Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Κριτήριο ψήφου η θέση των κομμάτων απέναντι στο αντεργατικό πλαίσιο

Ενδιαφέρουσα συζήτηση νέων εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ με την Κ. Θεοδώρου, υποψήφια βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ

Ενας ανοιχτός και ουσιαστικός διάλογος για το πώς τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι, όπως είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις βουλευτικές εκλογές στις 25 του Γενάρη, αναπτύχθηκε στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Κική Θεοδώρου, υποψήφια βουλευτή Λάρισας του Κόμματος, στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Λάρισας, (ΔΕΥΑΛ), στο πλαίσιο της δραστηριότητας που αναπτύσσει η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας μπροστά στις εκλογές.
Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της ΔΕΥΑΛ και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 50 εργαζόμενοι - ανάμεσά τους σπουδαστές του ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ που κάνουν εκεί την πρακτική τους άσκηση και νέοι που συμμετέχουν στα προγράμματα «voucher» - έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το αν μια κυβέρνηση είτε με κορμό τη ΝΔ, ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει και μπορεί να δώσει ουσιαστική λύση στο μέγα πρόβλημα των ελαστικών σχέσεων εργασίας (8μηνα, 5μηνα, 2μηνα, 4ωρα, 2ωρα, με εξευτελιστικές αμοιβές και χωρίς ουσιαστικά εργατικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα), που έχουν, πλέον, απλωθεί παντού.
Κοινή ήταν η αντίληψη ότι και μετά τις εκλογές θα συνεχιστεί το πρόβλημα, καθώς καμιά απ' αυτές τις δυο κυβερνήσεις δεν έχει σκοπό να το αντιμετωπίσει επί της ουσίας, να ξηλώσει δηλαδή το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί κατ' απαίτηση του κεφαλαίου και να διασφαλίσει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Παρόλα αυτά, εκφράστηκαν από συμμετέχοντες στη συζήτηση και απόψεις του στιλ «ποτέ δεν ξέρεις, κάτι μπορεί να γίνει», ενδεικτικές για την εναπόθεση προσδοκιών από εργαζόμενους στην κυβερνητική εναλλαγή μέσα στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο. Χαρακτηριστικά, νεαρός που μετέχει σε πρόγραμμα «voucher» ανέφερε ότι σκέφτεται να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, «όχι γιατί πιστεύω ότι σ' αυτό το θέμα θα κάνει κάτι το εντελώς διαφορετικό από την συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί θέλω να φύγουν, οπωσδήποτε, αυτοί που κυβέρνησαν ως τα τώρα και είναι αποδεδειγμένο ότι μας οδήγησαν στην καταστροφή (...) γιατί πάντα υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί μια νέα κυβέρνηση κάτι προς το καλύτερο ν' αλλάξει».
Στην ίδια κατεύθυνση, κινήθηκε και η παρέμβαση άλλου νέου εργαζόμενου, ο οποίος, προκειμένου να υποστηρίξει ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στη «Δεξιά» όπως η ΝΔ και την «Αριστερά» όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκε παραδείγματα που είχε ακούσει για τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις σε σκανδιναβικές χώρες.

Καμιά αυταπάτη για δυνάμεις που κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή στρατηγική

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι τόσο η ΝΔ που επιδίδεται στην κινδυνολογία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που προσφέρει κάλπικες ελπίδες, παρά τις διαχειριστικές διαφορές που έχουν ως κόμματα, κινούνται σε αντιλαϊκή στρατηγική «ρότα» που καθορίζεται και στην ΕΕ για να υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, σημείωσε ότι αυτές θα είναι εδώ και μετά τις εκλογές και για να ανατραπούν χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα ταξικό, ισχυρό εργατικό κίνημα που, σε συμμαχία με τα αγωνιστικά κινήματα των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, θα δώσει σκληρούς ταξικούς αγώνες για την ανατροπή της συνολικότερης αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.
Και σ' αυτό το σημείο επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και από το 2012 ήταν ένα κόμμα με εκλογικό ποσοστό της τάξης του 27% - και, μάλιστα, κόμμα «αριστερό», όπως αυτοχαρακτηρίζεται - όχι μόνο δε συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη των ταξικών εργατικών αγώνων, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, λειτούργησε ως τροχοπέδη τους. «Σκεφτείτε», είπε η Κ. Θεοδώρου, «τι θα γινόταν στη χώρα μας και τι θα σήμαινε για τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες αν ένα τέτοιο εκλογικό ποσοστό το είχε το ΚΚΕ».
Σχετικά με το σύνθημα που κυκλοφορεί ευρέως «να φύγουν, οπωσδήποτε, αυτοί που μας κατέστρεψαν και για μετά βλέπουμε», και το οποίο όπως είδαμε παραπάνω διατυπώθηκε και από ορισμένους νέους ανθρώπους και στη συγκεκριμένη συζήτηση, η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι είναι μεν εύλογο, επιβεβλημένο, σωστό και δίκαιο το αίτημα να φύγει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά το ποιος και πώς θα έλθει στη θέση της δεν μπορεί να ξεπερνιέται με ένα «και μετά βλέπουμε». Είναι πολύ σημαντικό θέμα, καθώς σχετίζεται με το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με την ίδια τη ζωή τους, τις ανάγκες τους, που θα συνεχίσουν να γίνονται θυσία στο βωμό των συμφερόντων του κεφαλαίου όσο τα μονοπώλια έχουν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας.
Αναφερόμενη ειδικότερα στα παραδείγματα που αναφέρονται συχνά σχετικά με τις σκανδιναβικές χώρες, η Κ. Θεοδώρου τόνισε ότι και στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης, όπου σε προηγούμενες φάσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης υπήρχε το λεγόμενο «δίχτυ κοινωνικών παροχών», τώρα αυτό ψαλιδίζεται και πάει για κατάργηση, καθώς η καπιταλιστική κρίση γενικεύεται και επιχειρείται, παντού, ανεξαρτήτως διαχειριστή, να φορτωθεί στις πλάτες του εργαζόμενου λαού.
Καταλήγοντας, η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να ισχυροποιήσουν και με την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές το ΚΚΕ, για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη των εργατικών - λαϊκών αγώνων, στη συγκρότηση ενός ισχυρού, ταξικού εργατικού κινήματος, της λαϊκής συμμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου