Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Δραματικές οι επιπτώσεις για τη λαϊκή οικογένεια

Εχει σημασία να δούμε πολύ πιο συγκεκριμένα τι σημαίνουν για τους εργαζόμενους όλα όσα περιγράφουμε στο αναλυτικό ρεπορτάζ. Πού οδηγεί δηλαδή η Υπουργική Απόφαση που δίνει τις κατευθύνσεις με βάση τις οποίες οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές θα καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς τους.
Τι σημαίνει "αύξηση φορολογίας":
1. Αύξηση ανταποδοτικών τελών: Αυτό αφορά τα λεγόμενα ανταποδοτικά τέλη που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δηλαδή αφορούν το φόρο που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά για το φωτισμό και την καθαριότητα. Αυτός ο φόρος θα αυξηθεί και κατά συνέπεια οι λογαριασμοί της ΔΕΗ θα εμφανίζονται «φουσκωμένοι». Εάν συνυπολογίσουμε και τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που έτσι κι αλλιώς ισχύουν, μια οικογένεια θα πρέπει να πληρώνει υπέρογκα ποσά κάθε δίμηνο και για τη ΔΕΗ και για το δήμο. Επίσης, αυτό μπορεί να σημαίνει αύξηση τελών αποχέτευσης ή άλλων φόρων που επιβάλλονται μέσω των δήμων.
2. Επιβολή ή αύξηση στα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς: Ενα έσοδο που έχουν οι δήμοι είναι τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς για να πάνε τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς. Εάν λοιπόν ο προϋπολογισμός σε ένα δήμο δεν εμφανίζεται ισοσκελισμένος, με τις δαπάνες να είναι μεγαλύτερες από τα έσοδα κατά τον τριμηνιαίο έλεγχο από την ανώτερη κρατική βαθμίδα (Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας του υπουργείου Εσωτερικών), τότε ένας δήμος θα μπορεί να αυξήσει τα τροφεία.
Τι σημαίνει "περικοπές υπηρεσιών και παροχών προς τους δημότες":
Αυτήν τη στιγμή οι δήμοι λειτουργούν - έστω και υποτυπωδώς - ορισμένες υπηρεσίες. Για παράδειγμα αυτές είναι:
Αποκομιδή απορριμμάτων. Καθαρισμός δρόμων, πλατειών, κοινόχρηστων χώρων. Πυρασφάλεια. Παιδικοί Σταθμοί. Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Μεταφορά μαθητών κ.ά. Αυτές τις υπηρεσίες, που επαναλαμβάνουμε εδώ και χρόνια παρέχονται με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, οι δήμοι θα τις διακόπτουν, επειδή οι προϋπολογισμοί τους θα είναι ελλειμματικοί και θα πρέπει να περικόψουν έξοδα και άρα στη συνέχεια θα ανατίθενται σε ιδιώτες, αφού οι ανάγκες για αυτές τις υπηρεσίες θα παραμένουν. Η εμπλοκή ιδιωτών σε τέτοιες υπηρεσίες, όπως έχει δείξει η εμπειρία στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, σημαίνει επιβολή αντιτίμου σε όποιον θέλει να συμμετέχει σε τέτοια προγράμματα ή υπηρεσίες ή αύξηση των τελών που επέβαλλε ο δήμος και βέβαια εάν ο επιχειρηματίας εκτιμήσει ότι δεν έχει το προσδοκώμενο κέρδος, θα κλείνει την επιχείριση.
Τι σημαίνει "μείωση των προσλήψεων εργαζομένων":
Σήμερα, έτσι κι αλλιώς έχουν παγώσει οι προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων στους δήμους. Οι δήμοι παίρνουν μόνο συμβασιούχους και εποχιακούς. Αρα, η Υπουργική Απόφαση σε αυτή τη φάση αναφέρεται σε αυτούς. Οι συμβασιούχοι μπορεί να είναι: Εργαζόμενοι στα απορριμματοφόρα, στην καθαριότητα των σχολείων, στους παιδικούς σταθμούς, στην υπηρεσία πρασίνου, στα ΚΑΠΗ, στις διοικητικές υπηρεσίες, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (τα γνωστά ΚΕΠ), σχολικοί τροχονόμοι κ.ά. Οταν δεν υπάρχει προσωπικό, είτε το υπάρχον δουλεύει με περισσότερες βάρδιες είτε σταματά να λειτουργεί η συγκεκριμένη υπηρεσία. Για παράδειγμα, υπάρχουν εργαζόμενοι στην αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων, που εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού αναγκάζονται να δουλεύουν ασταμάτητα για 12 ώρες και συνεχόμενα Δευτέρα με Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου