Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Στην πρώτη γραμμή, χωρίς να λυπόμαστε δυνάμεις

Ο
ι εργαζόμενοι στην Υγεία και στην Πρόνοια βίωσαν τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς επίθεσης στο εισόδημά τους, στις συνθήκες που δουλεύουν, στα δικαιώματά τους. Πιο ανυπόφορη είναι η πραγματικότητα στον ιδιωτικό τομέα, με την απλήρωτη εργασία να χτυπάει κόκκινο. Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που έχουν μήνες να πάνε στο σπίτι τους χρήματα. Χιλιάδες είναι και οι άνεργοι υγειονομικοί. Οι περισσότεροι χωρίς εισόδημα και ένα μικρό τμήμα τους να ζει με το επίδομα ανεργίας.
Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους, η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια περισσεύουν. Ξέρουμε όμως ότι δε μετατρέπονται αυτόματα σε αγώνα. Πολλοί εργαζόμενοι λένε ότι με τον αγώνα δε γίνεται τίποτα. Βάζουν στα χείλη τους τα επιχειρήματα της εργοδοσίας. Αναπαράγουν θέσεις που τις προώθησε, για πολλά χρόνια, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Η συμμετοχή στις απεργίες παραμένει μικρή, ενώ η εικόνα των απεργιακών συγκεντρώσεων διαψεύδει τις φαντασιώσεις της ΠΟΕΔΗΝ.
Δρώντας σε μια τέτοια κατάσταση οι κομμουνιστές ούτε αναδιπλώθηκαν, ούτε τα μάζεψαν. Δεν έχασαν την εμπιστοσύνη στους συναδέλφους τους, δεν τσιγκουνεύτηκαν το χρόνο τους. Συνέχισαν να δίνουν αγώνα για να σηκωθούν οι αγωνιστικές διαθέσεις. Μπήκαν μπροστά για να λειτουργήσουν τα σωματεία, για να είναι μαζικές οι γενικές συνελεύσεις. Για να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική της εργοδοσίας, της συγκυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, μαζί με τους συναδέλφους τους, μόνο τον τελευταίο μήνα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στον Κυανό Σταυρό, στην «Euromedica», στο «Ερρίκος Ντυνάν». Πρωτοστάτησαν ενάντια στο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων, στην παραπέρα συρρίκνωση και υποβάθμιση των κρατικών δομών Ψυχικής Υγείας. Για να μη φοβηθούν οι εργαζόμενοι και να γίνει πράξη η απειθαρχία στην αντιδραστική αξιολόγηση. Διέθεσαν δυνάμεις για την οργάνωση της πάλης των ανέργων υγειονομικών, συνέβαλλαν στην οργάνωση της κινητοποίησης εργαζομένων και γονιών για να δοθούν λύσεις σε επείγοντα προβλήματα στα ειδικά σχολεία.

Να πλημμυρίσει το Σύνταγμα

Ταυτόχρονα, δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου την 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα. Οι εργαζόμενοι έχουν ακούσει τη συγκυβέρνηση, έχουν ακούσει και τους επίδοξους κυβερνήτες του ΣΥΡΙΖΑ. Ακούγοντας αυτούς, ακούνε την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ, τους εκπροσώπους του κεφαλαίου.
Τους λέμε ότι είναι ώρα να ακουστούν και οι ίδιοι. Να πλημμυρίσουν το Σύνταγμα, να ταρακουνήσουν την Αθήνα. Στις περιοδείες που έκαναν οι Κομματικές Οργανώσεις του Τομέα μας σε νοσοκομεία και ιδρύματα Πρόνοιας το προηγούμενο διάστημα φάνηκε ότι έχει αυξηθεί ο προβληματισμός μέσα στους εργαζόμενους για την ανάγκη παρέμβασής τους, για την ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος.
Για πρώτη φορά, δέκα σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία στην Αττική έχουν αποφασίσει ότι θα συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο συλλαλητήριο. «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, Οφθαλμιατρείο, «Αλεξάνδρα», Τζάνειο, Νίκαια, «Αγία Ολγα», «Αγιος Σάββας», Λαϊκό, «Σωτηρία» προστίθενται στις αποφάσεις του σωματείου εργαζομένων στο κέντρο βρεφών Μητέρα, των κλαδικών σωματείων των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, στο σωματείο εργαζομένων στις Μονάδες, τα Ιδρύματα και τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής και αυτός ο κατάλογος τις επόμενες ημέρες θα διευρυνθεί.
Αυτήν τη δράση θα τη δυναμώσουμε. Τα αποτελέσματά της δεν τα υποτιμάμε. Γνωρίζουμε όμως ότι η συμμετοχή στον αγώνα μπορεί να έχει μεγάλη σημασία αλλά δεν αρκεί. Συγχρόνως με αυτή την προσπάθεια, δίνουμε μάχη γνώσης και επιχειρημάτων για να μην παγιδευτούν οι εργαζόμενοι ανάμεσα στους παλιούς και νέους κυβερνητικούς σωτήρες. Οι υγειονομικοί έχουν ζήσει πολλές κυβερνητικές εναλλαγές. Το ΠΑΣΟΚ διαδέχονταν τη ΝΔ και αντίστροφα την ώρα που η επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων και της υγείας του λαού ήταν μόνιμη. Τι έχουν να ελπίζουν από μια ακόμα κυβερνητική εναλλαγή με τιμονιέρη το νέο κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, τον ΣΥΡΙΖΑ;
Το επόμενο διάστημα, μέσα στους χώρους δουλειάς, τα μέλη μας θα εντείνουν τη συζήτηση με τους εργαζόμενους για τις θέσεις και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Η ισχυροποίησή του είναι προς όφελος των εργαζομένων και του κινήματός τους. Υπάρχει πλούσια πείρα που το αποδεικνύει.

Γιώργος ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Γραμματέας της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου