Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

"Οχι" στην κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους

Το θέμα έθεσε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη "Λαϊκή Συσπείρωση"
<span style="float: left; line-height: 60px; padding-top: 1px; padding-right: 5px;font-family:Book Antiqua;font-size:50px;" >Τ</span>ο θέμα της κατάργησης της κρατικής επιχορήγησης προς τους Δήμους, που τέθηκε τις προηγούμενες μέρες με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη να λέει ότι θα το θέσει για εξέταση στην κυβέρνηση, έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
«Θα περίμενα κ. Δήμαρχε να κάνετε ένα σχολιασμό σε ένα θέμα που μας αφορά άμεσα και που δεν έχει να κάνει μόνο με "τιτιβίσματα". Δεν αναφέρομαι σε αυτά που είπε ο κ. Μάνος και που προσυπέγραψε ο κ. Μπουτάρης που είναι σήμερα παρών στη συνεδρίασή μας, αλλά στην αποδοχή από τον υπουργό Οικονομικών της συγκυβέρνησης της πρότασης για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους. Είναι μείζον θέμα και αποτελεί απόδειξη προθέσεων και σκέψεων της συγκυβέρνησης.
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι αφού τελειώσει με το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης - μνημονίου, θα καταπιαστεί με τα οικονομικά των ΟΤΑ για τη μεθόδευση κατάργησης των 2,6 δισ. που μέσω των ΚΑΠ αποδίδονται στους Δήμους. Η συζήτηση αυτή δεν είναι καινούργια, κρύβεται πίσω από την περιβόητη "οικονομική αυτοτέλεια των δήμων" που προπαγανδίζουν από κοινού παλιοί και νέοι συγκυβερνήτες. Πατάει πάνω στη μείωση κατά 65% της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ - ΣΑΤΑ μηδενικό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) που δέχτηκαν πάλι από κοινού την τελευταία πενταετία. Η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου αποδεχόμενη και δημόσια πλέον ως επίτευγμα τη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεσμεύεται ότι αποτελεί σημείο εκκίνησης αυτή η προσαρμογή. Στους δήμους αυτό σημαίνει από τα 2,239 δισ. που ήταν τα ίδια έσοδα να πάνε στο 2,717 δισ. το 2018. Η άγρια πρόσθετη βαριά φορολόγηση των δημοτών θα ενταθεί.
Μία επιπλέον απόδειξη ότι η φορομπηχτική πολιτική θα ενταθεί είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων. Δηλαδή όχι μόνο συνέχιση της πληρωμής από τους εργαζόμενους για υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται δωρεάν (παιδικοί σταθμοί - πολιτισμός - αθλητισμός) αλλά κάλυψη των προσλήψεων στους δήμους, με μισθούς που θα βγαίνουν από το λεηλατημένο εισόδημα των δημοτών. Η καταδίκη αυτών των μεθοδεύσεων πρέπει να γίνει υπόθεση του λαϊκού εργατικού κινήματος, της λαϊκής πλειοψηφίας που καλείται να πληρώσει ξανά το λογαριασμό».
Ακόμα, ο Ν. Σοφιανός έθεσε το θέμα του αιτήματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να ανακληθεί η άσκηση έφεσης από τη Δημοτική Αρχή για τους 190 εργαζόμενους από διάφορες υπηρεσίες του Δήμου. Και σημείωσε: «Ασχετα από το τι θα κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά τους εργαζόμενους, εμείς πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα αποσύρουμε την έφεση στις 28 Απριλίου. Και μιλάμε για μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Οι δικές μας πληροφορίες μιλάνε για 190, από διάφορες υπηρεσίες. Είναι ένα κρίσιμο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου που δεν πρέπει να χαθεί».
Ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε και το θέμα της λήξης των συμβάσεων των καθαριστριών στα δημοτικά σχολεία. «Λήγει - είπε - το Μάιο η διετής παράταση της σύμβασης με τις καθαρίστριες στα δημοτικά σχολεία. Λήγει, δηλαδή, η διαδικασία πρόσληψης του ίδιου προσωπικού για κάλυψη σταθερών αναγκών που έχουμε. Στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα ακούστηκε για ιδιωτικά συνεργεία, μας ενημέρωσαν οι ίδιες οι καθαρίστριες που δουλεύουν εκεί. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει πρωτοβουλία του Δήμου για να ανανεωθεί αυτή η διαδικασία και να διεκδικήσουμε οι καθαρίστριες στα δημοτικά σχολεία, που δεν είναι αναλώσιμο ανθρώπινο δυναμικό, είναι το προσωπικό που μοχθεί για να είναι καθαρά τα σχολεία, να έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά».
Τέλος, σχετικά με το θέμα της αποτέφρωσης, ο Ν. Σοφιανός τόνισε: «Εχουμε πάρει αποφάσεις. Εχουμε συγκροτήσει διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει 4 μήνες να συνεδριάσει. Και πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες. Μιλάμε για ένα θέμα που εδώ και 9 χρόνια είναι νόμος και πρέπει να λυθεί, γιατί όχι και πρωτοποριακά από το Δήμο της Αθήνας. Επειδή το θέμα εξεύρεσης τάφου για ενταφιασμό είναι οξύ, πρέπει άμεσα να εξευρεθεί χώρος με αποτεφρωτήρα. Εάν αποδειχτεί ότι ο Δήμος από την περιουσία του δε διαθέτει κατάλληλο χώρο, τότε να προβεί σε αγορά εντός του Δήμου Αθηναίων παλιάς εγκαταλελειμμένης βιοτεχνίας ή βιομηχανίας ώστε να αποφευχθεί η εξαρχής ανέγερση. Η εξεύρεση χώρου σε άλλο δήμο θα καθυστερήσει λόγω συμφωνιών και γιατί απαιτείται και η συναίνεση του δήμου αυτού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου