Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Φτωχοί αγρότες Θεσσαλίας

Διαδηλώνουν με το ΠΑΜΕ την Τετάρτη

Συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις με τα δικά τους ιδιαίτερα αιτήματα

Με τα δικά τους ιδιαίτερα αιτήματα οι αγρότες της Θεσσαλίας θα συμμετέχουν με τρακτέρ τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 6 Νοέμβρη. Η κατάσταση στην ύπαιθρο γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τους μικρούς και μεσαίους καλλιεργητές, γεγονός που αποτυπώνεται και στην απώλεια πάνω από 1,5 δισ. ευρώ που είχαν οι αγρότες στο εισόδημά τους τα τελευταία μόνο χρόνια, ενώ άλλο 1 δισ. αναμένεται να πληρώσουν επιπλέον, αν εφαρμοστεί ο νόμος για τη φορολόγηση των χωραφιών. Επίσης:

  • Η έτσι κι αλλιώς πενιχρή αγροτική σύνταξη μειώθηκε κι άλλο.

  • Αυξήσεις μεγάλες επιβλήθηκαν στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και στον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες φτωχοί αγρότες να μην μπορούν να τις πληρώσουν. Σαν αποτέλεσμα, όχι μόνο κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη, αλλά δεν δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη και δεν παίρνουν αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή.

  • Μειώσεις μεγάλες έχουν επιβληθεί στην επιστροφή του ΦΠΑ και του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου που, σε συνδυασμό με τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου αγροτικής χρήσης, όπως και των άλλων αγροτικών μέσων και εφοδίων, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής, κάνοντας ασύμφορες όλες, σχεδόν, τις καλλιέργειες.

  • Τα γενικά, αλλά και «ειδικά» χαράτσια που πληρώνουν οι αγρότες αφανίζουν το αγροτικό εισόδημα, που κάθε χρόνο μικραίνει κι άλλο, αφού οι τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων είναι χαμηλές, ενώ υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στη διάθεση της σοδειάς.

Να πάρουν μέρος στο απεργιακό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, στις 6 Νοέμβρη, αποφάσισαν αγρότες από τα χωριά Προάστιο, Αγία Τριάδα, Κρανιά, Καλογριαννά, Πεδινό, Ψαθοχώρα, Κοσκινά και Παλαμά, που συμμετείχαν στην ενημερωτική σύσκεψη που οργάνωσε στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Σελλάνων η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου