Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Το ψήφισμα της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Σ την αντίπερα όχθη του ψηφίσματος που ενέκρινε αργά χτες η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας βρίσκεται αυτό που κατέθεσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ενα ψήφισμα που έχει ως γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και που ξεσκεπάζει, για άλλη μία φορά, τα ψέματα για τις καλές προθέσεις των αλλαγών στον «Καλλικράτη» από μία ΚΕΔΕ που λειτουργεί ως θεσμικό όργανο του κράτους και των κυβερνήσεων.
Οπως σημειώνεται στο ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», από το 2010 που «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερε προς ψήφιση τη διοικητική μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" με τη συναίνεση της ΝΔ και την έμμεση συνηγορία ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ και του τότε Συνασπισμού, το ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει την έχουν απορρίψει διότι είναι αντιδραστική ως προς το περιεχόμενό της και εχθρική για το λαό. Η ενίσχυση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών των περιφερειακών και των κατώτερων βαθμίδων της διοικητικής δομής του κράτους δεν γίνεται για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Αποσκοπεί να γίνουν πιο ικανές και αποτελεσματικές προκειμένου να στηρίξουν τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, τις επενδύσεις και την κερδοφορία τους. Να ενισχυθεί ο ανταποδοτικός χαρακτήρας στις υπηρεσίες τους, η διαχείριση της ακραίας φτώχειας που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική. Πρόκειται για ευθυγράμμιση με τις επιταγές της ευρωενωσιακής καπιταλιστικής αγορά για αστικούς εκσυγχρονισμούς "δοκιμασμένους" ήδη από χρόνια στις χώρες της ΕΕ και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη».
Επισημαίνεται πως αποδείχτηκε στην πράξη ότι «είναι ο δρόμος που διεύρυνε τη φοροληστεία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας, της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού», ενώ επιπλέον υπογραμμίζεται πως η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων πάνω από 62% και η κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων ιδίων εσόδων είναι η τρανή απόδειξη ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.
Επίσης, τονίζεται πως «η αντίληψη του ΚΚΕ για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας. Πάνω σε αυτήν τη βάση μπορεί μόνο να διαμορφώνεται ένα ενιαίο, σύγχρονο και δωρεάν κρατικό σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Να εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, αξιοποιώντας τον φυσικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας». Γι' αυτό και καλεί «όσους από τους αιρετούς επιμένουν να έχουν ως αφετηρία και έγνοια τις αγωνίες και τον αγώνα του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής. Να μην εγκλωβιστούν σε δήθεν τοπικές ιδιαιτερότητες και άλλα σχετικά. Κάτι τέτοιο είναι επιζήμιο, συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση».
Τέλος, στο ψήφισμά της η «Λαϊκή Συσπείρωση» διατυπώνει τα εξής αιτήματα - προτάσεις:
-- Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
-- Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους για την ανάπτυξη - λειτουργία στην Τοπική Διοίκηση γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.
-- Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.
-- Μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζομένους.
-- Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά δήμους και περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
-- Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες - πυρκαγιές - σεισμούς - άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα - ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.
-- Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κ.λπ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου