Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Τεχνικές διαχείρισης για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Στην αποπληρωμή του ελληνικού κρατικού χρέους με «ρήτρα ανάπτυξης» της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, παράλληλα με τη μεταφορά ενός σημαντικού μέρους του στο απώτατο μέλλον, συνοψίζεται η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου αυτό να γίνει «βιώσιμο» και εξυπηρετήσιμο, χωρίς δηλαδή να προκαλεί αβεβαιότητα και ανησυχίες στους «επενδυτές».
Η πρόταση παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, σε τραπεζίτες στο Σίτι του Λονδίνου (και δημοσίως με δήλωση στην εφημερίδα «Financial Times») και αν κρίνει κανείς από τις πρώτες αντιδράσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και στις χρηματαγορές, έτυχε θερμής υποδοχής από τους «επενδυτές». Και βέβαια οι τεχνικές διαχείρισης του κρατικού χρέους έρχονται να «κουμπώσουν» με τη συνεχή «παραγωγή» των αιματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων σε όλα τα επόμενα χρόνια.
Τι προβλέπει η κυβερνητική πρόταση
Η πρόταση που σήμερα βάζει στο αντιλαϊκό τραπέζι η συγκυβέρνηση προβλέπει τα παρακάτω:
-- Ανταλλαγή του σημερινού χρέους προς τα κράτη της Ευρωζώνης, με την έκδοση νέων ομολόγων και την αποπληρωμή τους ανάλογα με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. Εν ολίγοις, η όποια ανάκαμψη στην οικονομία, για την οποία έτσι κι αλλιώς ματώνουν το λαό, θα σημάνει αύξηση των πληρωμών από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι για την εξυπηρέτηση του χρέους που προκάλεσαν οι καπιταλιστές.
-- Το νέο στοιχείο, όπως προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, είναι ηδιαχείριση του χρέους που διακατέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σε αυτήν την περίπτωση, προτείνεται η έκδοση ομολόγων στο «διηνεκές», δηλαδή χωρίς προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης, προκειμένου να σταματήσουν οι αποπληρωμές του αρχικού κεφαλαίου κατά τα αμέσως προσεχή χρόνια, μέσα στα οποία λήγουν τα ομόλογα που διακατέχονται από την ΕΚΤ.
-- Και βέβαια, στο απυρόβλητο και της πρότασης που κατέθεσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τα δάνεια προς το ΔΝΤ.
"Ανάσες" για το κεφάλαιο, διαρκές ξεζούμισμα για το λαό
Σε κάθε περίπτωση, το προτεινόμενο αντιλαϊκό μείγμα δίνει «ανάσες» στους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς για τα προσεχή χρόνια (χωρίς «κούρεμα») δίνονται δυνατότητες ανακατανομής κρατικών εσόδων από την αποπληρωμή του χρέους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει για μια υπόθεση που δεν αφορά στα δικά του συμφέροντα αλλά, αντίθετα, στη διαχείριση των ζητημάτων του κεφαλαίου.
Το ίδιο το κρατικό χρέος (κοντά στα 320 δισ. ευρώ σήμερα) που θα συνεχίσει να πληρώνει ο λαός, ανεξαρτήτως της όποιας «τεχνικής ελάφρυνσής» του ενδεχομένως επιλεγεί, σωρεύτηκε προκειμένου να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάπτυξη στην προηγούμενη φάση, διοχετεύτηκε από τις κυβερνήσεις για τη χρηματοδότηση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων που ανέλαβαν να κατασκευάσουν και να αξιοποιήσουν νευραλγικές υποδομές, μεταφορικά δίκτυα, οδικούς άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά. Διογκώθηκε με την πληρωμή υπέρογκων πολεμικών δαπανών, στο πλαίσιο της συμμετοχής του αστικού κράτους στο ΝΑΤΟ και άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω των «αναπτυξιακών» νόμων σε ιδιωτικές καπιταλιστικές επενδύσεις, με τις φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματίες κ.ο.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου