Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

"ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Παρέμβαση για τα "κόκκινα" δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών

Τ ο αίτημα για νομοθέτηση της εξαγοράς του μη εξυπηρετούμενου δανείου από τον δανειολήπτη που θέτει με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας βρίσκεται πίσω από την πραγματικότητα, επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Θεσσαλίας, εξηγώντας ότι αφορά ανθρώπους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν. Και τονίζει: «Οι χιλιάδες εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες, κτηνοτρόφοι αυτοαπασχολούμενοι - θύματα της καπιταλιστικής κρίσης - που σε μια νύχτα "έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους", που δεν έχουν καν εισόδημα ή που φυτοζωούν, προφανώς δεν είναι σε θέση ούτε να εξαγοράσουν το δάνειό τους ούτε να το αποπληρώσουν με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες».
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου, μετά από αίτημα του Πανελληνίου Συλλόγου δανειοληπτών, συζητήθηκε το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και των δανείων σε ελβετικό φράγκο και εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα, οι εκπρόσωποι της «Λαϊκή Συσπείρωσης» υπογράμμισαν ότι, με δεδομένη τη φτωχοποίηση και εξαθλίωση ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων, η πάλη πρέπει να στοχεύει στη δραστική μείωση των οφειλών τους, τη διαγραφή κάθε είδους τόκων, των ποσών που αντιστοιχούν σε τυχόν ανατοκισμό ή ανακεφαλαιοποίηση, καθώς και αναστολή της πληρωμής της οφειλής για τους ανέργους όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση. Τόνισαν δε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να βρεθεί μέρος της ακίνητης περιουσίας και κυρίως το σπίτι φτωχού οφειλέτη στα χέρια των τραπεζιτών ή των ξένων ή ντόπιων funds.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε κωδικοποιημένα αιτήματα, που μπορούν να ανακουφίσουν, έστω και προσωρινά, τις λαϊκές οικογένειες, ζητώντας η Περιφέρεια να τα υιοθετήσει. Τα αιτήματα αυτά είναι:
-- Πάγωμα των χρεών προς το Δημόσιο χωρίς προσαυξήσεις. Απαγόρευση με νόμο κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας με σημερινά αντικειμενικά κριτήρια αξίας μέχρι 300.000 ευρώ και μέχρι 150 τ.μ. για τη λαϊκή τετραμελή οικογένεια. Καμιά κατάσχεση χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
-- Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα πληρωμής δανείων για όσο κάποιος είναι άνεργος, κατάργηση πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας.
-- Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ., για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρησή τους.
-- Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.
-- Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων για την ατομική τους ασφάλιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου