Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2015

Λαός οργανωμένος, αποφασισμένος να ανοίξει το δρόμο της ανατροπής

Απαντήσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα σε συνεντεύξεις στις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Εθνος»
-- Ενα όσο το δυνατόν πιο ισχυρό ΚΚΕ είναι απαραίτητο για να υπάρξει πραγματική αντιπολίτευση σε μια αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική στην οποία έχουν συμφωνήσει ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ, ανεξάρτητα από το ποια ακριβώς θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει.
-- Δεν αρκεί σήμερα μια τιμωρητική ψήφος. Τόσο η ψήφος όσο και οι αγώνες του λαού πρέπει να 'ναι ενταγμένοι σ' ένα πρόγραμμα ρήξης με το σύστημα που έχει ανάγκη αυτήν την πολιτική.
-- Το ΚΚΕ καταθέτει μια ρεαλιστική πρόταση διεξόδου, χρειάζεται ισχυρό κίνημα, μια αποφασισμένη λαϊκή συμμαχία που ν' ανοίξει το δρόμο σε μια τέτοια προοπτική.
-- Το ΚΚΕ δεν είναι πλυντήριο για να ξεπλένει τις αμαρτίες όσων έχουν τεράστιες κι ιστορικές ευθύνες σε σχέση με την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο λαός και το κίνημα. Για το ότι στήριξαν, από κυβερνητικές θέσεις, όλα τα βήματα προς το νέο μνημόνιο.
Σ' αυτούς τους άξονες εστίασε τις απαντήσεις που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνεντεύξεις του προς τις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Εθνος», οι οποίες δημοσιεύτηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Πιο ειδικά:
Στην ερώτηση για το ποια είναι η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ και πώς απαντά σ' όσους ισχυρίζονται ότι το ΚΚΕ επιδιώκει να είναι μία μόνιμη και σταθερή δύναμη αντιπολίτευσης, ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε:
«Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση λαϊκής διακυβέρνησης και εξουσίας και είναι στην αντιπολίτευση γιατί ο λαός είναι στην αντιπολίτευση. Παλεύουμε και θέλουμε και ο λαός να παλέψει κάνοντας αυτό που δεν έχει δοκιμάσει ακόμα. Λαός οργανωμένος, αποφασισμένος να ανοίξει το δρόμο της ανατροπής. Βαδίζοντας αυτόν το δρόμο της πραγματικής ανατροπής μπορούμε να παλέψουμε για τα επείγοντα προβλήματα επιβίωσης της λαϊκής οικογένειας, να αντιπαλέψουμε νέα μέτρα. Αλλωστε, η θέση του ΚΚΕ να μη συμμετέχει σε κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, των δεσμεύσεων της ΕΕ, της διαπραγμάτευσης και της αναγνώρισης ενός χρέους που δε δημιούργησε ο λαός, των απαιτήσεων των μονοπωλιακών ομίλων, επιβεβαιώθηκε και αυτούς τους 7 μήνες, με τον πλέον τραγικό τρόπο, όταν μια δήθεν φιλολαϊκή αριστερή κυβέρνηση έφερε το τρίτο και φαρμακερό μνημόνιο».
Για το αν μπορεί να εφαρμοστεί στις παρούσες συνθήκες η πρόταση διεξόδου του Κόμματος, σημείωσε:
«Είναι πιο αναγκαία και ρεαλιστική από ποτέ. Το έχουμε ξαναπεί. Η Ελλάδα έχει έμπειρο εργατικό κι επιστημονικό δυναμικό, που δε χάθηκε στα χρόνια της κρίσης, έχει αναπτυξιακές δυνατότητες (βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, ορυκτό πλούτο κ.λπ.), μπορεί να παράγει το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που έχει ανάγκη ο λαός. Και να συνάψει σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλες χώρες. Αυτές οι δυνατότητες σήμερα δεν αξιοποιούνται, εξαιτίας των δεσμεύσεων στην ΕΕ, της υποταγής στο καπιταλιστικό κέρδος και τον ανταγωνισμό του κεφαλαίου. Δυνατότητες υπάρχουν να εξασφαλιστεί η ευημερία, η μόνιμη και σταθερή δουλειά, η ικανοποίηση των αναγκών σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κ.λπ. Τι λείπει; Ενα ισχυρό κίνημα, μια αποφασισμένη λαϊκή συμμαχία που ν' ανοίξει το δρόμο σε μια τέτοια προοπτική. Δε θα είναι χωρίς δυσκολίες, αυτές όμως μπορούν να ξεπεραστούν. Ούτε θα είναι μια μοναχική κι αποκομμένη πορεία, όπως ισχυρίζονται όλα τ' άλλα κόμματα που υπερασπίζονται το σύστημα. Θα στηριχτεί στην πάλη και την αλληλεγγύη άλλων λαών, θα εμπνεύσει κινήματα που θα βαδίσουν στον ίδιο δρόμο».
Σχετικά με το αν υπάρχει δυνατότητα η επόμενη Βουλή να αναδείξει κυβέρνηση απάντησε:
«Ναι, άσχετα με το τι λέγεται προεκλογικά, εξαιτίας του ανταγωνισμού για την ψήφο και το συνηθισμένο κλίμα πόλωσης, που μάλλον θα το ξαναζήσουμε. Αλλωστε, τ' άλλα κόμματα έχουν σχεδόν ταυτιστεί στρατηγικά, έχοντας ψηφίσει μαζί το τρίτο μνημόνιο. Αρα, υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι κυβερνητικοί εταίροι, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ. Και το κόμμα Λαφαζάνη θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε το έχουν αφήσει ανοιχτό και οι δύο πλευρές».
Λαϊκή συμμαχία στο δρόμο για την ανατροπή
Απαντώντας στην «καθιερωμένη» ερώτηση για τον δήθεν ...«μοναχικό δρόμο του ΚΚΕ» και τις συμμαχίες σχολίασε:
«Καταρχήν, λαθεμένες πολιτικές επιλογές που οδήγησαν σε δυσάρεστα και καταστροφικά αποτελέσματα πρέπει να γίνονται μαθήματα για να μην επαναλαμβάνονται. Κι αυτό το μάθημα το έχει εμπεδώσει το ΚΚΕ από το Δεκέμβρη του '91 με τις αποφάσεις του 14ου Συνεδρίου του. Κι επειδή μου κάνετε το ερώτημα... Εχει γίνει συνήθεια όταν μιλάμε για πολιτικές συμμαχίες να εννοούμε κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα. Βέβαια τέτοιες συμμαχίες, συνεργασίες έχει γνωρίσει ο λαός μας τα προηγούμενα χρόνια, συμμαχίες "από τα πάνω", όπως λέμε εμείς. Ομως, η εναλλακτική λύση για το λαό δεν μπορεί να αναζητηθεί έξω και "από τα πάνω", αλλά μέσα στο λαό. Εκεί όπου εργάτες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, νέοι και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να συναντηθούν στη Λαϊκή Συμμαχία που κατευθύνεται στην ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και γι' αυτό μπορεί να διεκδικεί και να κερδίζει λύσεις στα καθημερινά επείγοντα ζητήματα. Και η δράση του ΚΚΕ, μέσω των μελών του στη Λαϊκή Συμμαχία, μόνο μοναχική δεν είναι».
Και στην επίσης επίμονη, αυτές τις μέρες, ερώτηση για τις προτάσεις Λαφαζάνη προς το ΚΚΕ απάντησε:
«Οι δημόσιες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Νο2 του Λαφαζάνη έχουν ακριβώς τον ίδιο στόχο μ' αυτές που μας απηύθυνε παλιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 1. Είναι το άλλοθι για τις τεράστιες κι ιστορικές ευθύνες τους, σε σχέση με την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο λαός και το κίνημα. Για το ότι στήριξαν, από κυβερνητικές θέσεις, όλα τα βήματα προς το νέο μνημόνιο (συμφωνία 20ής Φλεβάρη, πρόταση Τσίπρα 47 σελίδων). Για το ότι δεν έβγαζαν άχνα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι δεδομένη, όταν έδιναν όρκους πίστης στον καπιταλισμό, στα διάφορα φόρα του διεθνούς κεφαλαίου και σήμερα εμφανίζονται ως "εξαπατημένοι". Αλήθεια, η 7μηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετείχαν ως πρωτοκλασάτοι υπουργοί ήταν "αντιμνημονιακή"; Ποιους εφαρμοστικούς νόμους των προηγούμενων μνημονίων κατάργησαν; Ο κ. Στρατούλης ήταν υπουργός, όταν απέρριπτε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για να υπάρξει δημόσια δωρεάν Υγεία, Πρόνοια σε ανασφάλιστους, άνεργους. Ο κ. Ησυχος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ 2, ήταν αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, όταν η κυβέρνηση εξήγγειλε τη νέα ΝΑΤΟική βάση στην Κάρπαθο.... Και πολλά άλλα. Να το ξεκαθαρίσουμε. Το ΚΚΕ δεν είναι πλυντήριο για να "ξεπλένει" αμαρτίες».
Να ξεμπερδέψει ο λαός με την αιτία του κακού
Ως προς το ποιος είναι ο στόχος του ΚΚΕ για τις εκλογές σημείωσε:
«Ενα όσο γίνεται πιο δυνατό ΚΚΕ. Φιλόδοξος και ρεαλιστικός στόχος που μπορεί να γίνει και στόχος όλων όσων νιώθουν αριστεροί, ριζοσπάστες, όσων δεν παραδίνονται, αγωνίζονται και απέναντι σε μια κυβέρνηση που θα εφαρμόζει κατά γράμμα τα μνημόνια θέλουν πραγματική αντιπολίτευση που θα τα αντιπαλεύει.
Ας σκεφτεί ο λαός και το εξής: Τα υπόλοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) ζητάνε την ψήφο του λαού για να εφαρμόσουν το τρίτο μνημόνιο. Απέναντί τους ποια δύναμη μπορεί να σταθεί; Ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 2, (η ΛΑΕΝ) που μέχρι χτες κυβερνούσε στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ 1 και είναι συνυπεύθυνος για εδώ που φτάσαμε; `Η οι ναζιστές εγκληματίες της ΧΑ που μισούν ότιδήποτε έχει σχέση με λαϊκά δικαιώματα και αγώνες. Μόνο το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι μπορεί με συνέπεια κι ακάματα να παλεύει στο πλευρό του λαού».
Ο λαός, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, δοκίμασε τις πιθανές κυβερνητικές λύσεις διαχείρισης. Δοκίμασε κυβερνήσεις αυτοδύναμες, φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις συνεργασίας, κεντροδεξιές, κεντροαριστερές, αριστερές και είδε το ένα μνημόνιο να διαδέχεται το άλλο. Αποδείχτηκε, λοιπόν, ότι δεν αρκεί μια απλή τιμωρητική ψήφος, προκειμένου να υπάρχει λύση στα αδιέξοδα του λαού. Αν αυτή η ψήφος, αν οι αγώνες του λαού, δεν είναι ενταγμένοι σ' ένα πρόγραμμα ρήξης, τότε είναι «πεταλιά στον αέρα», που φέρνει πάντα τα ίδια αδιέξοδα και νέες απογοητεύσεις. Υπάρχει λύση, αν ο λαός οργανωθεί κι αποφασίσει να ξεμπερδέψει με την αιτία του κακού, την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την εξουσία της. Αν επιλέξει το δικό του δρόμο, για να πάρει τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια του, με σχεδιασμένη ανάπτυξη, κοινωνικοποίηση της οικονομίας που θα φέρει και αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου