Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Υπάρχει διέξοδος για τη φτωχή και μεσαία αγροτιά

Την περασμένη Δευτέρα, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση πήρε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση μιας μαζικής αγωνιστικής κινητοποίησης των φρουτοπαραγωγών στη Νάουσα, ως απάντηση στο θέατρο που παίζεται από την κυβέρνηση και την ΕΕ, στο φόντο του ρωσικού εμπάργκο στα φρούτα και στα άλλα τρόφιμα, που επιτείνει την καταστροφή για χιλιάδες παραγωγούς.
Τα πλήγματα που δέχεται η μικρομεσαία αγροτιά γίνονται κάθε χρόνο και μεγαλύτερα. Οδηγούν στο ξεκλήρισμά της και στο πέρασμα γης και παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών. Στην πλειοψηφία τους, φτωχοί και μεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν απλήρωτες παραγωγές από προηγούμενες σοδειές σε πολλά προϊόντα, ή είναι για πολλούς μήνες απλήρωτοι για τα αγροτοκτηνοτροφικά τους προϊόντα, φυτικά και ζωικά.
Οι τιμές είναι στο έλεος των διαθέσεων εμπόρων και μεσαζόντων, μιας και δεν υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού και παίρνουν τις σοδειές κοψοχρονιά. Οι τιμές παραγωγού από εμπόρους - εξαγωγείς είναι πραγματικά εξευτελιστικές, όπως χαρακτηριστικά στις πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών (δηλαδή πριν το εμπάργκο), όπου από τις περσινές τιμές των 0,70 - 0,80 ευρώ/κιλό, είχαμε φέτος ελεύθερη πτώση στα 0,25 - 0,40 ευρώ/κιλό.
Το κόστος παραγωγής έχει σκαρφαλώσει στα ύψη, με τις συνεχείς ανατιμήσεις σε αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, ζωοτροφές) που επιβάλλουν οι πολυεθνικές και οι εμποροβιομήχανοι, αλλά και το κράτος (αγροτικό ρεύμα, αγροτικό πετρέλαιο).
Στα ροδάκινα - νεκταρίνια οι μετριοπαθείς υπολογισμοί ανεβάζουν το κόστος παραγωγής σε πάνω από 0,20 ευρώ/κιλό, τη στιγμή που οι εμπορικές τιμές στο μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού δεν ξεπέρασαν τα 0,15 - 0,18 ευρώ/κιλό. Μιλάμε για τα φρούτα, που με το άνοιγμα της ψαλίδας τιμών παραγωγού - καταναλωτή οκτώ και πλέον φορές επάνω, έφταναν στον εργαζόμενο καταναλωτή της εσωτερικής αγοράς με 1,5 - 2 ευρώ/κιλό.
Οι επιδοτήσεις πετσοκόβονται και με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020, ενώ και από τα λίγα ποσά που περιμένουν και κατατίθενται στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών, γίνονται παρακρατήσεις για την εξόφληση αγροτικών οφειλών προς τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, την πρώην ΑΤΕ, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο, σύμφωνα και με τους κοινοτικούς κανονισμούς.
Τα χαράτσια «πέφτουν σαν το χαλάζι», με το κράτος να υποχρεώνει τους φτωχούς αγρότες να πληρώνουν από φέτος μέσω ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια, τις αποθήκες, τα οικόπεδα και τα χωράφια, για την ασφάλισή τους στον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, για την αδειοδότηση των αρδευτικών γεωτρήσεων, για τη λειτουργία των σταβλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.
Οι απανωτές φετινές καταστροφές από χαλάζι και βροχοπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο δεν καλύπτονται στο 100% από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Οποιες αποζημιώσεις δοθούν τελικά, θα είναι με καθυστέρηση μηνών ή και χρόνου και δεν θα είναι παρά ψίχουλα (δυστυχώς υπάρχει η αρνητική περσινή εμπειρία των αγροτών). Και όλα αυτά τη στιγμή που πληρώνουμε τα χαράτσια - ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, φέτος, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεις - υψηλές θερμοκρασίες) και παρά τους πανάκριβους ψεκασμούς, είχαμε και μεγάλη εξάπλωση μυκητολογικών ασθενειών (Μονίλιες).
Εχθροί και "φίλοι" των παραγωγών
Πώς τοποθετούνται απέναντι σε όλα αυτά οι βουλευτές της συγκυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των κομμάτων τους στην Τοπική Διοίκηση; Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Αυτοί που ψηφίζουν «ναι» σε όλα τα αντιαγροτικά - αντιλαϊκά μέτρα, έρχονται στη συνέχεια με τις δήθεν διαφοροποιήσεις τους στα επιμέρους να σταθούν τάχα στο «πλευρό των αγροτών».
Είναι αυτοί που δήθεν διαφωνούν με το πετσόκομμα της εξισωτικής αποζημίωσης των κτηνοτρόφων, ενώ οι ίδιοι και η κυβέρνηση, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποχαρακτήρισαν πάνω από 11.000.000 στρέμματα βοσκοτόπων.
Είναι αυτοί που ευθύνονται για το γεγονός ότι οι τευτλοπαραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Τεύτλων 2012 και 2013, ενώ τη διαφήμιζαν σαν σημαντικό μέτρο προστασίας της τευτλοπαραγωγής και προϋπόθεση για να μην κλείσουν τα εργοστάσια της ΕΒΖ.
Είναι αυτοί που επέβαλαν το νέο χαράτσι του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, τον γνωστό ΕΝΦΙΑ, και τώρα κόπτονται τάχα για την οικονομική κατάσταση των χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών.
Είναι αυτοί που συγκαλούν από τον Ιούλη ακόμα συσκέψεις επί συσκέψεων, με τη συμμετοχή και διαφόρων αντιπεριφερειαρχών και δημάρχων, χωρίς να δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αδιέξοδα της φετινής φρουτοπαραγωγής. Πραγματικός τους στόχος είναι να αποκοιμίσουν τους παραγωγούς και να ξεφουσκώσουν τις διαθέσεις αγωνιστικής διεκδίκησης των αποζημιώσεων και του χαμένου εισοδήματος για την επιβίωση των οικογενειών τους.
Μόνη τους έγνοια είναι η κάλυψη εμπόρων - εξαγωγέων για τις ζημιές στα κέρδη τους, αν και έχουν ακόμη απλήρωτη την περισσότερη φετινή φρουτοπαραγωγή. Γι' αυτό άλλωστε φρόντισαν στην πρώτη δέσμη από το Ταμείο Κρίσεων των 420 εκατ. ευρώ, να καλύψουν με 125 εκατ. ευρώ τους μεγάλους προμηθευτές της ρωσικής αγοράς, δηλαδή τα μεγάλα τραστ από Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, κ.λπ.
Είναι αυτοί που υπεραμύνονται της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, συμμετέχουν και στηρίζουν την επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο λαός στην Ελλάδα να δέχεται τις συνέπειες από τα ρωσικά αντίμετρα. Εκτός από τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που χάνουν τη ρωσική αγορά, ακολουθούν και άλλα προϊόντα, όπως τα σταφύλια, τα μήλα (κύρια πράσινα μήλα σε Αγιά), τα ακτινίδια σε Πιερία και αλλού, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, κ.λπ.
Είναι αυτοί σε ΕΕ και κυβέρνηση, που παρά την τεράστια καταστροφή, αποφάσισαν να διαθέσουν συνολικά 30 εκατ. ευρώ για Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα ως αποζημίωση για τα προϊόντα που έπληξε το εμπάργκο, όταν μόνο στην Ελλάδα και μόνο για τους ροδακινοπαραγωγούς, η ζημιά αφορά σε 60.000 τόνους, με αξία πάνω από 40 εκατ. ευρώ.
Η ΕΕ διαθέτει πενταροδεκάρες για την αποζημίωση των αγροτών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο. Κι ενώ είναι ολοφάνερη η απροθυμία της ΕΕ να συνδράμει τους αγρότες που καταστρέφονται, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να τους καλλιεργεί αυταπάτες ότι θα αποζημιωθούν και ότι η διαπραγμάτευση στην ΕΕ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κριτική για τις συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο σε Σαμαρά και Βενιζέλο, αφήνοντας απέξω την ΕΕ. Δηλαδή, καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση που δεν διαφοροποιείται, αλλά εμπλέκεται στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την Ουκρανία, με ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ από τη μια και Ρωσία από την άλλη, και στοιχίζεται πίσω από την ΕΕ, με θύματα ακόμα μια φορά την αγροτιά και την ντόπια παραγωγή.
Το συμφέρον των αγροτών
Τι απαιτούμε από την κυβέρνηση; Να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των φρουτοπαραγωγών και συνολικά των μικρομεσαίων αγροτών, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ. Να στηρίξει έμπρακτα το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς και σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές αντιαγροτικές πολιτικές.
Να πάρει μέτρα απορρόφησης της παραγωγής, που απομένει αδιάθετη, σε Νοσοκομεία, Στρατό, Ιδρύματα, καλύπτοντας τους παραγωγούς με τιμές πάνω από το κόστος. Να αξιοποιήσει για μεταποίηση τα αποθέματα με τις ίδιες τιμές παραγωγού, συμπληρώνοντας τις τιμές της μεταποίησης (χυμός, μαρμελάδες, κ.ά.).
Τι επιβάλλεται να κάνουμε εμείς, οι μικρομεσαίοι φρουτοπαραγωγοί; Να ενεργοποιήσουμε Αγροτικούς Συλλόγους, Συντονιστικές Επιτροπές, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών στην κατεύθυνση δυναμικής διεκδίκησης της ουσιαστικής στήριξης του χαμένου εισοδήματός μας από ΕΕ και κυβέρνηση.
Μας περιμένουν νέα δεινά με τη Νέα ΚΑΠ 2014 - 2020. Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος: Από τη μια, η συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων και, από την άλλη, ο αφανισμός χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.
Δικός μας στόχος επομένως πρέπει να είναι η αποδέσμευση από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την ΕΕ, καθώς και η δρομολόγηση μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, έξω από τις περιοριστικές ντιρεκτίβες της ΕΕ. Μιας αγροτικής πολιτικής κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, των πολυεθνικών, των εμποροβιομηχάνων και των εξαγωγέων.
Μιας πολιτικής σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του ελληνικού λαού, κόντρα στο σημερινό καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Μιας αγροτικής οικονομίας με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, που με μοχλό τον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς θα έχει ως προτεραιότητα την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας, θα εξασφαλίζει δουλειά και όχι αγωνία στην αγροτιά, θα υπάρχει κρατική φροντίδα για την προστασία της παραγωγής, από φυσικά φαινόμενα - καταστροφές και κρατική συγκέντρωση της παραγωγής.
Για να φέρουμε πιο κοντά αυτήν την προοπτική, χρειάζεται ο δικός μας αγώνας να συνδέεται με τον αγώνα καταρχήν των εργαζομένων στον κλάδο της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, στον κλάδο των εφοδίων για την αγροτική παραγωγή και να συντονίζεται με την πάλη των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Αλέκος ΟΥΓΓΡΙΝΟΣ
Μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου