Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Αλισβερίσια και παζάρια για την αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το αλισβερίσι ανάμεσα στα λεγόμενα κεντρώα - κεντροαριστερά κόμματα. Οι συναντήσεις και οι κοινές εμφανίσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, τόσο εντός Ελλάδας όσο και στις Βρυξέλλες και η απόφασή τους για σύσταση κοινής επιτροπής, οι δηλώσεις που ακολούθησαν, οι φιλικές αναφορές του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, προς το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του απέναντι στο ΔΝΤ και το κάλεσμα των υπουργών Ν. Φίλη και Ν. Παππά ουσιαστικά για στήριξη προς τα κόμματα αυτά και άλλα διάφορα, αναδεικνύουν ότι είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα που επεξεργάζονται τα αστικά επιτελεία.
Το ζήτημα της αναμόρφωσης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου συνδέεται με το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε μια πιο «κεντροαριστερή» κατεύθυνση.
Τις διεργασίες εδώ τροφοδοτούν και οι έξωθεν παρεμβάσεις. Οι όποιες εξελίξεις προκύψουν στο εσωτερικό έχουν να κάνουν φυσικά με τους ευρύτερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τα παζάρια και τις αντιθέσεις που «τρέχουν» σε διεθνές επίπεδο για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης.
Γίνεται ευθέως λόγος για παρέμβαση στις διεργασίες του σοσιαλδημοκράτη προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου,Μ. Σουλτς, κατά την πρόσφατη άτυπη επίσκεψή του στην Αθήνα. Μετά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, συναντήθηκε με την Φ. Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη, στους οποίους έθεσε το θέμα συνεργασίας τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δύο μέρες αργότερα, ακολούθησε η συνάντηση Γεννηματά, Θεοδωράκη για την ανασύνταξη του λεγόμενου μεσαίου χώρου. Ταυτόχρονα, διεργασίες συντελούνται και στο εσωτερικό αυτών των κομμάτων με δυνάμεις τους να τείνουν προς την κεντροαριστερή ή κεντροδεξιά πλευρά και πάει λέγοντας.
Εν ολίγοις, το αστικό πολιτικό σύστημα και τα επιτελεία του αυτό που επιδιώκουν, διατάσσοντας είτε έτσι είτε αλλιώς τις δυνάμεις τους κάθε φορά, είναι να καταφέρουν κυβερνητική σταθερότητα για την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης που είναι και προϋπόθεση για την καπιταλιστική κερδοφορία, η οποία άλλωστε είναι και η κοινή συνισταμένη όλων των αστικών κομμάτων.
Διεργασίες και "διαχωριστικές γραμμές"
Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να παραμείνει στην κυβέρνηση, αναζητεί ανοιχτά πια τη στήριξη των λεγόμενων «κεντροαριστερών» κομμάτων, είτε με την ψήφο τους στα «δύσκολα», είτε με τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ενώ ταυτόχρονα, κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει στην αστική τάξη ότι είναι αποφασισμένος να της εξασφαλίσει προϋποθέσεις κερδοφορίας και ότι έχει ακόμα ικανότητα στη χειραγώγηση εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.
Την περασμένη Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτη ανέφερε: «Υπάρχει δυναμική συμμαχίας μεταξύ δυνάμεων της Αριστεράς, του Σοσιαλισμού και της Οικολογίας και αυτές οι τάσεις μπορούν να κυριαρχήσουν τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπό την προϋπόθεση, οι παραπάνω δυνάμεις του σοσιαλισμού και της οικολογίας να αποδεσμευθούν από τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια». Συντηρώντας έτσι τις αυταπάτες ότι από τέτοια «σχήματα» μπορεί να προκύψει αλλαγή συσχετισμού υπέρ του λαού που μπορεί να συμβάλει στη φιλολαϊκή μεταμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυταπάτες που συνδέονται με τις εξελίξεις στην Πορτογαλία, την Ισπανία και αλλού.
Στο ίδιο μοτίβο ήταν και τα όσα ανέφερε σε δηλώσεις του την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, μιλώντας στο «Real»: «Η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν αντιμετωπίζεται από ένα μόνο κόμμα, χρειάζεται τη διαμόρφωση πολιτικού - κοινωνικού μπλοκ δυνάμεων. Σε μια καθαρή κατεύθυνση, όμως, αμφισβήτησης του νεοφιλελευθερισμού και της μονόπλευρης λιτότητας». Επιβεβαιώνοντας την πορεία σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, προέτρεψε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι «να παρακολουθήσουν τις αναζητήσεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», για να παραδειγματιστούν. Πρόσθεσε ακόμα ότι «η ανασυγκρότηση του κεντρώου χώρου δεν μπορεί να γίνει με όρους δορυφοροποίησής του προς τη συντηρητική παράταξη», καλώντας Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη να διαλέξουν πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος. Επιδίωξη είναι η αναζωογόνηση του διλήμματος κεντροαριστερά - κεντροδεξιά προοδευτικές - συντηρητικές δυνάμεις, δίλημμα που επιδιώκει να συσκοτίσει τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών δυνάμεων στον αντιλαϊκό στόχο της ανάκαμψης του κεφαλαίου παρά τις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές τους.
Ακόμα παραπέρα σε αυτήν την κατεύθυνση, προχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης,με δηλώσεις του στα μέσα της περασμένης βδομάδας στην «Αυγή», λέγοντας ότι «η επιδίωξή μας είναι ένα αριστερό προοδευτικό σχέδιο, όχι με όλη τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά με τις δυνάμεις της που θέλουν να εγκαταλείψουν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές». Επίσης, κατηγόρησε τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού ότι βρίσκονται σε «πλήρη αναντιστοιχία» με τη «θετική κινητικότητα» που υπάρχει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του ΚΕΑ με την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Ανοιχτά το θέμα της διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας έθεσε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς με συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη στο «News 247». «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι μία συμπαγής κυβερνητική πλειοψηφία. Από εκεί και πέρα η προσδοκία του να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, να υπάρξει μεγαλύτερη ανοχή και μεγαλύτερη στήριξη στο κυβερνητικό έργο νομίζω είναι νόμιμη και διαρκής», είπε. Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη είπε: «Θα ήθελα για άλλη μία φορά να πω ότι ήταν θετική η στάση και της κας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη».
Απαντώντας δε αν υπάρχει «κάποιο... κεντροαριστερό φλερτ με την κα Γεννηματά;» απάντησε: «...είναι ένα ερώτημα για την καινούρια του ηγεσία εάν θα πατήσει πάνω στην κληρονομιά της προηγούμενης ηγεσίας, η οποία το είχε συγκολλήσει αυτό το κόμμα με την ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Σαμαρά ή θα αναζητήσει νέους δρόμους. Φαίνεται ότι τα μηνύματα από την ευρωπαϊκή οικογένεια των Σοσιαλιστών είναι μηνύματα που θεωρούν αυτονόητο ότι ένα κόμμα το οποίο αυτοπροσδιορίζεται στο προοδευτικό κεντροαριστερό τόξο, θα είχε μία γειτνίαση πολιτική με μία κυβέρνηση της αριστεράς».
"Ολοι μέσα"
Στο μεταξύ, στο ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της προέδρου του, Φ. Γεννηματά, ταυτόχρονα με τον κοινό βηματισμό που φαίνεται να αποκτούν με το Ποτάμι - από κοινού σύσταση Επιτροπής, κοινή εμφάνιση ως ομιλητές σε εκδήλωση της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών στις Βρυξέλλες, κατάθεση στη Βουλή κοινής Ερώτησης βουλευτών τους προς τον πρωθυπουργό - εξακολουθούν να διαμηνύουν ότι «λύση» είναι κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης» από αυτήν τη Βουλή, προσβλέποντας σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν κλείνουν την πόρτα προς τη ΝΔ.
Ενδεικτικά όλη τη βδομάδα που πέρασε, η Φ. Γεννηματά με δηλώσεις και στον απόηχο της συνάντησής της με τον Στ. Θεοδωράκη επανέλαβε ότι «οι εκλογές δεν είναι λύση, γιατί θα χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος», προφανώς για την εφαρμογή του μνημονίου, δηλαδή των ζητουμένων του κεφαλαίου και έκανε ξανά λόγο για «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης». Οσον αφορά τη διαπραγμάτευση και το ΔΝΤ, αφού άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο ότι «δεν κατάλαβαν από το στραπάτσο του καλοκαιριού» ή για δημιουργία «νέων αδιέξοδων» για τη χώρα, στο διά ταύτα πήρε τη μεριά της κυβέρνησης όσον αφορά τις θέσεις στη διαπραγμάτευση για το ΔΝΤ. Μάλιστα, πήρε και τα συχαρίκια από τον Αλ. Τσίπρα κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική του ομάδα.
Παρ' όλα αυτά, την περασμένη Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Χρηστίδης, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5», είπε: «...Ολες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις οφείλουν να συνεισφέρουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το Ποτάμι ανήκουν στο φιλοευρωπαϊκό τόξο και θα πρέπει να συνεισφέρουν στον τρόπο, με τον οποίο μπορούμε να βγούμε από την κρίση. (...) Επαναλαμβάνουμε ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση και αυτή η Βουλή μπορεί και πρέπει να δώσει λύση». Επανέλαβε, μάλιστα, ότι σε αυτό το σχήμα «θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το πρώτο κόμμα και προφανώς δε θα πρέπει να δραπετεύσει από τις ευθύνες του και το δεύτερο κόμμα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, εμφανίζεται ακόμα πιο... «ανοιχτός». Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό «Βήμα», σημείωσε ότι ο ίδιος εστιάζει στο «μεταρρυθμιστικό» κέντρο - ένα χώρο για τον οποίο μιλούν και ο Ευ. Βενιζέλος και ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Εμείς δεν ενταχθήκαμε ποτέ στην κεντροαριστερά. (...)Εμείς μιλάμε για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη. Εμείς βάζουμε στην υπόθεση και στελέχη που προέρχονται από τον κύριο Μάνο, από τον κύριο Σκυλακάκη. (...) Αρα, μιλάμε για ένα ευρύτερο προοδευτικό κίνημα, που περιλαμβάνει και φιλελεύθερους και αριστερούς μεταρρυθμιστές». «Πάντα υπήρχε συνεννόηση. Ακόμη και με τη ΝΔ σε κάποια σημεία συνεννοηθήκαμε, ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεννοηθήκαμε το 2015 για να σώσουμε τη χώρα. Η συνεννόηση είναι υποχρέωση όλων των δυνάμεων»....
Και οι λοιποί....
Διεργασίες εμφανίζονται και στο εσωτερικό αυτών των κομμάτων, ενώ τα «κερασάκια» αποτελούν το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, η Ενωτική Δημοκρατική Ευρωπαϊκή Αριστερά του Φ. Κουβέλη κ.λπ.
Ενδεικτικά, την ίδια στιγμή που ο Στ. Θεοδωράκης από κοινού με την Φ. Γεννηματά απεύχονται τις εκλογές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χ. Θεοχάρης, επαναλάμβανε τη θέση του: «Νομίζω ναι, πρέπει να γίνουν πια εκλογές. Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία μεταρρυθμιστική δύναμη, καμία ικανότητα διαχείρισης(...) Δεν βλέπω δυστυχώς τις δυνατότητες από την παρούσα Βουλή να βγει μια ενωτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις (...) και άρα το μόνο που απομένει, είναι οι εκλογές, όσο επώδυνες κι αν είναι (...), αλλά είμαι σίγουρος ότι δύσκολα θα μπορέσουμε να τις αποφύγουμε μέχρι το τέλος του έτους».
Ο Γ. Παπανδρέου δημοσιοποίησε στα μέσα της περασμένης βδομάδας κείμενο με «όρους» για τη συζήτηση των «προοδευτικών δυνάμεων», σημειώνοντας ότι «αξιοπιστία στο όλο εγχείρημα θα προσδώσει η κοινή, γύρω από ένα τραπέζι, συμμετοχή των ηγετών των αυτοπροσδιοριζόμενων προοδευτικών δυνάμεων», βάζοντας μέσα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεταξύ, την πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη για την κοινή «επιτροπή θέσεων και διαλόγου» βλέπουν θετικά τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης όσο και τα στελέχη που είχαν πρωτοστατήσει στην κίνηση των «58».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου