Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Ενάντια στο ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς

Τ
α προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί αγρότες και απειλούν την ίδια την επιβίωσή τους έβγαλαν χιλιάδες από αυτούς και φέτος στα αγροτικά μπλόκα. Δίπλα στη στήριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων από τις δυνάμεις του ΚΚΕ, οι κομμουνιστές βουλευτές αξιοποίησαν και το βήμα της Βουλής, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και Ερωτήσεις, για να αναδείξουν τα πιεστικά προβλήματα και την πολιτική που ευθύνεται γι' αυτά, να στηρίξουν τα αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών και να διεκδικήσουν μέτρα για την ανακούφισή τους, αλλά και να προβάλουν την πρόταση του ΚΚΕ για αγροτική ανάπτυξη υπέρ του λαού.
Τ
ο σύνολο των οξυμένων προβλημάτων της φτωχής αγροτιάς, προβλήματα που γεννά η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ στις αρχές της χρονιάς (28 Γενάρη) με Επίκαιρη Ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέκας Παπαρήγα, προς τον πρωθυπουργό.
Η Ερώτηση αναφερόταν στη δεινή οικονομική κατάσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρών και μεσαίων αγροτών, το εισόδημα της οποίας μειώνεται δραστικά από τη μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής, τη μείωση τιμών παραγωγού από τους εμποροβιομήχανους, τα χαράτσια και τους φόρους. «Είναι χαρακτηριστικό, και απάνθρωπο μαζί, ότι το 50% των αγροτών δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γιατί δεν έχει να πληρώσει τις εισφορές του στον ΟΓA, αφού εξοντώνονται με τα απανωτά χαράτσια στο σπίτι, το χωράφι, την αποθήκη, το πετρέλαιο και το ρεύμα, τον ΕΛΓΑ, τις γεωτρήσεις, την Υγεία, τη μείωση επιστροφής του ΦΠΑ», σημείωνε χαρακτηριστικά.
Οσο για το νέο κύμα φοροαφαίμαξης και τους στόχους του, το ΚΚΕ σημείωνε: «Με το νέο φορολογικό η κυβέρνηση υποχρεώνει να τηρεί λογιστικά βιβλία αυτόν που έχει τζίρο 10.000 ευρώ, φορτώνοντάς τον με νέα έξοδα, ενώ θα τον χαρατσώνει 13% από το πρώτο ευρώ πληρώνοντας φόρους, δηλαδή φορολογεί τη φτωχολογιά. Οταν είναι δεδομένο ότι το εισόδημά τους με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ για το 2014-2020 θα μειωθεί και άλλο, αφού μειώνονται οι ενισχύσεις και αλλάζει προς το χειρότερο ο τρόπος κατανομής επιδοτήσεων για τους μικροκληρούχους και τους καλλιεργητές παραδοσιακών καλλιεργειών όπως είναι το βαμβάκι, λάδι, αμπέλια, βιομηχανική τομάτα κ.ά. (...)
Η τελευταία ρύθμιση για "κόκκινα χρέη" αφορά ένα μικρό ποσοστό των αγροτών, ευνοεί το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας και όχι την αγροτιά. Δεν διαγράφει κεφαλοποιημένους και ανατοκισμένους τόκους, παρέχει τη δυνατότητα της αρπαγής περιουσιακών στοιχείων από τα οποία ζει ο αγρότης για ενοικίαση προς απόσβεση του χρέους και αν δεν φτάνει τότε την δημεύεται εξ ολοκλήρου. Ετσι με γρήγορους ρυθμούς προωθείται το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, που σπρώχνεται στην ανεργία και την εξαθλίωση, για να συγκεντρωθεί γη και παραγωγή στους μεγάλους και να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι. Δηλαδή να δημιουργηθούν αποκλειστικά μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες, αυτό που προωθεί η ΚΑΠ της ΕΕ».
Π
ερίπου ένα μήνα αργότερα, στις 20 Φλεβάρη, με Επερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή τη φωνή των μικρομεσαίων αγροτών, που βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί σε ξεκλήρισμα, ζητώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Κατήγγειλε επίσης τη βία και την καταστολή, τις συλλήψεις και τα αγροτοδικεία, που επιστράτευσε η κυβέρνηση ενάντια στην αγωνιζόμενη αγροτιά.
«Οι χιλιάδες αγρότες που είναι στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα διαμαρτύρονται και διεκδικούν την επιβίωσή τους. Δηλαδή να μπορούν να ζήσουν στα χωριά τους, να καλλιεργούν τη γη για να θρέψουν την οικογένειά τους και όχι να απειλούνται με μαζικές κατασχέσεις και δημεύσεις, αφού προς τα εκεί τους οδηγεί η βάρβαρη πολιτική σας», ανέφερε μεταξύ άλλων το κείμενο της Επερώτησης.
Τα αιτήματα των αγροτών που στήριξε και μετέφερε στη Βουλή το ΚΚΕ ήταν τα ακόλουθα:
1. Να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι για όλες τις χρονιές και να πληρωθούν και τη συνδεδεμένη ενίσχυση.
2. Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
3. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30% - να αντικατασταθούν οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ που έχουν κλαπεί, για να μπορούν οι αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους και να ληφθούν μέτρα φύλαξης από τη ΔΕΗ.
5. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους - δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.
6. Ατοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες, με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα - απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ.
7. Αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - να πληρωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες για τους οποίους υπάρχουν έτοιμα πορίσματα - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.
8. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα.
9. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - Σύνταξη, στους «καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.ά.
10. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί) - να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες φόρους για σπίτια, αποθήκες και χωράφια.
11. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.
12. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
13. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014-2020.
14. Να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας από τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.
15. Να ολοκληρωθεί η εκτροπή του Αχελώου και να προχωρήσουν τα άλλα έργα αγροτικής υποδομής - Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για ύδρευση και άρδευση.

16. Να διατηρηθεί και να επεκταθεί το μέτρο της νιτρορύπανσης σε όλους τους αγρότες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου