Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Οι καπιταλιστές σπεύδουν να επενδύσουν στα συντρίμμια του συστήματος Υγείας

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη στη Θεσσαλία ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής πλήρους υποβάθμισης του λεγόμενου δημόσιου τομέα και εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Μια τέτοια επιχείρηση ανακοίνωσε χτες την έναρξη λειτουργίας της στο κέντρο της Λάρισας. Σε σχετική συνέντευξη, οι ιδιοκτήτες της ανακοίνωσαν πως θα λειτουργούν περίπου με όρους γενικού νοσοκομείου. Να σημειώσουμε ότι εδώ και μια πενταετία στη Λάρισα λειτουργεί μια ακόμα μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση στο χώρο της Υγείας, ενώ πολλές είναι οι ιδιωτικές γυναικολογικές και ψυχιατρικές κλινικές, καθώς και κέντρα αποκατάστασης και πάμπολλες οι διαγνωστικές επιχειρήσεις.
Απαντώντας στο ερώτημα δημοσιογράφου αν «η εποχή "επιτρέπει" επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας», εκπρόσωπος της νέας ιδιωτικής μονάδας Υγείας δήλωσε «η απάντηση στο ερώτημά σας είναι απλή: όχι μόνο θα επιβιώσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις αλλά θα αναπτυχθούν και άλλες, διότι την επόμενη ημέρα της υπογραφής της νέας σύμβασης μεταξύ παρόχων υπηρεσιών Υγείας και ΕΟΠΥΥ, μεγάλη μερίδα εκείνων των Κλινικών που δε θα πληρούν τα κριτήρια ή θα τους εξαναγκάσει να επενδύσουν τροποποιώντας ποιοτικότερα τη λειτουργία των δομών τους ή αν αυτό είναι ανέφικτο, κάποιοι ίσως και πολλοί θ' αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον χάρτη της Υγείας. Και φυσικά μιλάμε πάντα για τις Επιχειρήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γνωρίζετε ότι οι αγορές δεν πεθαίνουν ποτέ και νομίζουμε ότι ζούμε ήδη χρονικά το στάδιο της αυτορρύθμισης».
"Παραλυτικές" ελλείψεις
Τι δεν είπε, στη συνέντευξή του, ο επιχειρηματίας; Οτι οι ιδιωτικές επενδύσεις στο χώρο της Υγείας στη Λάρισα - αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας - γίνονται σε μια περίοδο που, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, ο λεγόμενος δημόσιος τομέας υποβαθμίστηκε και «φυτοζωεί», αδυνατώντας ν' ανταποκριθεί στις υγειονομικές ανάγκες του λαού. Αυτή την αδυναμία επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οι ιδιώτες, αποσκοπώντας στην εξασφάλιση μεγάλων κερδών από την ακριβή πώληση του αγαθού της Υγείας στους ασθενείς - πελάτες.
Χαρακτηριστικό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της «δημόσιας» Υγείας στην περιοχή της Θεσσαλίας, είναι οι μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα 5 νοσοκομεία της περιοχής, οι οποίες καθιστούν άκρως προβληματική τη λειτουργία τους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών των τεσσάρων θεσσαλικών νομών:
-- Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, η εφημερία γίνεται χωρίς να υπάρχουν Γαστρεντερολόγος, Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Δερματολόγος. Στο Παιδιατρικό υπάρχουν μόνον 1 ειδικευμένος γιατρός και 1 επικουρικός, στο Μαιευτικό - Γυναικολογικό μόνον 1 ειδικός, στο Οφθαλμολογικό μόνον 1 ειδικός, στο Ουρολογικό μόνον 2 ειδικοί, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού μόνον 1 επικουρικός και αποσπασμένοι Γενικοί Γιατροί και Παθολόγος.
-- Στο Νοσοκομείο Τρικάλων, στην Παιδιατρική Κλινική υπάρχουν μόνο 2 γιατροί, μετακινούμενοι για κάλυψη και αναγκών του Νοσοκομείου Καρδίτσας, στην Οφθαλμολογική και την Ουρολογική από 1, στη Μαιευτική - Γυναικολογική 2, στην Ψυχιατρική 1. Δεν υπάρχουν καθόλου τμήματα, όπως πνευμονολογικό, γαστρεντερολογικό, ογκολογικό, ενώ με ελλείψεις λειτουργεί το ακτινολογικό.
-- Στο Νοσοκομείο Βόλου, από οργανική δύναμη 150 ειδικών έμειναν 75. Δεν υπάρχει Πνευμονολογική Κλινική και Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας, δεν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος, δεν υπάρχει Ενδοκρινολόγος. Στα εργαστήρια του Νοσοκομείου έμειναν πλέον οι μισοί γιατροί. Στην Αιμοδοσία - Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας υπάρχουν 1 αιματολόγος και 1 επικουρικός που φεύγει, στο Παιδιατρικό από 16 ειδικούς στο Νομό Μαγνησίας έμειναν 2 στο Νοσοκομείο και 1 στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, στο Ψυχιατρικό από 6 ειδικούς έμεινε 1, στο ΩΡΛ από 5 ειδικούς έμεινε 1 και φεύγουν οι 2 επικουρικοί, στο Οφθαλμολογικό από 5 ειδικούς έμεινε 1 και φεύγει 1 επικουρικός, στο Μικροβιολογικό - Βιοπαθολογίας από 4 ειδικούς έμειναν, στο Γαστρεντερολογικό μόνον 2 επικουρικοί και φεύγει ο 1, στο Νευροχειρουργικό μόνον 2 ειδικοί.
-- Στο Νοσοκομείο Λάρισας δεν υπάρχουν Αιματολόγος, Ψυχίατρος, Γαστρεντερολόγος, Νευροχειρουργός και με μεγάλα κενά λειτουργούν Κλινικές και Τμήματα, όπως Παιδιατρική, Ουρολογική, Μαιευτική - Γυναικολογική, ΩΡΛ, Πνευμονολογικό, Νευρολογικό, Δερματολογικό.
-- Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μεγάλα κενά υπάρχουν στις Κλινικές και Τμήματα, όπως Παιδιατρική, Αναισθησιολογικό, Ογκολογικό, Ακτινοθεραπευτικό, Αγγειοχειρουργικό, Νευροχειρουργικό, Δερματολογικό, Ψυχιατρικό, Μικροβιολογικό - Βιοπαθολογίας, Γαστρεντερολογικό.
Και, βεβαίως, ελλείψεις δεν υπάρχουν μόνο σε γιατρούς, αλλά και σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό και σε αναλώσιμα υλικά και σε φάρμακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως πριν λίγες μέρες κατήγγειλε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο της ουροδόχου κύστης, έχει σταματήσει η θεραπεία των 6 εγχύσεων που κάνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, (αντίστοιχη της χημικοθεραπείας), λόγω της έλλειψης του σχετικού φαρμάκου (BCG), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην επανεμφάνιση του καρκίνου!
Σ' αυτά τα συντρίμμια, λοιπόν, έρχονται να επενδύσουν οι καπιταλιστές, γνωρίζοντας πως έχουν μπροστά τους λαμπρό πεδίο κερδοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου