Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Παλεύουμε μαζί με το λαό ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Συνέντευξη του δημάρχου Πετρούπολης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της δημοτικής αρχής από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Βαγγέλης Σίμος
Για τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα και τη στάση της απέναντι σε αυτά, για την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, που για την υλοποίησή της αξιοποιεί και τους δήμους μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της δημοτικής αρχής από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
-- Τι πείρα προκύπτει από τη διοίκηση του δήμου και τα εμπόδια, τις δυσκολίες που βάζουν το κράτος και η κυβέρνηση;
-- Η Τοπική Διοίκηση είναι κατεξοχήν μία από τις διοικητικές δομές και τους κρίκους του αστικού κράτους. Αυτό από μόνο του συνεπάγεται ότι οι δήμοι, ως προς το νομοθετικό πλαίσιο που τους διέπει, υπηρετούν την εξουσία του κεφαλαίου.
Από το 2011 που αναλάβαμε τη διοίκηση στην Πετρούπολη, είχαμε ξεκαθαρίσει στο λαό της πόλης ότι η δική μας πολιτική έρχεται σε σύγκρουση με τον ίδιο το θεσμό και το περιεχόμενο της Τοπικής Διοίκησης και, φυσικά, γι' αυτό ισχυριζόμασταν από τότε ότι απέναντι στην Περιφέρεια και την κυβέρνηση είμαστε αντιπολίτευση και όχι η τοπική εξουσία!
Επί του πρακτέου, καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια την πολιτική που εφαρμόζεται στους δήμους, ακριβώς γιατί αυτή η πολιτική είναι αντιλαϊκή. Τα τελευταία 5 χρόνια υπάρχει έντονη οικονομική ασφυξία στους δήμους, η οποία προέρχεται από τις τεράστιες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση. Φυσικά, αυτό δεν υλοποιείται τυχαία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Αν οι υπηρεσίες και οι δομές στους δήμους δεν παρακμάσουν, πώς θα δοθούν σαν ώριμο φρούτο στους ιδιώτες;
Επίσης, μία σειρά νόμων και αποφάσεων όλων των κυβερνήσεων βάζουν εμπόδια στη δική μας άσκηση πολιτικής. Ο νόμος περί αναστολής των προσλήψεων τουλάχιστον έως το 2016, πρακτικά σημαίνει ότι κάποιες υπηρεσίες, όπως, για παράδειγμα, η Υπηρεσία Καθαριότητας, Περιβάλλοντος/Πρασίνου, με τις τόσο σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς, στο βαθμό που πρέπει και που θα θέλαμε, στις μεγάλες απαιτήσεις και ανάγκες της πόλης μας και ουσιαστικά υπολειτουργούν. Απαιτείται άμεσα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλύπτονται οι συνεχιζόμενες και πάγιες ανάγκες των υπηρεσιών αυτών, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τη στελέχωσή τους από βοηθητικό προσωπικό μέσω συμβάσεων.
Οι λύσεις στα λαϊκά προβλήματα κερδίζονται με αγώνα
-- Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση πώς στέκονται ο κομμουνιστής δήμαρχος και η αγωνιστική δημοτική αρχή;
-- Τα κύρια προβλήματα που βασανίζουν σήμερα τις λαϊκές οικογένειες δεν μπορούμε να τα λύσουμε. Η κακοπληρωμένη δουλειά, η ανεργία είναι στη φύση του καπιταλισμού και δεν μπορούν αντικειμενικά μέσα σε αυτήν την κοινωνία να λυθούν, πόσο μάλλον από μία δημοτική αρχή! Αυτά για να βρουν λύση χρειάζεται αγώνας για να οικοδομηθεί μία κοινωνία όπου ο εργαζόμενος θα ζει με βάση τις δυνατότητες που του δίνουν η τεχνολογία, τα επιτεύγματα της επιστήμης και να μπορεί να καρπώνεται τον πλούτο που παράγει.
Η δική μας μερίδα στη διαχείριση του δήμου είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και στο βαθμό που μπορούμε, προκειμένου να δώσουμε μικρές ανάσες στο κάθε λαϊκό σπίτι στην Πετρούπολη, που ασφυκτιά από την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, είναι μία ανάσα για μία λαϊκή οικογένεια το ότι δεν πληρώνει ούτε 1 ευρώ από την τσέπη της για την προσχολική αγωγή των παιδιών της στους παιδικούς σταθμούς της πόλης μας. Αντίστοιχα, είναι μία μικρή ανακούφιση το γεγονός ότι τα δημοτικά τέλη της Πετρούπολης είναι πανελλαδικά από τα χαμηλότερα, ενώ μία σειρά από ευπαθείς ομάδες απαλλάσσονται πλήρως από αυτά. Αλλά και όσον αφορά τις αθλητικές - πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου μας, τα παιδιά συμμετέχουν εντελώς δωρεάν, ενώ για τους ενήλικες η συνδρομή είναι αντίστοιχα εξαιρετικά μειωμένη.
Δράση με το βλέμμα στις λαϊκές ανάγκες
Βέβαια, στο πλαίσιο της σημερινής οικονομίας μία τέτοια διαχείριση έχει και συγκεκριμένα όρια. Π.χ. για το 2015 είχαμε πάρει την απόφαση να απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη και οι μακροχρόνια άνεργοι. Ομως, η απόφασή μας αυτή απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με την ιδιότητά της ως θεσμικού οργάνου και επομένως δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε στην υλοποίησή της.
Αντίστοιχα, με τα χαράτσια και τις διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ το 2012 πρωτοστατήσαμε και στηρίξαμε τη Λαϊκή Επιτροπή της Πετρούπολης, προκειμένου κανένα σπίτι να μη μείνει χωρίς ρεύμα. Στις πρόσφατες πλημμύρες, επίσης, πήραμε αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για άμεση και γενναία χρηματοδότηση, κάναμε συναντήσεις με την Αντιπεριφέρεια, αλλά και με την Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔΑ), όμως γνωρίζουμε καλά ότι αυτό δεν αρκεί. Εξάλλου, όπως η κυβέρνηση, έτσι και η Περιφέρεια, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, με αποτέλεσμα τα κατεξοχήν έργα ουσίας να μην αποτελούν πρώτιστο μέλημα και προτεραιότητά τους, καθότι δεν υπάρχει μεγάλο κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Μας ενδιαφέρει επίσης ο εργαζόμενος, ο άνεργος, η νεολαία να δείχνουν την αλληλεγγύη τους, ειδικά σήμερα στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης και των πολέμων. Πρόσφατα, υλοποιήσαμε την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου να σταθεί ο λαός της πόλης με έμπρακτο τρόπο δίπλα στους πρόσφυγες, που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Συγκεντρώσαμε πολλά είδη ρουχισμού, τρόφιμα μακράς διάρκειας από συλλόγους, φορείς, σχολεία και από πολλούς δημότες και τα παραδώσαμε. Για εμάς είναι μεγάλο ζήτημα να βάζουμε ένα λιθαράκι στο πώς ο κόσμος θα δείξει τη στήριξή του σε έναν λαό, και όχι μόνο από τον καναπέ του σπιτιού του να δείχνει τη διαφωνία ή την αντίθεσή του σε κάτι.
Το κύριο για εμάς, ως δημοτική αρχή, είναι από τη θέση που βρισκόμαστε να ενημερώνουμε συνεχώς το λαό της πόλης για τις εξελίξεις που αναμένονται, για ό,τι υλοποιείται, ιδιαίτερα μέσα από τους δήμους, επιδιώκοντας την κινητοποίηση του ίδιου. Γνωρίζουμε καλά πως η πραγματική ανακούφιση και οι μεγάλες ανάσες στη ζωή του λαού μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από τον ίδιο όταν αγωνίζεται και με εμάς ως αρωγό και συμπαραστάτη σε αυτόν τον αγώνα. Σε αυτή τη βάση, κάναμε το προηγούμενο διάστημα συγκεντρώσεις, σε συνέχεια των περσινών, όπου ενημερώσαμε για την ασφυκτική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος από τις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και για τις δράσεις και τις ενέργειές μας μπροστά σε αυτήν την κατάσταση. Επιπλέον, ενημερώθηκαν σε κατά καιρούς συναντήσεις οι γονείς (παιδικοί σταθμοί, σχολεία κ.λπ.), όπως επίσης και οι συμμετέχοντες στις δράσεις και δραστηριότητες στους τομείς του Αθλητισμού και του Πολιτισμού.
Πρωτοβουλίες για Αθλητισμό - Πολιτισμό
-- Εκτός από τα παραπάνω, σταθερά είναι στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών που παίρνει η δημοτική αρχή ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός για το λαό της πόλης.
-- Η Πετρούπολη δεν έχει ονομαστεί τυχαία πόλη Πολιτισμού. Και, φυσικά, αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους κομμουνιστές δημάρχους, που υπηρέτησαν την αρχή ότι ο Πολιτισμός, αλλά και ο Αθλητισμός, πρέπει να δίνεται απλόχερα στο λαό και να μην αποτελεί προνόμιο των λίγων. Οι πολύ χαμηλές συνδρομές σε όλες τις δράσεις, πολιτιστικές και αθλητικές, και η δωρεάν συμμετοχή για όλα τα παιδιά, είναι η περίτρανη απόδειξη ότι και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, προερχόμενες από το Κόμμα μας, έτσι και εμείς σήμερα, θέλουμε να καλλιεργήσουμε στο λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία μία διαφορετική στάση ζωής.
Η άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 ήταν αφιερωμένα στον Αθλητισμό. Διοργανώσαμε την Αθλητική Ανοιξη - Καλοκαίρι 2015, με αθλητικές εκδηλώσεις, ημερίδες και σεμινάρια από διακεκριμένους αθλητές και προπονητές, σε συνεργασία με τα σχολεία και τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας, με επίσημους φορείς του Αθλητισμού, αλλά και με τη συμμετοχή απλών δημοτών, σε μία προσπάθεια να καλλιεργήσουμε το αθλητικό πνεύμα, την ευγενή άμιλλα και την ίδια την επαφή με τη φυσική αγωγή, ως στάση ζωής.
Επιπλέον, κάθε χρόνο διοργανώνουμε το Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας με την οργάνωση θεατρικών παραστάσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από όλα τα σχολεία της πόλης, αλλά και με συμμετοχή των σχολικών συγκροτημάτων σε συναυλίες στο Θέατρο Πέτρας.
Για φέτος θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε άλλη μία σκέψη μας, διοργανώνοντας φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, με συμμετοχή όλων των σχολείων της Δυτικής Αθήνας.
Επίσης, φέτος, από κοινού με το ΕΣΥΝ έχουμε πάρει την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε μία πολύμηνη καμπάνια, με πολύμορφες δραστηριότητες, σεμινάρια, αγώνες, συναυλίες κ.λπ., θέλοντας να ανοίξουμε σε βάθος τη συζήτηση με τους μαθητές και συνολικά τη νεολαία, γύρω από τη ναρκω-κουλτούρα, γύρω από όσα τη γεννούν και τη θρέφουν αλλά και την πραγματική διέξοδο.
Συνεχίζουμε τον αγώνα
-- Πώς σχεδιάζει τα επόμενα βήματα ο δήμος; Τι ιεραρχεί και πώς σκοπεύει να σταθεί απέναντι στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης;
-- Δυστυχώς, παίρνοντας υπόψη μας τα νέα μέτρα και το τρίτο μνημόνιο, οι εξελίξεις σε βάρος του λαού θα είναι πολλές. Από τη μεριά μας, είμαστε έτοιμοι με την επαφή που έχουμε οικοδομήσει μέχρι στιγμής με τον κόσμο, ως δημοτική αρχή, να παλέψουμε σε ό,τι προκύψει το επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα, όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, ούτως ή άλλως έχουμε δηλώσει ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, από κοινού και με τη Λαϊκή Επιτροπή, με φορείς κ.λπ. να μην περάσουν και κανένας να μη βρεθεί στο δρόμο.
Θα παλέψουμε ακόμη περισσότερο, προκειμένου να αποτρέψουμε τα σχέδια ιδιωτικοποίησης στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εκεί όπου τα ισχυρά συμφέροντα καθιστούν τον χώρο προνομιακό για το κεφάλαιο, που θέλει και επιδιώκει να τον κατακτήσει. Με την ιδιωτικοποίηση να προχωρά με γοργούς ρυθμούς, στο πλαίσιο της πολιτικής του μνημονίου, που επιτάσσει την παράδοση στους ιδιώτες όλων των μηχανισμών δημόσιου συμφέροντος, επιδιώκουμε μέσω δυναμικών κινητοποιήσεων να εμποδίσουμε όχι μόνο την ιδιωτικοποίηση αυτή καθεαυτή, αλλά και να αποτρέψουμε τις οδυνηρές συνέπειες μιας τέτοιας πράξης για τους εργαζόμενους και κατ' επέκταση για όλο το λαό, που περιλαμβάνουν απολύσεις, μετακύλιση κόστους στα δημοτικά τέλη κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου