Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ: Εκεί υπάρχει ελπίδα και μέλλον για τη νεολαία

Κ
άλεσμα στους νέους μπροστά στις εκλογές στις 25 του Γενάρη να στηρίξουν το ΚΚΕ, γιατί είναι το μόνο Κόμμα που παλεύει για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας, απευθύνει με συνέντευξή του στο «Ριζοσπάστη» ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Ο Θ. Χιώνης τονίζει ακόμα πως οι νέοι πρέπει να τιμωρήσουν τη συγκυβέρνηση και να μη συμβιβαστούν με τα ψίχουλα ελεημοσύνης που τους τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Ποιο είναι το κάλεσμα που απευθύνει η ΚΝΕ στους νέους. Με ποιο κριτήριο πρέπει να σταθούν μπροστά στην κάλπη;
Κατ' αρχήν, είμαστε η πρώτη γενιά που ζούμε ήδη χειρότερα από ό,τι έζησε η γενιά των γονιών μας. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτό, να συνηθίζουμε δηλαδή στα λίγα. Οι νέοι και οι νέες, που αντιμετωπίζουν το φαύλο κύκλο της ανεργίας και της ψευτοδουλειάς, που προσπαθούν να μορφωθούν, να σπουδάσουν, ή να μάθουν μια τέχνη με τεράστιες δυσκολίες και αβέβαιο μέλλον, τα νέα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν τόσες δυσκολίες για να σταθούν στα πόδια τους, χρειάζεται, να σκεφτούν. Δεν έχουν κανένα συμφέρον από τα κόμματα της ΕΕ, από τις δυνάμεις που τσακώνονται για το ποιος θα είναι «χαλίφης» στη θέση του «χαλίφη» στο σημερινό σάπιο σύστημα, που βασανίζει τους πολλούς για να «ταΐζει» τους λίγους. Για όλους εμάς, που δεν έχουμε εξασφαλισμένο μέλλον, αλλά έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας, υπάρχει μια επιλογή που μας ταιριάζει: Να πάρουμε τη ζωή και το μέλλον στα χέρια μας, να μην τα χαρίσουμε σε κανέναν, να παλέψουμε. Να απαιτήσουμε ό,τι χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια, βάζοντας στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να συναντηθούμε στην κάλπη και στον αγώνα, δυναμώνοντας το ΚΚΕ, τη σταθερή δύναμη αντίστασης, διεκδίκησης κι ελπίδας για μια καλύτερη, ανώτερη ζωή.
Μπορούν οι νέοι να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες επενδύοντας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα που δηλώνει ότι εγγυάται η ΝΔ;
Σε καμία περίπτωση. Η ΝΔ εγγυάται τη σταθερότητα του καπιταλιστικού συστήματος και της ΕΕ, του δρόμου, δηλαδή, που μας έφερε ως εδώ που μας έφερε. Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής τις ζει πολύ πιο έντονα σήμερα η νεολαία, όπως για παράδειγμα την «ασφάλεια» των προγραμμάτων ολιγόμηνης και κακοπληρωμένης απασχόλησης που επιδοτούνται από την ΕΕ για να εξασφαλίζουν τα αφεντικά φθηνούς εργαζόμενους, ή τη «σταθερότητα» στις ουρές του ΟΑΕΔ.
Αλλωστε, η καπιταλιστική ανάκαμψη, την οποία διαφημίζει η ΝΔ αλλά και άλλες δυνάμεις, όταν και όποτε έρθει θα πατήσει ακριβώς πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Τα πράγματα, δηλαδή, δε θα καλυτερέψουν, στο πλαίσιο της οικονομίας του συστήματος που έφερε την κρίση και τη λαϊκή χρεοκοπία. Με την όποια ανάκαμψη δε θα πάψουν τα σχολεία να είναι πανάκριβα εξεταστικά κέντρα για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Δε θα πάψει η τεχνική εκπαίδευση να αξιοποιείται για να γενικευτεί η μαθητεία στην τσάμπα δουλειά. Στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ θα συνεχίζεται να υλοποιείται η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ, μετατρέποντας την πλειοψηφία των φοιτητών σε «πελάτες», στερώντας τους την ολόπλευρη επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση. Η ανεργία θα συνεχίσει να είναι στο κόκκινο, αφού και οι όποιες επενδύσεις, γίνονται αποκλειστικά με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου, με ελάχιστες θέσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα και με μισθούς πείνας. Αλλωστε, στον καπιταλισμό οι επενδύσεις που πάνε για τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων και εξοπλισμού δημιουργούν και νέους άνεργους, γιατί απαιτείται λιγότερη ζωντανή εργασία. Ακόμα και τα αστικά επιτελεία, όπως το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αυτό τους ανησυχεί, η ανάπτυξη χωρίς αύξηση της απασχόλησης, όπως λένε.
Οι εκβιασμοί περί «σταθερότητας» που αξιοποιεί η ΝΔ βοηθούν για να στηθεί το δικομματικό «παιχνίδι» και δεν απευθύνονται κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν ότι είναι δεσμευμένος στον αντιλαϊκό δρόμο. Απευθύνονται στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους νέους, με στόχο να αποδεχτούν τη σύγχρονη βαρβαρότητα. Ζητάνε υποταγή στις απαιτήσεις των εκμεταλλευτών. Γι' αυτό, στο πρόσωπο της ΝΔ, της συγκυβέρνησης πρέπει να καταδικαστεί, να απορριφθεί συνολικά η πολιτική του κεφαλαίου, οι κατευθύνσεις της ΕΕ, ώστε να μη συνοδευτεί η καταδίκη με την επιλογή μιας άλλης παραλλαγής, μιας άλλης λωρίδας του ίδιου δρόμου. Να τιμωρηθεί, δηλαδή, το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα κι όχι μόνο η μια κυβέρνηση για να αλλάξει με μια άλλη, μέσα στο πλαίσιο τελικά του ίδιου συστήματος. Χόρτασαν οι παλιότερες γενιές από τέτοιες «αλλαγές», από «θυσίες» και «σωτήρες», δε χρειάζεται να χορτάσουν, χάνοντας τα χρόνια τους και οι σημερινές.
Μια ενδεχόμενη κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά;
Οχι, γιατί καμία δύναμη που έχει δεσμεύσεις απέναντι στους εκμεταλλευτές και στην ΕΕ δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον στη νεολαία. Τέτοιο κόμμα είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, που από το 2012 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ταξίδι προσαρμογών από το Τέξας, στα αμερικανικά ινστιτούτα, στη λέσχη Μπίλτερμπεργκ της Ιταλίας, το Σίτι του Λονδίνου, στα συνέδρια του ΣΕΒ, για να πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων. Ακόμα και κάποια συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ που ακούγονταν ριζοσπαστικά πριν δύο χρόνια έχουν πάει περίπατο. Τα «σκισίματα του μνημονίου» και των εφαρμοστικών νόμων έχουν γίνει επαναδιαπραγμάτευση στα θεσμικά πλαίσια της ΕΕ και «έντιμος συμβιβασμός» με τους εταίρους. Εχουν γίνει διαπιστευτήρια σε παράγοντες της ΕΕ στις ΗΠΑ, στις «αγορές». Σε αυτούς δίνει εξετάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και τις περνάει. Εκεί κατέθεσε το ποσοστό του και όχι στους αγώνες για να μπουν εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική. Οι αυταπάτες και η αναμονή που καλλιέργησε ευνούχισαν διαθέσεις, αγωνιστικές διεργασίες. Οδήγησαν στην υποχώρηση του κινήματος.
Υπόσχεται ψίχουλα ελεημοσύνης και την ίδια στιγμή είναι γαλαντόμος προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Επιδοτήσεις για το εργασιακό κόστος, μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, διευκολύνσεις στους υγιείς επιχειρηματίες στα χρέη και τα δάνειά τους, ζεστό κρατικό χρήμα από τη φορολόγηση των λαϊκών νοικοκυριών για στήριξη και διευκόλυνση των επενδύσεων. Μήπως θα καταργήσει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας κάθε μορφής; Μήπως θα καταργήσει την υπενοικίαση εργαζομένων; Τη μαθητεία; Τα προγράμματα υπερεκμετάλλευσης των νέων; Μήπως θα επαναφέρει το σταθερό 8ωρο; Ισα - ίσα. Τι λέει, για παράδειγμα; Οτι το ίδιο επίδομα ανεργίας - που δε φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη - θα το παίρνει ο ίδιος αριθμός ανέργων, δηλαδή 2 στους 10, για το ίδιο χρονικό διάστημα που το παίρνει και σήμερα. Οτι εγγυάται θέσεις ολιγόμηνης και κακοπληρωμένης απασχόλησης μέσω ΕΣΠΑ. Αυτό που γίνεται και τώρα δηλαδή και αξιοποιείται σε όλη την ΕΕ, από όλων των ειδών τις κυβερνήσεις, για να καταργείται η μόνιμη και σταθερή δουλειά, να γενικεύεται η εργασιακή περιπλάνηση, για να επιδοτούνται με ζεστό χρήμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ενώ ό,τι λέει για τον κατώτατο μισθό δεν αφορά τη νεολαία, αφού δεν ακουμπά τη μερική απασχόληση, για την εκ περιτροπής εργασία, τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, όλο το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο που αντιμετωπίζουμε σήμερα με μισθούς 200 - 300 ευρώ.
Αυτά δεν είναι τυχαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται το αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ, που σημαίνει: Μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς των κρατών - μελών της, ανεξάρτητα από το χρώμα της κυβέρνησης, το ύψος των ελλειμμάτων, το αν έχουν τρόικα ή όχι. Αναγνωρίζει το χρέος, όπως και η ΝΔ και καλεί το λαό και τη νεολαία να το πληρώσουν, αν και δεν το χρωστάνε, υποθηκεύοντας το μέλλον της νέας γενιάς. Ανταγωνίζεται με τη ΝΔ για το ποιος θα υπηρετήσει από κυβερνητικό πόστο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει ανεργία, φτώχεια και εκμετάλλευση. Ο «καβγάς» του με τη ΝΔ είναι για το ποιος έχει καλύτερο γιατροσόφι για να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία. Η παραγωγική ανασυγκρότηση όμως που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η καπιταλιστική ανάκαμψη που υπόσχεται η ΝΔ περνάει μόνο μέσα από το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Σωτήρες υπάρχουν στα παραμύθια αλλά όχι στην πραγματική ζωή.
Νεότευκτα κόμματα που ζητούν την ψήφο του λαού και της νεολαίας και που παρουσιάζονται ως «άφθαρτα» μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο για τους νέους;
Το παλιό έχει παρουσιαστεί σαν «νέο» πολλές φορές. Οσοι στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα, τα δεσμά της ΕΕ και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτή δεν είναι άφθαρτοι, οι θέσεις τους δεν είναι κάτι «νέο», είναι παλιές και δοκιμασμένες με άσχημες συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες. Νέο είναι το περιτύλιγμα. Φτιάχνονται κόμματα μιας χρήσης ή και πολλαπλής χρήσης με ρόλο «τσόντας» σε οποιοδήποτε αυριανό κυβερνητικό σχήμα, είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε και με οποιονδήποτε άλλον. Γίνονται πλυντήριο στελεχών του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος αυτού που οι ίδιοι λέγανε «παλαιοκομματικό καθεστώς». Το νέο, το πρωτοπόρο κρίνεται από το ποιο κόμμα σήμερα παλεύει για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας, για να ζήσουμε με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της παραγωγής και της επιστήμης κι όχι με βάση το τι θα περισσεύει από το φαγοπότι των καπιταλιστών, στέλνοντας το σάπιο σύστημά τους στον αγύριστο. Το πραγματικά νέο το εκφράζει και το επιδιώκει το ΚΚΕ, εκεί βρίσκεται και η διέξοδος για τους νέους.
Τι λέτε στους νέους που απηυδισμένοι από την κατάσταση επιλέγουν την αποχή από τις εκλογές;
Εχουν δίκιο να αηδιάζουν από την μπόχα που αναδίδει το σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας. Γι' αυτό και να πράξουν έξυπνα και εύστοχα. Αυτό σημαίνει να μη χαριστούν, να μη χαρίσουν ούτε την ψήφο τους. Το εκμεταλλευτικό σύστημα θέλει να έχει νέους ανθρώπους άμεσα του χεριού του, να στηρίζουν τα κόμματα και τις κυβερνήσεις του. Εάν αυτό δε συμβαίνει, τους θέλει στην άκρη, να απέχουν, να μη γίνονται εμπόδιο. Ενώ μπορούμε, δυναμώνοντας το ΚΚΕ, να βάλουμε εμείς εμπόδια σε όσους μας μαυρίζουν τη ζωή. Γιατί το ΚΚΕ δεσμεύεται μόνο απ' τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα και δεν έχει εξαρτήσεις και δεσμεύσεις με επιχειρηματίες, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Δεν έχει νταλαβέρια με τους δανειστές και τους μεγιστάνες του πλούτου. Γι' αυτό δεν μπαίνει στο κάδρο της εξαγοράς, της σαπίλας του αστικού πολιτικού συστήματος. Η ψήφος στο ΚΚΕ θα μείνει στο ΚΚΕ, δε μεταλλάσσεται την επόμενη μέρα. Δε θα γίνει «παζάρι» για υπουργικές καρέκλες.
Τελικά, γιατί οι νέοι άνθρωποι να επιλέξουν το ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές;
Γιατί, την επόμενη μέρα από τις εκλογές θα είναι εδώ όλοι οι παράγοντες που επιδεινώνουν τη ζωή μας, τα δεσμά της ΕΕ, οι απαιτήσεις των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, το χρέος, τα μνημόνια διαρκείας. Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα ικανοποιήσει ούτε τις σύγχρονες ανάγκες μας, αλλά ούτε θα φέρει πίσω ό,τι έστω χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Αλλωστε, αυτό το σύστημα δεν παίρνει από τα διάφορα γιατροσόφια που προτείνουν όσοι θέλουν να το υπηρετήσουν. Γι' αυτό σήμερα χρειαζόμαστε μια δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση που οργανώνει την αντίσταση και την αντεπίθεση, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, ώστε και από καλύτερη θέση να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή.

Το ΚΚΕ θα είναι μαζί μας, δίπλα στη νεολαία την επόμενη μέρα. Αποτελεί τη δύναμη που χωρίς ταλαντεύσεις και υποχωρήσεις βρίσκεται μέσα στη φωτιά της μάχης, παλεύει με συνέπεια για το δίκιο και τα δικαιώματά μας, για να οργανωθεί η αλληλεγγύη, η λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για τη συνολική ανατροπή. Για να ανοίξει τελικά ο δρόμος στη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο και να πάρει ο εργαζόμενος λαός τη ζωή στα δικά του χέρια. Με την εργατική - λαϊκή εξουσία, την κυβέρνηση που θα δημιουργήσει και που το ΚΚΕ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Για την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους για το οποίο δεν έχουμε καμία ευθύνη, την κοινωνικοποίηση του πλούτου, ώστε ο λαός να έχει τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του για να ικανοποιηθούν επιτέλους οι κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες. Εκεί υπάρχει ελπίδα και μέλλον για τη νεολαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου