Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ορισμένα ζητήματα για τη λειτουργία των Κομματικών Οργανώσεων

Η λειτουργία των Κομματικών Οργανώσεων πρέπει να συμπορεύεται με τους γενικότερους στρατηγικούς στόχους του Κόμματος, δηλαδή να είναι προσαρμοσμένη στις κύριες ιδεολογικές και πολιτικές επιδιώξεις που έχουμε. Αρα και τα οργανωτικά μέτρα που επιλέγονται κάθε φορά, η διάταξη και ο καταμερισμός στελεχών και μελών, το περιεχόμενο της εσωκομματικής συζήτησης, χρειάζεται να εξυπηρετούν την προώθηση της πολιτικής του Κόμματος. Να ενισχύουν τον εξοπλισμό, την αυτοπεποίθηση των κομματικών μελών για τη σκληρή καθημερινή μάχη που διεξάγουμε. Η συνολική λειτουργία της ΚΟΒ οφείλει χειροπιαστά και ζωντανά να αξιοποιεί τον κάθε σύντροφο, με βάση φυσικά τις δυνατότητές του, το χώρο ευθύνης του.
Οι δοκιμασμένες μορφές δουλειάς μέσα στο Κόμμα, όπως ο σωστός προγραμματισμός, η εξέταση όλων των παραμέτρων κάθε στόχευσης, ο ουσιαστικός και όχι τυπικός έλεγχος των καθηκόντων, η γενίκευση της πείρας, η εκτίμηση κάθε αποτελέσματος, η κριτική και αυτοκριτική, επίσης χρειάζεται να είναι οργανικά δεμένες με το ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο που αυτές υπηρετούν, τελικά με το Πρόγραμμα του Κόμματος. Εδώ φυσικά κρίνεται παράλληλα το πνεύμα πρωτοβουλίας που πρέπει να διακρίνει κάθε όργανο, αλλά και κάθε κομμουνιστή, η τόλμη και το κουράγιο που χρειάζεται να ξεχωρίζει στη δουλειά μας.
Παλεύοντας τις δυσκολίες
Υπάρχουν ζητήματα που μέσα στην πραγματικότητα της ζωής έχουν δυσκολέψει και την εσωκομματική λειτουργία. Η πίεση του χρόνου, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι βάρδιες στη δουλειά, η ανεργία που δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες, τα συνολικότερα προβλήματα και το άγχος για το μεροκάματο, το μεγάλωμα των παιδιών, σοβαρά ζητήματα υγείας. Μέσα στην καπιταλιστική κρίση αυτά τα φαινόμενα, όπως είναι λογικό, οξύνθηκαν πιο πολύ.
Καθοδηγητής ή Γραμματέας ΚΟΒ, που δεν παίρνει υπόψη του τα παραπάνω στην προσπάθειά του να οργανώσει τη δουλειά της ΚΟΒ, είναι το πλέον πιθανό να μην είναι αποτελεσματικός, «συσπειρωτικός». Σε τέτοιες συνθήκες δηλαδή, οι γενικόλογες εκκλήσεις και κατευθύνσεις που δεν «πατάνε» στην πραγματικότητα της κάθε ΚΟΒ, στη σύνθεση και στις δυνατότητές της, οδηγούν σε μειωμένη συμμετοχή, σε μη αξιοποίηση υπαρκτών δυνάμεων, σε ανακύκλωση προβλημάτων. Σε μπερδέματα γύρω από το τι είναι αντικειμενικό ως δυσκολία και τι υποκειμενικό, άρα αξίζει και πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Εντοπίζουμε αυτά τα υπαρκτά θέματα, όχι βεβαίως για να υποταχτούμε σε αυτά. Αντίθετα, πρέπει να τα συνειδητοποιήσουμε, να έχουμε συναντίληψη ότι «θα ζήσουμε με αυτά» για πολύ καιρό ακόμη, άρα χρειάζεται να γίνουμε πιο ικανοί στη δουλειά που στηρίζει, εξοπλίζει, καταμερίζει, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη ή στον «αυτόματο πιλότο». Οι κομμουνιστές μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια και άλλα προβλήματα. Εχθρός μας είναι η δουλειά μπούγιου, η έλλειψη σαφήνειας, η έλλειψη επιμονής και πείσματος για να καταφέρουμε ό,τι στοχεύουμε, ο εμπειρισμός, η εύκολη παραίτηση. Αλλά και οι «μεγάλες κουβέντες» όταν δεν συνοδεύονται από καλή γνώση της συγκεκριμένης κατάστασης, από εικόνα της δυναμικής που εμπεριέχει το κάθε ζήτημα, αλλά και των δυσκολιών από τις οποίες δεν μπορούμε να αποσπόμαστε.
Αλλωστε, η καθοδήγηση μιας ΚΟΒ πρέπει να έχει πιο ευρείς ορίζοντες. Να συνειδητοποιεί πως δεν καθοδηγεί μόνο τους 10 ή 20 συντρόφους: Καταρχάς, τώρα έχει και τον περίγυρο της ΚΟΒ, την ΚΝΕ, άλλες εφεδρείες, αλλά δυνητικά φιλοδοξεί να επιδράσει ή και να παρακινήσει σημαντικό κομμάτι της εργατικής τάξης του χώρου ευθύνης της. Με τέτοιο σφυγμό χρειάζεται να μελετά τα προβλήματα που προκύπτουν και να ψάχνει για τις ανάλογες οργανωτικές λύσεις και όχι το αντίθετο, προτάσσοντας δηλαδή στεγνά οργανωτικά μέτρα, χωρίς το αντίστοιχο ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο που αρμόζει στην κάθε περίσταση. Χωρίς, δηλαδή, να δουλεύει με το ότι οι κομμουνιστές φιλοδοξούμε να γίνουμε καθοδηγητές μαζών, πως π.χ. μια ΚΟΒ 3-4 μελών σε ένα χώρο δουλειάς μπορεί και πρέπει σε μία όξυνση της κατάστασης να καταφέρει να καθοδηγεί τον αγώνα εκατοντάδων.
Πιο πλούσια λειτουργία
Ενα από τα προβλήματα που μπορούν πιο αποφασιστικά να αντιμετωπιστούν είναι η λανθασμένη ταύτιση της εσωτερικής λειτουργίας του Κόμματος μόνο με τη Γενική Συνέλευση της ΚΟΒ.
Φυσικά η ΓΣ της ΚΟΒ είναι μια πολύ σοβαρή «στιγμή» της λειτουργίας κάθε Κομματικής Οργάνωσης. Ομως και η ΓΣ δεν θα μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της αν σε αυτήν «φορτώνουμε» την επίλυση όλων των ζητημάτων, από την ενημέρωση και τον εξοπλισμό των μελών, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια ή καθήκον που αφορά τα κομματικά μέλη.
Στη ΓΣ χρειάζεται με τις τακτικές καλά προετοιμασμένες συνεδριάσεις που μπορούν να πραγματοποιούνται, να γενικεύεται η πείρα της ΚΟΒ από την πολιτική δουλειά που διεξάγει. Να βγαίνουν πιο ουσιαστικά συμπεράσματα από τη δράση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, από την ιδεολογική επίδραση της εργοδοσίας, των άλλων μηχανισμών. Στη βάση αυτή να χαράσσονται τα νέα καθήκοντα της πάλης των κομμουνιστών, οι νέοι στόχοι στα κύρια ζητήματα οικοδόμησης του Κόμματος και ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.
Είναι μεγάλο επίτευγμα στο πλαίσιο της ισχυροποίησης του Κόμματος να είναι καθαρό σε κάθε κομματικό μέλος τι έχει συγκεκριμένα χρεωθεί να φέρει εις πέρας. Δηλαδή, να κατανοείται πως το κάθε καθήκον όσο μικρό και να φαίνεται, δεν είναι κάτι ξεκομμένο, αποκομμένο από τη συνολική στόχευση του Κόμματος, αντίθετα είναι οργανικά δεμένο με αυτήν.
Ο σχεδιασμός χρειάζεται να πιάνει με σαφή τρόπο όλα τα κομματικά μέλη. Αρα, δεν μπορεί να είναι ισοπεδωτικός, γιατί δεν μπορεί όλοι να τα κάνουν όλα, όμως όλοι μπορούν να κάνουν τελικά πολλά και σημαντικά για να πολλαπλασιάζουν το άνοιγμά μας, για τη διατήρηση και ενίσχυση της πολιτικής μας δραστηριότητας, την ιδεολογική θωράκιση οπαδών και φίλων, την καθοδήγηση της ΚΝΕ, την προπαγάνδα, την εύρυθμη λειτουργία των κομματικών γραφείων και τόσα άλλα καθήκοντα που καθημερινά προκύπτουν.
Παράλληλα, στη ΓΣ της ΚΟΒ χρειάζεται να εξασφαλίζουμε το χρόνο, ώστε να διεξάγει ιδεολογικά μαθήματα, στο βαθμό που είναι δυνατόν και άλλες ιδεολογικές συζητήσεις με αφορμή ένα άρθρο, μια διάλεξη.
Ομως, υπάρχει εδώ το εξής κύριο θέμα: Αφορά στο τι κάνει η ΚΟΒ από ΓΣ σε ΓΣ, ποιον πολιτικό σχεδιασμό υπηρετεί, σε ποιον ή ποιους χώρους παρεμβαίνει, με ποιο κομμάτι του κύκλου επιρροής διατηρεί επαφή. Επίσης, ποιες εσωκομματικές μεθόδους εφαρμόζει ώστε να βοηθιούνται και να καθοδηγούνται πιο ολοκληρωμένα όλοι οι σύντροφοι, να λύνονται προβλήματα, να ενισχύονται πολιτικά και ιδεολογικά οι αποφάσεις που έχουν παρθεί, να προσαρμόζονται ή και να διορθώνονται επιλογές μας όταν χρειάζεται.
Υπάρχει πείρα
Το Καταστατικό του Κόμματος, καταρχάς, προβλέπει τέτοιες σημαντικές ασφαλιστικές δικλίδες. Επίσης, η ίδια η πολύχρονη πείρα της λειτουργίας και της ζωής των Κομματικών Οργανώσεών μας δίνει πρόσθετη πολύτιμη πείρα. Το θέμα είναι αυτή η πείρα και αυτές οι δοκιμασμένες μέθοδοι να μην ατονούν, να μην υποτιμούνται, να μην προσπερνιούνται. Να μην οδηγούμαστε τελικά άθελά μας σε μία σχετική αμορφία, σε έναν τρόπο δουλειάς όπου ο κάθε κρίκος δεν αναλαμβάνει αυτά που του αναλογούν και ως κατάληξη αυτό έχει τελικά στην ΚΟΒ τα καθήκοντα να φτάνουν ανεπεξέργαστα, απροετοίμαστα.
Είναι η ίδια η λειτουργία του Γραφείου της ΚΟΒ, που είναι το καταρχήν καθοδηγητικό όργανο, που έχει την πιο άμεση επαφή με τα κομματικά μέλη, τα καθοδηγεί απευθείας. Αρα εδώ χρειάζεται συγκεκριμένη συζήτηση, θεματολογία, όχι απλώς ένα «κατεβατό» ημερομηνιών με τα αλλεπάλληλα καθήκοντα που προκύπτουν. Καλή γνώση του χώρου ευθύνης της ΚΟΒ, της δράσης άλλων δυνάμεων, διαρκή αναζήτηση δρόμων που θα βοηθήσουν την ΚΟΒ να ανοίξει τη δράση της, επιμονή εκεί που έχουμε επιλέξει να οικοδομήσουμε. Σύντομες εκθέσεις - απολογισμό δράσης από διάφορα καθήκοντα, όπως π.χ. την προσπάθεια παρέμβασης σε έναν εργασιακό χώρο, ή σε ένα τμήμα της παραγωγής, από την κατάσταση σε έναν μαζικό φορέα. Αξιολόγηση της προσπάθειας κάθε συντρόφου με σκοπό την επιπλέον βοήθεια που πρέπει να πάρει, ή το παράδειγμα που δίνει μια θετική πείρα και μπορεί να μεταφερθεί και στη διπλανή ΚΟΒ. Μέριμνα για τα γενικότερα ζητήματα της ζωής των συντρόφων και ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αλληλεγγύης όπου χρειάζεται.
Παράλληλα, π.χ. σε έναν μεγάλο δήμο που έχει περισσότερες της 1 ή των 2 ΚΟΒ, είναι απαραίτητη η συχνή σύσκεψη των Γραμματέων των ΚΟΒ, κάποιες φορές και των Γραφείων, για την καλύτερη γενίκευση της πείρας, για την επίλυση ζητημάτων συντονισμού και συναντίληψης σε διάφορα ζητήματα που προκύπτουν. Το ίδιο ισχύει και στις ΚΟΒ ενός κλάδου. Αντίστοιχα χρήσιμη είναι η τακτική ανάλογη σύσκεψη με τα αρμόδια όργανα της ΚΝΕ, ώστε να επιτυγχάνεται ο κοινός βηματισμός, η κοινή πορεία δράσης και πολιτικών - οργανωτικών μέτρων.
Είναι τα Τμήματα της ΚΟΒ που έχουν μια πολύ ουσιαστική συνεισφορά να επιτελέσουν, ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, σε μια κλαδική ΚΟΒ μπορούν να στελεχώνονται Τμήματα με βάση τις επιμέρους επιχειρήσεις. Σε μία ΚΟΒ ΟΤΑ ή εκπαιδευτικών με βάση τις δυνάμεις ανά δήμο σε συνάρτηση και με τα σωματεία. Σε μία εδαφική ΚΟΒ ανάλογα με τον καταμερισμό σε χώρους δουλειάς, σε άλλες σημαντικές χρεώσεις (ΕΒΕ, σχολεία κ.λπ.), σε μια σχετική συνάρτηση επίσης και με τον τόπο που μένει ο κάθε σύντροφος. Εδώ μπορεί να γίνεται μια καλύτερη εξειδίκευση και συγκεκριμενοποίηση των καθηκόντων. Παράλληλα, όμως, μπορεί να γίνεται και η συζήτηση π.χ. ενός άρθρου, η ενημέρωση για ένα πολιτικό ζήτημα, κάτι δηλαδή που η ΚΟΒ στη ΓΣ δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει ανάλογα.
Είναι η σωστή λειτουργία των Κομματικών Ομάδων που επεξεργάζονται, με βάση τις αποφάσεις των οργάνων και με την καθοδήγηση αυτών, τους τρόπους παρέμβασης των κομμουνιστών στις μαζικές εργατικές ή άλλες λαϊκές οργανώσεις.
Είναι η σύσκεψη των χρεωμένων συντρόφων από μια κλαδική και μια εδαφική Οργάνωση που συνενώνουν τις δυνάμεις, προκειμένου να παρέμβει το Κόμμα και να οικοδομηθεί πυρήνας κομμουνιστών σε ένα εργοστάσιο. Αυτές οι συσκέψεις εγκρίνονται και παρακολουθούνται από τα αρμόδια όργανα, για να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Να αφιερώσουμε χρόνο
Με λίγα λόγια: Στην εσωκομματική λειτουργία οφείλουμε να δώσουμε τον αναγκαίο χρόνο της. Δεν μπορεί αυτό το καθήκον να μπαίνει αντιπαραθετικά π.χ. με το απαραίτητο άνοιγμα «προς τα έξω». Μια τέτοια αντιπαράθεση αποτελεί μάλλον μια ρηχή προσέγγιση των σύνθετων καθηκόντων που έχουμε. Τη βελτίωσή μας εδώ θα την «εισπράξουμε» πολλαπλά στη συνολική απόδοση της κομματικής δράσης. Στο περιεχόμενο παρέμβασης των κομμουνιστών στα σημαντικά καθήκοντα της ταξικής πάλης. Στο ιδεολογικό - πολιτικό ανέβασμα του επιπέδου της κομματικής ζωής. Στο να είμαστε πιο προετοιμασμένοι για αυτά που θα φέρει η ζωή, αργά ή γρήγορα.
Είμαστε σε μια φάση που η βελτίωση της εσωκομματικής λειτουργίας θα «δοκιμαστεί» μέσα στη μάχη και όχι σε κάποια «ήρεμη» και «άνετη» περίοδο. Εχουμε μπροστά μας την προετοιμασία για το 20ό Συνέδριο, πλήθος πρωτοβουλιών για ζητήματα Ιστορίας, μάχες στα κρίσιμα μέτωπα, κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου. Μάχη απαιτητική. Η αλήθεια είναι φυσικά πως ποτέ δεν υπήρχαν τέτοιες «άνετες» περίοδοι. Μέσα, λοιπόν, στη μάχη χρειάζεται να ανέβει η ικανότητα και της γενίκευσης της πείρας, και της ιδεολογικής ανύψωσης, και της συλλογικής σκέψης. Μια τέτοια επιδίωξη τελικά θα έχει πολλαπλά οφέλη, θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Μπορούμε να καταγράψουμε σημαντική πρόοδο.

Πέτρος ΑΛΕΠΗΣ
Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου