Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Από καλύτερες θέσεις ετοιμάζονται για νέο γύρο κινητοποιήσεων

Η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, την ερχόμενη Κυριακή στη Νίκαια της Λάρισας, αναμένεται να είναι η μαζικότερη που έχει γίνει ποτέ
Το πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
τον περασμένο Φλεβάρη, αποτέλεσε την κορύφωση
ενός αγώνα που άφησε μεγάλη παρακαταθήκη
Πανελλαδική σύσκεψη για το σχεδιασμό, την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην εξοντωτική για τους μικρομεσαίους αγρότες πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, πραγματοποιείται την ερχόμενη Κυριακή, 30 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας.
Τη σύσκεψη οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία συγκροτήθηκε μέσα στο καμίνι των αγώνων και έχει, πλέον, καταγραφεί στη συνείδηση των αγροτών ως ο οργανωτής και ο πανελλαδικός συντονιστής των αγωνιστικών αγροτικών κινητοποιήσεων του αγώνα τους.
Στη σύσκεψη καλούνται να πάρουν μέρος, με εκπροσώπους τους, οι Επιτροπές των Μπλόκων, οι Ομοσπονδίες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα. Το ενωτικό κάλεσμα απευθύνεται στα Μπλόκα που έχουν τη διάθεση να αντιπαλέψουν την ΚΑΠ της ΕΕ και των κυβερνήσεων, σε όλους τους αγροκτηνοτρόφους, αλιείς που συνειδητοποιούν ότι μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα με μαζικούς λαϊκούς αγώνες ανατροπής.
Τα κέρδη από τον αγώνα υπάρχουν και είναι απτά. Το μεγαλύτερο κέρδος του είναι ότι αναμένεται η σύσκεψη στη Νίκαια να είναι η μαζικότερη που έγινε ποτέ. Το νέο ξεκίνημα για κλιμάκωση του αγώνα θα βρει τη μικρομεσαία αγροτιά πιο έμπειρη, ενωμένη και οργανωμένη.
Ομως, επιμέρους αποτελέσματα είχε και η μάχη που δόθηκε επί 40 μερόνυχτα στα μπλόκα του Γενάρη - Φλεβάρη 2016. Βεβαίως, από τότε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων είχε προειδοποιήσει ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο από αυτά που λένε και τελικά κάνουν οι κυβερνήσεις των μονοπωλίων.
1Αφορολόγητο όριο εισοδήματος (με έκπτωση φόρου). Το όριο ήταν χαμηλό, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν δέχτηκε το αγροτικό αίτημα για αφορολόγητο 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 για κάθε παιδί, αλλά κουτσούρεψε κι αυτό που ίσχυε για τους εργατοϋπάλληλους και τους συνταξιούχους κι από τις 9.500 ευρώ που ήταν το κατέβασε στις 8.670 ευρώ. Δεν δέχτηκε, επίσης, να ικανοποιήσει τα άλλα, δίκαια, αιτήματα για το φορολογικό, όπως κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης, το μεγάλο κεφάλαιο και στον αγροτικό τομέα να πληρώσει φόρο με συντελεστή 45% κ.ά. Τώρα, μάλιστα, οι λεγόμενοι «δανειστές» απαιτούν πρόσθετο κουτσούρεμα για να κατεβεί το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση, όπως το συνηθίζει, «κάνει ότι αντιστέκεται».
2. Παραγραφή «αγροτοδικείων». Η κυβέρνηση καθυστερούσε προκλητικά και απαράδεκτα την υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού, δεν αποδεχόταν τις σχετικές προτάσεις νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ, αλλά κάτω από τη συνεχή πίεση του αγροτικού κινήματος, έφερε, τελικά, στη Βουλή, τη σχετική ρύθμιση στις αρχές του περασμένου Αυγούστου κουτσουρεμένη (οι μισές από τις δίκες που έγιναν, παραγράφηκαν).
3. Σταδιακή εφαρμογή του Ασφαλιστικού. Κάτω από τη πίεση του αγώνα, η κυβέρνηση αποφάσισε για τους αγρότες να είναι σταδιακή η εφαρμογή του ασφαλιστικού χαρατσιού, μέχρι το 2022. Ομως και αυτή τη δέσμευση την παίρνει πίσω σταδιακά με αύξηση των ασφαλίστρων για την Υγεία στο 6,95% ολόκληρη αμέσως από την 1/1/2017.
Οπως εξαρχής και στη συνέχεια έλεγαν οι αγρότες, αν δεν γίνονταν οι αγώνες τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχαν, όπως και τίποτα δεν έχουν σίγουρο στα χέρια τους, αν δεν συνεχίσουν την πάλη.
Ασήκωτα βάρη για τη μικρομεσαία αγροτιά
Γι' αυτό και μετά τα μπλόκα του περασμένου χειμώνα, συνεχίστηκαν, με αμείωτους ρυθμούς, οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας (παρεμβάσεις σε Εφορίες, Τράπεζες, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, συγκεντρώσεις κ.λπ.), με στόχο να συνεχιστεί η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση. Φυσικά, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχώρησε στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που ψήφισε, ως προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, μαζί με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, εντείνοντας την επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των αγροτών.
Ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους μικρομεσαίους αγρότες είναι η ψήφιση και εφαρμογή του νόμου για το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» που έχει αναδειχτεί στο κυριότερο εργαλείο και το πιο κοφτερό δρεπάνι για το ξεκλήρισμά τους και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπενδυτών - καπιταλιστών.
Ο αγροτικός κόσμος φορτώνεται, συνεχώς, με νέα βάρη, όπως η αλματώδης αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, ο διπλασιασμός του φορολογικού συντελεστή, η τεράστια άνοδος του κόστους παραγωγής, η μείωση των συντάξεων κατά 60% για όσους αναγκάζονται να συνεχίσουν να καλλιεργούν καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με την εξευτελιστική σύνταξη του ΟΓΑ, που διαρκώς μειώνεται, τα παλιά και νέα χαράτσια, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για τα «κόκκινα δάνεια».
Ειδικά γι' αυτό το τελευταίο, οι απειλές στους αγρότες ότι αν δεν τα πληρώσουν θα τους πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια «πάνε κι έρχονται», ενώ συνεχίζεται η αρπαγή από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για χρέη στην εφορία, στον ΟΓΑ, στις τράπεζες. Το «ακατάσχετο» των 1.250 ευρώ, που προωθεί η κυβέρνηση, δεν μπορεί επ' ουδενί να ικανοποιεί τους αγρότες, οι οποίοι δεν πληρώνονται κάθε μήνα, όπως οι εργαζόμενοι, αλλά εισπράττουν μια φορά το χρόνο.
Γι' αυτό ζητούν το «ακατάσχετο» να είναι έως 12.000 ευρώ για κάθε άτομο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Δεν πρόκειται για «καθαρό» εισόδημα, καθώς πρέπει να έχουν μερικά λεφτά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ώστε να μπορούν να εξοφλούν τα χρέη της καλλιέργειας, ν' αγοράζουν τα νέα και γενικότερα «να τα φέρουν βόλτα».
Πολύ μεγάλο πρόβλημα για φέτος αποτελούν και οι τεράστιες ζημιές που έχουν προκληθεί στην αγροτική παραγωγή σ' όλη, σχεδόν, τη χώρα, από αντίξοες καιρικές συνθήκες (παγετός, χαλάζι, ανεμοθύελλες, έντονες βροχοπτώσεις - πλημμύρες, πυρκαγιές κ.ά.), με αποτέλεσμα να αποδεκατιστεί το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων. Το αγροτικό κίνημα επιμένει στο αίτημά του για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος και αλλαγή του κανονισμού, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για τις ζημιές από τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους.
Οι δύο "γραμμές" που συγκρούονται
Και στο νέο γύρο των αγροτικών κινητοποιήσεων θα συγκρουστούν οι δύο «γραμμές» που υπάρχουν και δρουν μέσα στο αγροτικό κίνημα.
Από τη μια, είναι η «γραμμή» του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των Μπλόκων, που υπηρετεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, παλεύοντας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της εκάστοτε κυβέρνησης που τους ξεκληρίζει, στηρίζεται και στηρίζει τη συμμαχία με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Από την άλλη, είναι η «γραμμή» στήριξης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και εκφράζεται τα τελευταία χρόνια από κάποια «αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα». Τα «σχήματα» αυτά λειτουργούν σαν «Δούρειος Ιππος» μέσα στο αγροτικό κίνημα, παίζοντας το ρόλο που έπαιζαν και παλιότερα οι αλήστου μνήμης τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές αγροτικές οργανώσεις ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, καθώς και η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Τον περασμένο χειμώνα, τέτοιο ρόλο έπαιξαν μπλόκα όπως αυτά των Τεμπών και του Αλμυρού στη Θεσσαλία, κάποια της Πελοποννήσου κι άλλα, που, κατά κύριο λόγο, στηρίχθηκαν από τη ΝΔ κι είχαν στην προμετωπίδα των αιτημάτων τους το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη», ενώ δεν έλεγαν κουβέντα για τις ευθύνες της ΚΑΠ της ΕΕ.
Τώρα, ενόψει των νέων κινητοποιήσεων, κάποιοι από αυτά τα μπλόκα μιλούν για «κοινό αγώνα», επιχειρώντας, για μια ακόμα φορά, να «πλαγιοκοπήσουν» τον αγώνα της αγροτιάς, να τον ξεστρατίσουν από την πορεία του και για εκλογικές σκοπιμότητες της ΝΔ.
Ομως, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, έχοντας μεγάλη πείρα και από τους πρόσφατους, αλλά και από τους παλιότερους αγώνες - ιδιαίτερα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν και τότε η ΝΔ επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το αγροτικό κίνημα για εκλογικές επιδιώξεις της - δεν πρόκειται να επιτρέψει να παιχτούν τέτοια «παιχνίδια» σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών.
Θα διαχωριστεί σαφώς από τη «γραμμή» στήριξης της ΚΑΠ της ΕΕ και των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών, καθώς και της εξυπηρέτησης τωρινών και επόμενων κυβερνητικών σκοπιμοτήτων. Θα ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αντίπαλος είναι οι εμποροβιομήχανοι, που στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους για κερδοφορία, αγοράζουν όσο μπορούν φθηνότερα τα αγροτικά προϊόντα και τα πουλούν όσο το δυνατόν ακριβότερα στους καταναλωτές, οι τράπεζες που ρουφούν το αίμα της εργαζόμενης αγροτιάς, η ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα που υλοποιούν και στηρίζουν την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Συμμαχία για πάλη με αποτελεσματικότητα και προοπτική
Μεγάλο ρόλο για την επιτυχία του νέου γύρου αγροτικών κινητοποιήσεων θα παίξει η αξιοποίηση της αγωνιστικής πείρας που κατακτήθηκε και η οποία δείχνει ότι η συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, η αγωνιστική σύμπλευση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των ΕΒΕ, της σπουδάζουσας νεολαίας και των γυναικών, δίνει δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική στον αγώνα.
Τα μπλόκα του περασμένου χειμώνα και ιδιαίτερα το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, έδειξαν ότι αυτή η συμμαχία είναι το μεγαλύτερο όπλο στα χέρια της αγωνιζόμενης αγροτιάς, που πρέπει και μπορεί να δυναμώσει, απέναντι στον κοινωνικό αυτοματισμό, τις προβοκάτσιες και τη φασιστική υπονόμευση της Χρυσής Αυγής.
Ταυτόχρονα, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τη μάχη για την οργάνωση, τη συγκρότηση και την ουσιαστική λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν. Και βρίσκεται σε «καλό δρόμο», όπως δείχνει και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκαν πολλοί νέοι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σ' όλη τη χώρα, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για τη συγκρότηση κι άλλων σε επίπεδο χωριού ή ομάδας χωριών, που θα συσπειρώσουν τους μικρομεσαίους αγρότες, θα ενημερώνουν και θα κινητοποιούν, διεκδικώντας λύσεις για όλα τα οξυμένα προβλήματα στην ύπαιθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου