Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Δε ζητά καμιά απολύτως ονομαστική διαγραφή του χρέους

Η
 προσπάθεια στήριξης των ισχυρών ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, με παράλληλη δέσμευση για αποπληρωμή του χρέους από το λαό και για συνέχιση των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο βρίσκεται στο επίκεντρο των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς και τα ισχυρά κράτη τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση δε ζητά πλέον καμία απολύτως ονομαστική διαγραφή στη μάζα του κρατικού χρέους ξεκαθάρισε και δημόσια πλέον χτες από το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα«Financial Times».
Σε κάθε περίπτωση, η «επόμενη μέρα», ανεξάρτητα από το ρόλο και τη μορφή της τρόικας και τα άλλα σχήματα αντιλαϊκής εποπτείας που ενδέχεται σε μια πορεία να την αντικαταστήσουν, σφραγίζεται από εξαγγελίες για παραπέρα κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, τη διαμόρφωση ισοσκελισμένων κρατικών προϋπολογισμών, καθώς και τη συνεχή «παραγωγή» των λεγόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Συγκεκριμένα, στη διαμόρφωση μόνιμων πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1% με 1,5% του παραγόμενου ΑΕΠ, αλλά και στην αποπληρωμή του χρέους με βάση την αύξηση του ΑΕΠ (λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης) συνοψίζεται η πρόταση της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη στη «Financial Times». «Αυτό που λέμε στους εταίρους μας είναι ότι θα προωθήσουμε ένα συνδυασμό πρωτογενών πλεονασμάτων και μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας», τονίζει. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι ο όποιος ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ θα μεταφράζεται σε αύξηση και των αιματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς επίσης και σε διόγκωση των αποπληρωμών για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους.
Παράλληλα, προκρίνεται η ανταλλαγή του σημερινού χρέους προς τα κράτη της Ευρωζώνης με την έκδοση νέων ομολόγων και την αποπληρωμή τους ανάλογα με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. Το νέο στοιχείο, όπως προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού, είναι η διαχείριση του χρέους που διακατέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε αυτήν την περίπτωση, προτείνεται ηέκδοση ομολόγων στο «διηνεκές», δηλαδή χωρίς προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης, προκειμένου να μειωθούν οι αποπληρωμές του αρχικού κεφαλαίου στα προσεχή χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, το προτεινόμενο αντιλαϊκό μείγμα δίνει «ανάσες» στους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς για τα προσεχή χρόνια (χωρίς «κούρεμα») δίνονται δυνατότητες ανακατανομής κρατικών εσόδων από την αποπληρωμή τους χρέους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Το γενικό πλαίσιο για την «επόμενη μέρα» έσπευσε να περιγράψει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, τo περασμένο Σάββατο, μέσω δήλωσης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg». Στον απόηχο των συναντήσεων που είχαν προηγηθεί με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε τα παρακάτω:
-- Το γεγονός ότι «δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».
-- Οτι «χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης». Ανεξάρτητα από «ονοματολογίες», πρόκειται για τη διαμόρφωση των «μεσοπρόθεσμων σχεδίων» που υποβάλλονται προς έγκριση από την Κομισιόν, από όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της διαδικασίας του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», δηλαδή των μνημονίων διαρκείας.
-- Το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης», που θα υποβάλει η συγκυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, «μεταξύ άλλων, θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους».
-- Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, ο πρωθυπουργός δήλωσε «πεπεισμένος ότι μία συμφωνία θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη»,όπως «βάφτισε» την ΕΕ των μονοπωλίων.
Η Κομισιόν, από την πλευρά της, με δήλωση του εκπροσώπου της Ο. Σχοινά, σημείωσε πως ο Ζ. Κ. Γιούνκερ θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στη βάση της συγκεκριμένης δήλωσης. Σε σχέση με τη δομή και το ρόλο του «νέου οργάνου εποπτείας» παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι υπάρχειανάγκη για «αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας, λογοδοσία και έλεγχο του τρόπου λειτουργίας της», στο μέλλον. «Οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει την ομόφωνη γνώμη των 19 κρατών - μελών της Ευρωζώνης», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Παζάρια για το κεφάλαιο
Σε αυτό το φόντο, εξελίσσονται οι συναντήσεις των παραγόντων της συγκυβέρνησης με τις κυβερνήσεις της ΕΕ, ενώ πλέον είναι ολοφάνερο και το γεγονός ότι η κυβερνητική «ατζέντα» έχει ως μόνιμο επωδό, το πλαίσιο της στρατηγικής που έχει υποδείξει ο ΣΕΒ και οι άλλες ενώσεις του ελληνικού κεφαλαίου. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους οικονομικούς υπουργούς της Γαλλίας (Μ. Σαπέν, Εμ. Μακρόν) (προχτές Κυριακή) και χτες με τον Βρετανό ομόλογό του Τζ. Οσμπορν, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Π. Παντοάν.
Από την πλευρά του, ο Γ. Βαρουφάκης εστίασε στην ανάγκη για «ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη», δίνοντας έμφαση στην «αποτυχία» του προηγούμενου προγράμματος, ότι δηλαδή δε στάθηκε ικανό, προκειμένου να επέλθει η καπιταλιστική ανάκαμψη. Στις δηλώσεις του από το Παρίσι, ο Ελληνας υπουργός τόνισε πως η κυβέρνησή του επιθυμεί τη συζήτηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.Κοινός στόχος, όπως είπε, είναι να βάλουν απέναντι τα «κοινά προβλήματα» της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «όποιος ισχυρίζεται πως υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ βορρά και νότου είναι εχθρός της Ευρώπης και υπονομεύει το πνεύμα με το οποίο ήρθαμε εδώ σήμερα».
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μ. Βαλς, σύμφωνα με τον οποίο οι προτάσεις της Γαλλίας είναι«απαραίτητες», προκειμένου η Ευρώπη να εξέλθει από το σημερινό επίπεδο της «ισχνής ανάκαμψης και της δραματικής αυξημένης ανεργίας», να μπορέσει να « ανασάνει και πάλι». Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μ. Σαπέν σημείωσε ότι «πρέπει να δοθεί μια ανάσα για την κυβέρνηση, ώστε να σχεδιάσει ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», λέγοντας ότι το χρέος είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί. Οπως τόνισε η«Γαλλία μπορεί να είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος για την Ελλάδα, για πολλούς λόγους ιστορικούς και άλλους. Είμαστε έτοιμοι να συνοδεύσουμε την Ελλάδα, για την επανεκκίνηση του διαλόγου με όλους, με την ΕΚΤ, με την ΕΕ, την Ευρωζώνη και τη Γερμανία».
«Η αίσθησή μου ήταν ότι έχουμε μια πολύ εποικοδομητική σχέση. Είχαμε μια θαυμάσια συνάντηση και παρά τις διαφορές μας επιθυμούμε να βρούμε κοινό έδαφος. Πιστεύω ότι το έχουμε ήδη βρει». Αυτό δήλωσε χτες ο Γ. Βαρουφάκης μετά από τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζ. Οσμπορν, στην οποία παραβρέθηκε και ο Ευ. Τσακαλώτος. Ο Ελληνας υπουργός τόνισε πως «είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στο παρατεταμένο μύθευμα που έχει καταστήσει την Ελλάδα μια κακοφορμισμένη πληγή στο πλευρό της Ευρωζώνης», λέγοντας ότι «ακόμη και για τη Βρετανία, που δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, αυτό αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας».
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία» και επίσης «αναδυόμενη απειλή για τη βρετανική οικονομία». Παράλληλα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να «ενεργήσει με υπευθυνότητα», προσθέτοντας πως είναι εξίσου σημαντικό η Ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη.
Εξάλλου, ο υπουργός της Γερμανίας Β. Σόιμπλεσημείωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα αποδεχτεί μονομερείς αλλαγές στο «πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας».
Διαβεβαιώσεις σε "επενδυτές"
Το βράδυ, χτες, ο υπουργός Οικονομικών είχε συναντήσεις με τραπεζίτες και επιχειρηματίες στοΣίτι του Λονδίνου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ελληνας υπουργός έδωσε νέες διαβεβαιώσεις για την ομαλή αποπληρωμή του χρέους στους ιδιώτες «επενδυτές», ενώ παράλληλα έδωσε έμφαση στο ενδιαφέρον της συγκυβέρνησης για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη συνάντηση διοργανώθηκε από τα τραπεζικά μονοπώλια της Deutsche Bank και American Bank.

«Δεν συμμετέχουμε στις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αποσαφήνισε το Institute of International Finance,(IIF) στο περιθώριο των επαφών του Γ. Βαρουφάκη στο Λονδίνο. «Το IIF δεν συμμετέχει επίσημα στις συζητήσεις, καθώς τα ομόλογα των ιδιωτών δεν περιλαμβάνονται στο αίτημα της Ελλάδας για αναδιάρθρωση», υπογράμμισε στέλεχος της διοίκησης του IIF, το οποίο είχε πρωτοστατήσει στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους για τους ιδιώτες (PSI).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου