Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ερωτηματολόγιο σε δήμους - περιφέρειες με στόχο τις μπίζνες

Ε
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ρ» 
το Οκτώβρη του 2012 με το επίμαχο ερωτηματολόγιο
ρωτηματολόγιο προς τους νέους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας απέστειλε ο εντεταλμένος της γερμανικής καγκελαρίας, Χανς Φούχτελ, με το οποίο ζητείται να δώσουν στοιχεία για το σύνολο της δραστηριότητάς τους και με τελικό στόχο να υπάρξουν επιχειρηματικές συνεργασίες και άρα ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και τομέων δήμων και περιφερειών. Αυτά τα ερωτηματολόγια - το περιεχόμενο των οποίων είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» στις 27 Οκτώβρη του 2012 - είχαν σταλεί και στις προηγούμενες διοικήσεις δήμων και περιφερειών.
Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί συνέχεια της λεγόμενης «Ελληνογερμανικής Συμμαχίας» που εγκαινιάστηκε πριν δύο χρόνια, το Σεπτέμβρη του 2012, σε σχετική συνάντηση που είχαν ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδης και ο Χ. Φούχτελ, η οποία έθετε ως στόχο «τον εξορθολογισμό των δαπανών της Τοπικής Διοίκησης, την αξιοποίηση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων της δράσης των ΟΤΑ, ώστε να μειώνεται το βάρος της κρατικής δαπάνης γι' αυτούς και τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων». Την αύξηση δηλαδή των περικοπών στη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης, με τραγικές συνέπειες για το λαό που ήδη στερείται βασικές υπηρεσίες και την παράδοση τομέων δράσεων αλλά και νευραλγικών για τη χώρα τομέων, όπως περιβάλλον, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τουρισμός, κ.λπ., στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Ουσιαστικά, η «Ελληνογερμανική Συμμαχία» αξιοποιεί το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, που ανοίγει νέα πεδία δράσης και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ώστε να αναλάβουν πλήρως την εκμετάλλευση ολόκληρων τομέων δημοτικής δραστηριότητας. Την κατεύθυνση αυτή εξυπηρετεί και το πολιτικό προσωπικό της Τοπικής Διοίκησης, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία δημάρχων και περιφερειαρχών έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους στην αντιλαϊκή αυτή πολιτική. Θυμίζουμε πως όταν το 2012 ξεκίνησε η «Ελληνογερμανική Συνεργασία», έχοντας ως πρώτη φάση τη μεταφορά τεχνογνωσίας από Γερμανούς εμπειρογνώμονες, πολλοί ήταν οι πρόθυμοι δήμοι και περιφέρειες να δεχτούν και να αξιοποιήσουν τα σχετικά... φώτα, υπογράφοντας πρωτόκολλα συνεργασίας. Αντίστοιχα πρωτόκολλα είχαν υπογράψει και τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Διοίκησης, ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) και ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας).
Στα ερωτηματολόγια που στάλθηκαν προς τους δήμους ζητείται ουσιαστικά μια πλήρης καταγραφή της περιουσιακής τους κατάστασης και του δικτύου δημοτικών υπηρεσιών καθώς και στοιχεία για το κοινωνικό προφίλ των περιοχών τους, του φυσικού τους πλούτου και της παραγωγικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται, αποκαλύπτοντας έτσι ότι οι κερδοσκοπικές ορέξεις των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων είναι έτοιμες να αλώσουν τα πάντα. Οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τα πάντα, καθώς ζητούν στοιχεία από την ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού, μέχρι την πολιτιστική δραστηριότητα στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, ζητούνται στοιχεία για:
  • Δημογραφικά χαρακτηριστικά (έκταση, σύνολο κατοίκων και ηλικίες πληθυσμού)
  • Υποδομές (Μεταφορές, Εκπαίδευση, βιομηχανικές περιοχές και Πάρκα, Υγεία, τουριστική υποδομή)
  • Περιβάλλον και ποιότητα ζωής (ενδιαφέρον εκδηλώνεται για προστατευμένες περιοχές, ακτές, ακατοίκητα και κατοικημένα νησιά και ορυκτούς πόρους)
  • Τοπική οικονομία και απασχόληση (από αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα μέχρι παραγωγή ενέργειας)
  • Κοινωνική πολιτική, Υγεία, Παιδεία και Αθλητισμός (κοινωνικές δομές, υποδομές Εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης, πολιτιστική υποδομή και δραστηριότητες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές υποδομές, χώροι και δραστηριότητες)
  • Ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (όπως αποκαλούνται στο ερωτηματολόγιο τα ΑμΕΑ, οι άστεγοι, οι Ρομά και οι μετανάστες εκτός ΕΕ).

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τομέας που προσελκύει το ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων, έτοιμων εδώ και καιρό να αξιοποιήσουν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και να κερδοφορήσουν στο σκουπίδι προωθώντας μεθόδους επικίνδυνες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, όπως αυτή της καύσης. Συγκεκριμένα, στο ερωτηματολόγιο που συνέταξαν οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες ζητούνται αναλυτικά στοιχεία για τα αστικά απορρίμματα, τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα καθαρά μπάζα, τα μπαζοαπορρίμματα και τα ογκώδη απορρίμματα, προκειμένου να προετοιμαστούν ανάλογα για την άλωση στο χώρο που μεθοδεύεται ευλαβικά από τις κυβερνήσεις, συλλογικά όργανα της Τοπικής Διοίκησης, δημάρχους και περιφερειάρχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου