Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Αντιμέτωποι με την ξηρασία

Με άμεση και ολική καταστροφή απειλείται η αγροτική παραγωγή σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως με βαμβάκι, στους Νομούς Λάρισας και Καρδίτσας, λόγω έλλειψης νερού για άρδευση.
Σε δεκάδες χωριά των παρακάρλιων (γύρω από τη λίμνη Κάρλα που ήταν αποξηραμένη αλλά τώρα ξαναγίνεται λίμνη) περιοχών της Λάρισας η κατάσταση είναι τραγική, καθώς, τις τελευταίες μέρες, ο Πηνειός από τον οποίο ποτίζονται τα χωράφια έχει στεγνώσει. Αρκετά στρέμματα ποτίστηκαν, για τελευταία φορά, στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας και έκτοτε δεν έγιναν ποτίσματα. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου το 5ο αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ Πηνειού σταμάτησε να λειτουργεί, καθώς η στάθμη του Πηνειού υποχώρησε δραματικά με αποτέλεσμα να μην έχουν νερό τα χωριά Κουλούρι, Αμφιθέα, Νέσσωνας, Καλοχώρι, μέρος του Ομορφοχωρίου και κάποια στρέμματα σε Ελευθέριο, Δήμητρα, Πλασιά. Ανάλογη κατάσταση υπήρχε το βράδυ της Κυριακής, οπότε σταμάτησε να λειτουργεί το μεγάλο αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ, στερώντας από νερό τα χωριά Ομορφοχώρι, Μέλισσα, Γαλήνη, Πλατύκαμπος, Γλαύκη, Πρόδρομος, Μόδεστος, Αναγέννηση και Μελία.
Χωρίς νερό μένουν και χωριά στην Καρδίτσα, καθώς το νερό στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού είναι λίγο.
Υποκινούμενες τοπικές αντιπαραθέσεις
Οι αγρότες που βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται είναι σε απόγνωση. Οι αρμόδιοι της Τοπικής Διοίκησης και μαζί τους κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, αντί να αγωνιστούν για να δοθούν συνολικές και μακροπρόθεσμες λύσεις στο χρόνιο πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλανίζει τη Θεσσαλία, ανακινούν και οξύνουν τοπικιστικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους αγρότες της Λάρισας και της Καρδίτσας, που παλεύουν να εξασφαλίζουν λίγο από το πολύτιμο νερό, ώστε να σώσουν ό,τι μπορούν από τις καλλιέργειές τους.
Στο πλαίσιο της αδιέξοδης κι αποπροσανατολιστικής τοπικιστικής αντιπαράθεσης που έχει στηθεί, οι μεν Λαρισαίοι τοπικοί «παράγοντες» κατηγορούν τους Καρδιτσιώτες ότι «κρατούν» περισσότερο από το νερό που διοχετεύεται από τη λίμνη Πλαστήρα, με αποτέλεσμα να μη φτάνει αρκετό στη Λάρισα, οι δε Καρδιτσιώτες απαντούν ότι «φεύγει» περισσότερο νερό προς τη Λάρισα, με αποτέλεσμα να μην είναι αρκετό για τα χωράφια της Καρδίτσας.
Λύση από την εκτροπή του Αχελώου
Η λύση, βεβαίως, δε βρίσκεται στην «καλύτερη μοιρασιά του ελλείμματος» - άλλωστε, όπως και να μοιραστεί το λιγοστό νερό δε φτάνει - αλλά στην εξασφάλιση των ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για την κάλυψη του συνόλου των αρδευτικών αναγκών της περιοχής. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εκτροπή του Αχελώου, που θα φέρει στη Θεσσαλία το νερό που χρειάζεται για να διατηρήσει και να αυξήσει την αγροτική παραγωγή της.
Ομως, η εκτροπή του Αχελώου καρκινοβατεί επί δεκαετίες και ευθύνες γι' αυτό έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που, προσηλωμένες στην ΚΑΠ της ΕΕ που συρρικνώνει τη μικρομεσαία αγροτική παραγωγή στη χώρα μας, δεν προχωρούν στην ολοκλήρωση του έργου. Τεράστιες ευθύνες για τον Αχελώο έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος της εκτροπής, για δεκαετίες τώρα. Αρνείται την ολοκλήρωση του έργου και, μάλιστα, ζητάει να γκρεμιστούν όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, με πρόσχημα δήθεν οικολογικές ευαισθησίες όταν η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται σήμερα εξαιτίας της λειψυδρίας είναι τεράστια.
Το ΚΚΕ έχει, από πολλά χρόνια, πάρει σαφή θέση υπέρ της εκτροπής του Αχελώου και καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της Θεσσαλίας, μαζί με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να συνεχίσουν τον αγώνα για την ολοκλήρωση της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου, με τη μεταφορά 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος και αξιοποίηση αυτών των νερών, με την κατασκευή των απαραίτητων συνοδευτικών έργων. Να παλέψουν, επίσης, για την ολοκλήρωση του έργου της Κάρλας, τα φράγματα Αγιονερίου και Ληθαίου, την αξιοποίηση του Ενιπέα, για εκσυγχρονισμό των αρδευτικών - υδρευτικών δικτύων και κατασκευή νέων, σύγχρονων, ώστε να μειωθεί η απώλεια νερού, γενικότερα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής που θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση φαινομένων λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα (φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές κ.λπ.).
Τους καλεί, ακόμα, ν' αγωνιστούν για:

  • Δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα διαχείρισης του νερού που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας και όχι ως εμπόρευμα.
  • Επεξεργασία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά στην έρευνα, προστασία, στις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της περιοχής.
  • Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και έλεγχο απόρριψης των βιομηχανικών λυμάτων.
  • Προστασία των δασών, που ευνοούν τη συγκράτηση των νερών και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου