Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Υπουργείο Εσωτερικών: Ζητά μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων από τους Δήμους

Α
κόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων ζητά το υπουργείο Εσωτερικών από τους Δήμους και της Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου για το 2015. Στο κείμενο της Διεύθυνσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Δήμοι καλούνται να μειώσουν κι άλλο τις δαπάνες, καθώς παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις από την είσπραξη των προϋπολογισθέντων ιδίων εσόδων και από τη μείωση του ύψους των απλήρωτων υποχρεώσεων.
Επισημαίνει, μάλιστα, πως χρειάζεται εξορθολογισμός και συγκράτηση του λειτουργικού χαρακτήρα δαπανών της Τοπικής Διοίκησης, δίνοντας παράλληλα κατευθύνσεις για την επίτευξη του σκοπού, που είναι να διατεθούν λιγότερα χρήματα μεταξύ άλλων σε δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης, υπηρεσιακές μετακινήσεις, προμήθειες και σε προβλέψεις πιστώσεων πρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
Ετσι, προκειμένου να «πιαστούν» οι στόχοι, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες καλούνται όχι μόνο να κόψουν δαπάνες, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, αλλά και να προχωρήσουν σε υψηλά τέλη, συνεχίζοντας έτσι τη στυγνή φορομπηχτική πολιτική. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «περαιτέρω άμεσης προτεραιότητας καθίσταται το ζήτημα της βελτίωσης της εισπραξιμότητας των ιδίων εσόδων και της διατήρησής τους σε υψηλά επίπεδα», απειλώντας και εκβιάζοντας όσους δεν προχωρήσουν στα παραπάνω με «ποινές στις περιπτώσεις αδράνειας». Και η πολιτική που έχει φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τα οποία καλούνται να πληρώσουν δημοτικές (και σε αρκετές περιπτώσεις υποβαθμισμένες) υπηρεσίες εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, ονομάζεται από το υπουργείο Εσωτερικών ως «στέρηση πολύτιμων πόρων από τους ΟΤΑ» που «οδηγεί στη δημιουργία ελλειμμάτων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία».
Τα παραπάνω καλούνται να υλοποιήσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και τους δημάρχους που στηρίχθηκαν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης να μη διεκδικούν τους πόρους που τους αναλογούν από την κυβέρνηση και να συνεχίζουν να παρουσιάζουν ως «θύμα» την Τοπική Διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου