Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Από τη Λάρισα ξεκίνησαν χτες οι κινητοποιήσεις

Πανθεσσαλική συγκέντρωση στις 10 Δεκέμβρη. Προετοιμάζεται συνεδρίαση της Επιτροπής των Μπλόκων

Καλή αρχή για τις νέες κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που οργανώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, αποτελούν οι χτεσινές αγωνιστικές παρεμβάσεις των αγροτών της περιοχής στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, στη Λάρισα. Ακολουθούν, τις επόμενες μέρες, παρεμβάσεις στα καταστήματα των Εφοριών, της ΔΕΗ και των Τραπεζών, στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς. Σ' αυτό το στάδιο, οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με πανθεσσαλική συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων, την Τρίτη 10 Δεκέμβρη, στη Λάρισα.

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι το τέλος Νοέμβρη, προκειμένου να του θέσουν το πλαίσιο των αιτημάτων τους, που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους. Με τα μέτρα -παλιά και νέα- που παίρνει η κυβέρνηση εναντίον τους -φορολόγηση εισοδήματος, σπιτιών, οικοπέδων και χωραφιών, αυξήσεις και χαράτσια στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα ασφάλιστρα ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, μειώσεις και παρακρατήσεις στις επιδοτήσεις, μείωση των αγροτικών συντάξεων κ.ά.- τους οδηγεί, πιο γρήγορα και μαζικά, στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ταυτόχρονα, γίνονται ενέργειες για πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων. Γι' αυτό το ζήτημα, προετοιμάζεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των Μπλόκων που είχαν στηθεί στη διάρκεια της μεγάλης, πανελλαδικής, αγροτικής κινητοποίησης τον περασμένο χειμώνα.

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στη συνάντηση που είχαν με τον διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας, οι εκπρόσωποι των αγροτών έθεσαν τα ζητήματα που αφορούν:
  • Στις καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων και των άλλων χρηματοδοτήσεων που, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνονται στους αγρότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με πρόσχημα γραφειοκρατικά «λάθη» και «παραλείψεις», υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών που φτάνουν τα 5 χρόνια!
  • Στις παρακρατήσεις μέρους των επιδοτήσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, οι οποίοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μάλιστα, με βάση τροπολογία που καταθέτει η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εργασίας, όσοι αγρότες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΓΑ - ξεπερνούν τις 220.000 - αν δεν μπουν σε πρόγραμμα εξόφλησης, δεν θα μπορούν να εισπράττουν καθόλου επιδοτήσεις, ούτε και επιστροφές ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Καυσίμων. Υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο - δεν το αποκλείει η κυβέρνηση - η ρύθμιση αυτή να επεκταθεί και για τις οφειλές των αγροτών στο Δημόσιο.
  • Στις νέες μειώσεις των επιδοτήσεων που θα επιβληθούν με την αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ για το 2014 - 2020.
  • Στο χαράτσι που, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, εξακολουθούν να πληρώνουν οι αγρότες για τις δηλώσεις καλλιέργειας (δηλώσεις ΟΣΔΕ).

Ο διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας αρκέστηκε σε «τεχνοκρατικές αναλύσεις» και σε «παραινέσεις» προς τους αγρότες, να ενημερώνονται καλύτερα για τις αποφάσεις και τα μέτρα της ΕΕ και να τηρούν τις «υποχρεώσεις» τους προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ...

Στον ΕΛΓΑ

Στη συνέχεια, οι αγρότες, με πορεία, έφτασαν στα γραφεία του ΕΛΓΑ. Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία τους με τοπικούς υπευθύνους του Οργανισμού, έθεσαν το αίτημα - διεκδίκηση του αγροτικού κινήματος που είναι: ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους κι αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών. Σημείωσαν ότι ο σημερινός ΕΛΓΑ:
  • Χρηματοδοτείται, ουσιαστικά, μόνο από τις εισφορές των αγροτών, από τις οποίες καλύπτει ακόμα και τις λειτουργικές του ανάγκες, καθώς η στήριξή του από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι, πλέον, μηδαμινή.
  • Λειτουργεί με «επιχειρηματικά κριτήρια» κι ανοίγει το δρόμο να μπουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
  • Χαρατσώνει τους αγρότες με υψηλά ασφάλιστρα, τα οποία, πολλοί, δεν έχουν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα τα χωράφια τους και τα ζώα τους να μένουν απροστάτευτα στο έλεος του Θεού.
  • Ζητάει να πληρώσουν τις εισφορές ακόμα και εκείνοι που, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, νόσων, ή άλλων αιτιών, δεν έχουν παραγωγή κι άρα μένουν χωρίς εισόδημα.
  • Αποζημιώνει όποιους θέλει, όποτε θέλει, όσο θέλει και μόνο αν τα κονδύλια που έχουν προκαθοριστεί φτάνουν.
  • Εχει μεγάλες ελλείψεις σε εκτιμητές - γεωπόνους και άλλο προσωπικό. Αυτό έχει ως συνέπεια να καθυστερούν οι εκτιμήσεις των ζημιών και οι αποζημιώσεις - ψίχουλα, όταν, βεβαίως, αποφασίζει να δοθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου