Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Μια "καλύτερη" ΚΑΠ μέσα στην ΕΕ θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μ
ια «καλύτερη» ΚΑΠ στα πλαίσια της ΕΕ των μονοπωλίων ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαντλώντας την κριτική του προς την κυβέρνηση ότι προετοίμασε «εν κρυπτώ» και «την τελευταία στιγμή» τον λεγόμενο «εθνικό φάκελο» με την κατανομή των επιδοτήσεων στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ 2015 - 2020.
Γράφει στη σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ: «Μόλις μια εβδομάδα πριν την καταληκτική ημερομηνία και χωρίς καμιά διαβούλευση με τους αρμόδιους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, ο υπουργός ανακοίνωσε την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων στα πλαίσια της νέας ΚΓΠ.
Οι εν κρυπτώ αποφάσεις της τελευταίας στιγμής για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά το σύνολο του αγροτικού κόσμου και όχι μόνο, αφενός προδίδουν απίστευτη προχειρότητα και αφετέρου εγκυμονούν κινδύνους.
Δεδομένου ότι η νέα ΚΑΠ είναι πλήρως εναρμονισμένη στις νεοφιλελεύθερες δοξασίες της ΕΕ μειώνοντας σημαντικά τις άμεσες ενισχύσεις και τη συνολική στήριξη για τον πρωτογενή τομέα, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή των ενισχύσεων».
Αυτό που δε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος επιπλέον ζητάει «διάλογο» με τους νεκροθάφτες των δικαιωμάτων των φτωχομεσαίων αγροτών, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ- είναι ότι σκοπός της ΚΑΠ, από την δημιουργία της ήταν και παραμένει να ενισχύσει τους αγροτοκαπιταλιστές σε βάρος των φτωχομεσαίων αγροτών. Αυτό υπηρετεί και η νέα ΚΑΠ, με την κατανομή των μειωμένων ενισχύσεων. Γι΄αυτό και δεν αλλάζει, αλλά μόνο ανατρέπεται, όπως είπε και στη Βουλή το ΚΚΕ.
Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε ριζικά αντίθετοι στην αντιπαραγωγική και χωρίς στόχευση κατανομή των ενισχύσεων». 'Oμως, για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την κυβέρνηση, είναι ότι δεν κάνει «στοχευμένη» πολιτική με τη νέα ΚΑΠ. Με τη μόνη διαφορα ότι οι στοχεύσεις της είναι υπερ των μεγαλοαγροτών, σύμφωνα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», μέρος της οποίας είναι και η ΚΑΠ.
Αξιοποιώντας αυτή τη διαχειριστική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντάει σε δήλωσή του ότι «η πρόταση για τη νέα ΚΑΠ δεν προήλθε από παρθενογέννεση», αλλά μετά από τις συζητήσεις εδώ και αρκετά χρόνια στα αρμόδια όργανα της ΕΕ.
Σημειώνει επίσης ότι η πρόταση του υπουργείου πήρε υπόψη τις βασικές προτάσεις των εκπροσώπων των αγροτών, οι ενώσεις των οποίων είναι άλλωστε κοινωνικοί εταίροι της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου