Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Δεσμοί με διάρκεια, σφυρηλατημένοι στους αγώνες των εργαζομένων και της αγροτιάς

Η αναγνώριση της συμβολής των κομμουνιστών στην πάλη 
της μικρομεσαίας αγροτιάς, η διατήρηση των δεσμών 
με τις Οργανώσεις του Κόμματος και μετά τις κινητοποιήσεις, 
συνέβαλε στο θετικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ 
σε μια σειρά περιοχές της Θεσσαλίας
Οi δεσμοί που ανέπτυξε το ΚΚΕ με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα των πόλεων και των χωριών της Θεσσαλίας στη διάρκεια των λαϊκών κινητοποιήσεων που έγιναν στην περιοχή, αποτυπώθηκαν και στο εκλογικό αποτέλεσμα, οδήγησαν σε συσπείρωση νέων δυνάμεων γύρω από το Κόμμα, σε στήριξή του από ανθρώπους που το ψήφισαν για πρώτη φορά. Μάλιστα, αρκετοί από τους νέους ψηφοφόρους δεν αρκέστηκαν απλώς στο να δώσουν την ψήφο τους αλλά είχαν και ενεργή συμμετοχή στον προεκλογικό αγώνα, έτρεξαν από σπίτι σε σπίτι για να πείσουν συγγενείς, φίλους και γνωστούς να ψηφίσουν και αυτοί ΚΚΕ.
Εκατοντάδες επιπλέον άνθρωποι έκαναν "το παραπάνω βήμα", στήριξαν το ΚΚΕ
Εκατοντάδες εργάτες, άνεργοι, φτωχοί αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, συνταξιούχοι, νέοι των σπουδών και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, που συναντήθηκαν με τους κομμουνιστές στα μετερίζια των λαϊκών αγώνων, έκαναν «το βήμα παραπάνω», εγκαταλείποντας τα κόμματα που ψήφιζαν και επιλέγοντας να ενισχύσουν το ΚΚΕ.
Τα παραδείγματα χαρακτηριστικά:
- Στον Τύρναβο της Λάρισας, το ΚΚΕ πήρε 330 ψήφους παραπάνω σε σχέση με τις εκλογές του 2012 και το εκλογικό ποσοστό που έλαβε είναι από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Ενα σημαντικό κομμάτι από αυτούς (περίπου το 1/3 υπολογίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις) αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές δε στήριξαν το ΚΚΕ και τώρα επανέκαμψαν, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες είναι και οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που αυτήν τη φορά ψήφισαν το Κόμμα.
«Σ' αυτή την προεκλογική περίοδο», λέει στον «Ρ» ο Νίκος Κούβελας, στέλεχος του ΚΚΕ στον Τύρναβο, «είδαμε περισσότερους φίλους και οπαδούς του Κόμματος να μπαίνουν στη μάχη με το ψηφοδέλτιο στο χέρι. Εκτιμάμε ότι στην εκλογική άνοδο συνέβαλλε η δουλειά της Κομματικής Οργάνωσης για την ανάπτυξη των επαφών και των δεσμών της με το λαό της περιοχής μας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και μετεκλογικά προς αυτή την κατεύθυνση. Σ' αυτό το πλαίσιο οργανώνουμε συσκέψεις με τη συμμετοχή φίλων και οπαδών του Κόμματος, στις οποίες θα συζητήσουμε τις εκτιμήσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα και, ταυτόχρονα, για το πώς θα διατηρήσουμε σε μόνιμη βάση τις επαφές και στις σχέσεις μας. Ηδη αποφασίσαμε να γίνει μια σύσκεψη τη Δευτέρα 2/2 και μία ακόμα την Παρασκευή 6/2».
Αναγνώριση της συμβολής των κομμουνιστών στους αγώνες της αγροτιάς
Από τη μαζική προεκλογική συγκέντρωση 
που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, 
με ομιλητή το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, 
Δ. Κουτσούμπα
- Πολλοί είναι οι αγρότες και, γενικότερα, οι κάτοικοι της υπαίθρου που σ' αυτές τις εκλογές ψήφισαν, για πρώτη φορά, το ΚΚΕ. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του δήμου Κιλελέρ Λάρισας: Αγρότες από χωριά, όπως Πλατύκαμπος, Γαλήνη, Αγιοι Ανάργυροι, Κυπάρισσος κ.ά., οι οποίοι συμμετείχαν στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις που έγιναν στην περιοχή, όχι μόνο δήλωναν ανοιχτά στα καφενεία ότι οι ίδιοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά ΚΚΕ αλλά καλούσαν και τους συγχωριανούς τους να το κάνουν, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που πάντα στέκεται στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς, υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματά της, στηρίζει τους αγώνες της.
«Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας έβλεπε τους κομμουνιστές αγροτοσυνδικαλιστές -κάποιοι απ' αυτούς ήταν και υποψήφιοι βουλευτές- να πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις και ήταν αρκετοί αγρότες που αυτό δεν το ξέχασαν, το θυμήθηκαν και όταν μπήκαν στο εκλογικό παραβάν, ψηφίζοντας αναλόγως», λέει οΒασίλης Σταμουλάκης, δημοτικός σύμβουλος Κιλελέρ, υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ.
-- Ανάλογη είναι η εικόνα και στην επαρχία της Αγιάς, όπου πρώην οπαδοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποφάσισαν να φύγουν από τα κόμματα που με την πολιτική τους έφεραν την καταστροφή στον αγροτικό κόσμο και να πάνε στο ΚΚΕ, που αντιμάχεται αυτή την πολιτική. Υπάρχουν, μάλιστα, συγκεκριμένα παραδείγματα πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που, παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκαν, βγήκαν ανοιχτά και δήλωσαν την εκλογική προτίμησή τους στο ΚΚΕ, ενώ κάποιοι πέρασαν από τα τοπικά γραφεία του Κόμματος και πήραν ψηφοδέλτια για να τα μοιράσουν.
«Μαζί με όλους αυτούς οι οποίοι, εκτιμώντας τις πολιτικές θέσεις και τους αγώνες του Κόμματος, ψήφισαν για πρώτη φορά ΚΚΕ, θα συνεχίσουμε», λέει ο Τάσος Κωστούλας, Γραμματέας της ΚΟ Αγιάς και συνεχίζει:«Είπαμε προεκλογικά, το λέμε και μετεκλογικά, "καμιά ανοχή" στην αντιλαϊκή πολιτική, που και η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επί της ουσίας, θα εφαρμόσει. Οι αγρότες πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ που τους ξεκληρίζει και την οποία στηρίζει και η νέα κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Τρίτη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί και Συνεταιριστικοί Σύλλογοι Αγιάς οργανώνουν σύσκεψη, στην οποία θα συζητηθεί το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πράσινου μήλου λόγω του εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία και θα ληφθούν αποφάσεις για την αγωνιστική αντίδραση των αγροτών».
Δεσμοί που δε μένουν μόνο στις κινητοποιήσεις
- Και χωριά της Καρδίτσας -όπως, π.χ,. στο Καλλιφώνι, την Κρανιά, στο Φύλλο, στον Παλαμά- οι νέοι ψήφοι προς το ΚΚΕ είχαν το χαρακτήρα της αναγνώρισης εκ μέρους των αγροτών της μεγάλης προσφοράς του Κόμματος στους αγροτικούς αγώνες και της αποδοχής των πολιτικών θέσεων και προτάσεών του για το παρόν και το μέλλον της μικρομεσαίας αγροτιάς.
«Η εκλογική μας άνοδος στα συγκεκριμένα χωριά», λέει ο Γιάννης Τσιούτρας, Γραμματέας της ΤΕ Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στο νομό, «δεν οφείλεται μόνο στη συμμετοχή αυτών των χωριών στους αγροτικούς αγώνες αλλά και στο γεγονός ότι, ως Κόμμα, διατηρήσαμε τις επαφές και τους δεσμούς που αναπτύξαμε με τους αγρότες και τους άλλους κατοίκους τους. Διότι, αν, μετά το τέλος των κινητοποιήσεων, χαθείς μ' αυτούς τους ανθρώπους, δεν πρόκειται να τους βρεις και να τους πείσεις εύκολα στις εκλογές».
- Η παρουσία του Κόμματος μέσα στο κόσμο της καθημερινής βιοπάλης λειτούργησε θετικά και για τα εκλογικά αποτελέσματα στην ύπαιθρο της Μαγνησίας, καθώς και στα νησιά των Βορείων Σποράδων.
Στον Αλμυρό, η ιδιαίτερη δουλειά που έγινε με τις γυναίκες και στην προεκλογική περίοδο, είχε ως αποτέλεσμα αρκετά νέα κορίτσια της περιοχής να ψηφίσουν, για πρώτη φορά, ΚΚΕ. Στο Βελεστίνο, οι αγρότες εκτίμησαν και τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος του κομμουνιστή αγροτοσυνδικαλιστή ο οποίος κατάγεται από την περιοχή και πρωταγωνίστησε στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Απτά εκλογικά αποτελέσματα είχαν και οι συχνές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις που έγιναν, με πρωτοβουλίες των τοπικών Κομματικών Οργανώσεων, στα νησιά και είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκλογικοί αντιπρόσωποι του ΚΚΕ στα εκλογικά τμήματα της Αλλοννήσου ήταν πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.
«Στις μετεκλογικές συσκέψεις και άλλες εκδηλώσεις που θα οργανώσουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα θα συναντηθούμε με όλους τους νέους συναγωνιστές μας, με τους οποίους μαζί δώσαμε την εκλογική μάχη και θα συζητήσουμε για το πώς θα οργανώσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα τους νέους αγώνες», λέει οΓιώργος Λούμας, Γραμματέας της ΤΕ Υπαίθρου Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου