Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Ενώσεις Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας: Η ποινικοποίηση των αγώνων δεν θα περάσει

Η
 ποινικοποίηση των αγώνων και του συνδικαλισμού δεν θα περάσει, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και η  Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Άνοιξη», με αφορμή το νέο αγροτοδικείο στο οποίο οδηγούνται σήμερα Παρασκευή, 23 αγρότες από την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα - ανάμεσά τους και οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των τριών νομών - για να δικαστούν σαν εγκληματίες για τη συμμετοχή τους στην αγροτική κινητοποίηση του 2010 διεκδικώντας την επιβίωση τους. 
Στην ανακοίνωσή τους οι τρεις ενώσεις επισημαίνουν: «Στη βιομηχανία αυτή των μηνύσεων ενάντια στους συνδικαλιστές της μαχόμενης αγροτιάς, ως μάρτυρες κατηγορίας σε βάρος των αγροτών, θα καταθέσουν ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας - Κεντρικής Ελλάδας και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, καθώς και εκπρόσωπος της εταιρείας που βγάζει τεράστια κέρδη από τα διόδια σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.
Τότε όπως και τώρα είχαμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων και την έχθρα και συκοφάντηση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αφού στη διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2010, τα τρακτέρ των αγροτών ήταν, από τις 18 έως τις 28 Γενάρη, παραταγμένα, κατά μήκος, στις δυο πλευρές της Εθνικής Οδού, στο ύψος του Κόμβου της Νίκαιας, χωρίς, όμως, να αποκλείουν το οδόστρωμα. Ωστόσο ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και μεγαλοξενοδόχοι της περιοχής, εξαπέλυαν συνεχείς, συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών και ζητούσαν την επέμβαση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους για να σταματήσει ο αγώνας, επειδή -όπως ισχυρίζονταν- έπληττε τα συμφέροντα της βιομηχανίας και του τουρισμού. Από κοντά η μεγαλοεταιρεία-όμιλος που απομυζά με τα διόδια και με συνεχόμενες αυξήσεις τους οδηγούς, με συνέπεια οι παράδρομοι να βάφονται με αίμα, αφού έχουν μετατραπεί σε εθνική οδό.
Τα νέα αγροτοδικεία σε βάρος των αγροτών που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, δεν μας παραξενεύουν. Δεν μας τρομάζουν, ξέραμε ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα κατέφευγε στο "ρόπαλο του αστυνόμου" και στη "ρομφαία του δικαστή", για να τρομοκρατήσει τους αγρότες και να σταματήσει τον αγώνα μας.
Αλλά, ούτε και το γεγονός ότι μάρτυρες κατηγορίας σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών είναι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και των μεγαλοξενοδόχων, μας παραξένεψε. Αυτοί πάντα ήταν απέναντί μας, πολεμούσαν τους αγώνες μας. Συμμάχους έχουμε τους εργαζόμενους στις βιομηχανικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής μας, τους άλλους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους. Η συμμαχία μαζί τους, δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας, γι' αυτό και συνεχίζουμε.
Το νέο όμως και άκρως επικίνδυνο στοιχείο αυτής της δίκης, που δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο, είναι ότι προσπαθούν να ποινικοποιήσουν όχι μόνο την πάλη, τις διεκδικήσεις, τις μορφές αγώνα των αγροτών αλλά την ίδια τη συνδικαλιστική δράση. Για πρώτη φορά στα εκατοντάδες αγροτοδικεία που έχουν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, πρόεδροι Ομοσπονδιών δικάζονται για "ηθική αυτουργία" λες και οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν καμιά εγκληματική δράση με ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. Πρόεδροι Ομοσπονδιών, εκλεγμένοι από τους αγρότες, που υλοποίησαν την απόφαση των Ομοσπονδιών για κινητοποίηση, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως οφείλουν, κατηγορούνται ότι με πειθώ, παραινέσεις, φορτικότητα και διάφορα άλλα, πίεζαν τους αγρότες να βγουν στους δρόμους.
Η απόφαση για κινητοποίηση πάρθηκε υπερήφανα και αγωνιστικά από τους αγρότες μέσα από δεκάδες γενικές συνελεύσεις Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και των ΔΣ των Ομοσπονδιών. Οι αγρότες δεν είναι πρόβατα, πολύ συνειδητά οργάνωσαν και βρέθηκαν στα μπλόκα της οργής και του αγώνα. Τα ίδια τα προβλήματα μας ανάγκασαν να βγούμε στους δρόμους. Γιατί όταν πληττόμαστε από μια άγρια και αντιλαϊκή πολιτική που μας οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, δικαιούμαστε να αγωνιζόμαστε για να επιβιώσουν οι οικογένειές μας, να συνεχίσουμε να παράγουμε φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα για το λαό, πρώτες ύλες για τη βιομηχανία ώστε να δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας σε μια χώρα που μετρά σήμερα 1.500.000 ανέργους.
Ας το πάρει απόφαση η κυβέρνηση καθώς και οι διωκτικοί και δικαστικοί μηχανισμοί ότι με τέτοιες τρομοκρατικές δίκες δεν πρόκειται να μας φοβίσουν ούτε να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημά μας. Το δικαστήριο που θα μας δικάσει θα κριθεί και αυτό αν θα ταχθεί με τα συμφέροντα μιας μικρής μερίδας της ολιγαρχίας του πλούτου ή της πλειοψηφίας των αγροτών. Θα συνεχίσουμε και θα δυναμώσουμε την πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς για την επιβίωσή της, την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ, που μας ξεκληρίζει και για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, προς όφελος του ελληνικού λαού. Ας το καταλάβουν και όσοι ελπίζουν ότι μπορούν, με τη βία και την τρομοκρατία, να μας σταματήσουν.

Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιστών αγροτών, όλων όσοι αντιστέκονται στην αντιλαϊκή λαίλαπα και βαρβαρότητα που ζούμε. Έχουμε το δικαίωμα στο συνδικαλισμό, έχουμε το δικαίωμα να οργανωνόμαστε σε αγροτικούς συλλόγους, έχουμε το δικαίωμα να διεκδικούμε τα αιτήματα επιβίωσής μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου