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στη Λάρισα, την Τρίτη 10 Δεκέμβρη. Οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι το τέλος Νοέμβρη. Ταυτόχρονα, γίνονται ενέργειες για πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες λένε «όχι»:

  • Στη φορολογική επιδρομή, με την επιβολή φόρων από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και στη φορολόγηση για τα χωράφια, τα οικόπεδα και τα σπίτια των φτωχών αγροτών στα χωριά.
  • Στα βαριά χαράτσια, με τις μεγάλες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ, για τις γεωτρήσεις, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, τη σήμανση των ζώων κ.ά.
  • Στην κλοπή του λειψού αγροτικού εισοδήματος, με τη μεγάλη ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, είδη ένδυσης - υπόδησης, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, μέσα μεταφοράς κ.ά.).
  • Στην ιλιγγιώδη άνοδο του κόστους παραγωγής, με τις αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικό πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, ζωοτροφές κ.ά.) και στις μειώσεις στις επιστροφές του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Καυσίμων κ.ά.
  • Στη συρρίκνωση του εισοδήματος, με τις χαμηλές τιμές παραγωγού για τα αγροτικά προϊόντα και τις δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω των αθρόων εισαγωγών, με τις περικοπές των επιδοτήσεων, τη μη αποζημίωση για καταστροφές στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες κι αρρώστιες κ.ά.
  • Στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, που βάζει νέους φραγμούς στην καλλιέργεια, μειώνει κι άλλο τις επιδοτήσεις, λειτουργεί ως εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.


Πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ

Ενόψει των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, η ΠΑΣΥ διοργανώνει πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 24 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις και μέτρα για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, όρος απαραίτητος για να έχουν οι αγροτικοί αγώνες αποτελέσματα και προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου