Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Κριτική στην κυβέρνηση με βάση τους στόχους του κεφαλαίου

Ε χοντας «κορώνα στο κεφάλι τους» τους στόχους του κεφαλαίου για ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση, στόχοι που όπως δείχνει και η συζήτηση για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» σημαίνουν για το λαό νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, τα αστικά κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, επιδόθηκαν και τη βδομάδα που πέρασε σε μια «κριτική» προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, άσχετη και εχθρική προς τα συμφέροντα του λαού. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την εμφανιζόμενη ως εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με τις τοποθετήσεις τους επιβεβαίωσαν ότι οι ανάγκες του κεφαλαίου τις οποίες και αυτοί υπηρετούν, με τις όποιες διαφοροποιήσεις τμημάτων του κεφαλαίου, τους αναγκάζουν να κινούνται ανάμεσα στη «συναίνεση» στο στρατηγικό άξονα των αντιλαϊκών μέτρων και ανατροπών και στην αντιπαράθεση επί της «αποτελεσματικότερης διαχείρισης» για να συντηρείται ο «μύλος» του αστικού πολιτικού συστήματος και το «χτίσιμο» των εναλλακτικών σεναρίων της αστικής διακυβέρνησης, για την επόμενη μέρα της οποίας δηλώνουν... ετοιμοπόλεμοι.
ΝΔ: "Πιο ικανοί" να υλοποιήσουν τα βάρβαρα μέτρα
Συσκοτίζοντας σταθερά το περιεχόμενο της καπιταλιστικής «ανάκαμψης» στην οποία δίνει όρκους πίστης, αλλά και τα νέα βάρβαρα μέτρα (Ασφαλιστικό, Φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπές στα Εργασιακά) που αποτελούν την προϋπόθεση για το «θετικό κλείσιμο» της «αξιολόγησης», η Νέα Δημοκρατία, με τις δηλώσεις του προέδρου της, Κ. Μητσοτάκη, αλλά και των υπόλοιπων στελεχών της, «ανέβασε» τη βδομάδα που πέρασε «τους τόνους» της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, επικεντρώνοντας στην «αργοπορία» για το κλείσιμο της «αξιολόγησης», στο «λάθος μείγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και την ετοιμότητά της - που διαλαλεί στους καπιταλιστές εντός και εκτός συνόρων - να αναλάβει την αστική διακυβέρνηση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, το στίγμα, από τη Νέα Υόρκη όπου βρέθηκε στις αρχές της βδομάδας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ: «Η Ελλάδα χρειάζεται ξένες επενδύσεις. Αυτή είναι η στρατηγική για να πάει η χώρα μπροστά. Οχι η λιτότητα». Τα περί «λάθους» και «καταστροφικού» μείγματος ανέλαβαν να αναπαράγουν και τα υπόλοιπα στελέχη της ΝΔ, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, που στις αρχές της βδομάδας δήλωνε ότι «ένα μείγμα πολιτικής που θα στραγγαλίσει την οικονομία, θα την οδηγήσει σε περισσότερη ασφυξία, δεν πρόκειται να το ψηφίσουμε (...) Θεωρούμε ότι η φοροεπιδρομή η οποία έρχεται, θα στραγγαλίσει την οικονομία, θα τη ρίξει σε ακόμα βαθύτερη ύφεση και δυστυχώς, επειδή δεν πρόκειται έτσι να ανακάμψει η οικονομία, αρχίζει στο βάθος να αχνοφαίνεται ήδη ένα τέταρτο μνημόνιο», αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, που δήλωνε μεσοβδόμαδα στο «ΣΚΑΪ» ότι «από τη μία είναι να κλείσει η αξιολόγηση για να μην βρεθεί ξανά η Ελλάδα στον κίνδυνο του Grexit, όμως, από την άλλη, πρέπει να κλείσει και με το σωστό μείγμα πολιτικής. Το μείγμα πολιτικής το οποίο διαπραγματεύεται τώρα ο κ. Τσίπρας, κατά τη γνώμη μας, είναι εντελώς λάθος».
Φυσικά, η αγωνία της ΝΔ για το «κατάλληλο μείγμα», την «ασφυξία» στην οικονομία, τη λιτότητα και τη «φοροκαταιγίδα» δεν αφορά τα λαϊκά στρώματα, τα οποία, είτε με το ένα είτε με το άλλο μείγμα αστικής διαχείρισης, θα κληθούν να πληρώσουν τα βάρβαρα μέτρα για την καπιταλιστική ανάκαμψη, αλλά το ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να ξαναμπουκώσουν ζεστό χρήμα, επιπλέον φοροαπαλλαγές και κάθε είδους προνόμια, για να δουν την κερδοφορία τους να ανακάμπτει. Στη βάση αυτή στέκεται και η κριτική της ΝΔ στην κυβέρνηση, ως «ανίκανη» να προωθήσει αποφασιστικά τις αντιλαϊκές ανατροπές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.
Επαυξάνει
Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις υπόλοιπες τοποθετήσεις σε σχέση με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και τα όσα προβλέπει το 3ο μνημόνιο, το οποίο και οι ίδιοι στήριξαν μαζί με την κυβέρνηση, αλλά που, όπως λένε, η κυβέρνηση δεν υλοποίησε, με αποτέλεσμα αντί η αντιλαϊκή «αξιολόγηση» να έχει κλείσει από τον περασμένο Νοέμβρη, σήμερα να δημιουργείται αβεβαιότητα και ενδεχόμενα προβλήματα για την αντιλαϊκή «σταθερότητα»: «Εάν υπάρξει όμως οριστική εμπλοκή, τότε η χώρα μπαίνει σε μια ανεξέλεγκτη περιπέτεια, το οποίο καλό είναι να μην το σκεφτόμαστε καθόλου» (Αδ. Γωργιάδης, «ΣΚΑΪ»). Η ΝΔ προβάλλει, δηλαδή, στο λαό τον ίδιο «μπαμπούλα» με την κυβέρνηση, για να αποδεχτεί τα όποια βάρβαρα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα», αλλά και να επιζητά την πιο γρήγορη υλοποίησή τους, ταυτίζοντας τη «σταθερότητα» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο με τα λαϊκά συμφέροντα.
Δείχνοντας, εξάλλου, ότι όχι μόνο δε διαφωνεί στο παραμικρό με τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά ότι «επαυξάνει», ο Κ. Μητσοτάκης από τη Νέα Υόρκη έδωσε το στίγμα της αντιλαϊκής διακυβέρνησης που θα ακολουθήσει μια μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ, μιλώντας για τις «πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα», «αρκεί να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και βέβαια μια κυβέρνηση η οποία να αγκαλιάζει τους ξένους επενδυτές». Το «αγκάλιασμα» αυτό ξένων και ντόπιων καπιταλιστών περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία γρήγορα», δηλαδή νέες αντιλαϊκές ανατροπές και ξήλωμα όποιων εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων έχουν απομείνει σε όλους τους τομείς, «σταθερό φορολογικό σύστημα και λιγότερη γραφειοκρατία»,δηλαδή επιπλέον προκλητικές φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις στο κεφάλαιο ως κάποιες από τις εγγυήσεις του καπιταλιστικού κράτους για την κερδοφορία του και φυσικά «μια κυβέρνηση που θα είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας».
Ως τέτοια - πιο φιλική και ικανή - για τα συμφέροντα των καπιταλιστών, δύναμη, «εναλλακτική λύση που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση», προσπαθεί να εμφανιστεί η ΝΔ, με δηλώσεις όπως του προέδρου της, ότι «ξέρουμε τι χρειάζεται να κάνουμε σήμερα για να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα», αλλά και επαναφέροντας τα περί παραίτησης της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικές είναι και οι τοποθετήσεις της ΝΔ σε σχέση με μια σειρά από τομείς που συνδέονται με την «αξιολόγηση», όπως π.χ. το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Την Παρασκευή, στη συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε «κάποιους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που τις υπονομεύουν», ενώ είχε προηγηθεί στις αρχές της βδομάδας η στήριξη της απόφασης για πώληση του ΟΛΠ στην COSCO, μιλώντας για «καθυστερημένη προσχώρησή τους σε μια σωστή πολιτική απόφαση της ΝΔ», αλλά και η Ερώτηση στη Βουλή του συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρα, σχετικά με τη «σύγχυση που επικρατεί για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και τις αποκλίσεις που παρατηρούνται από τους στόχους». Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε σχετικά ότι «σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. (...) Δεσμεύσεις που επισυνάφθηκαν ως παράρτημα στο μνημόνιο καιαποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας. Εντούτοις, υπουργοί της κυβέρνησης συχνά αμφισβητούν αυτές τις δεσμεύσεις»,επηρεάζοντας «αρνητικά την εξέλιξη του προγράμματος και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».
ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι: "Ανησυχούν" για λογαριασμό του κεφαλαίου
«Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι άκρως ανησυχητική. Η αμφισημία και η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά και γρήγορα, επιβαρύνει το κακό οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα». Αυτός, με τα λόγια της προέδρου του, Φ. Γεννηματά, σε πρόσφατη συνέντευξή της στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, είναι ο καημός του ΠΑΣΟΚ, που διαπιστώνει την «αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας». Βαφτίζοντας δηλαδή το ψάρι κρέας και τις ανάγκες των καπιταλιστών ανάγκες της χώρας, δηλώνοντας για μια ακόμα φορά την προθυμία του να «βάλει πλάτη» για το γρήγορο πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, για να «αλλάξει το οικονομικό κλίμα» για τους καπιταλιστές. Στο πλαίσιο αυτό, τα περί «ανεπαρκούς κυβέρνησης» που πρέπει να παραιτηθεί και «λύσης που πρέπει να δώσει η παρούσα Βουλή» που επανέλαβε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ίδια συνέντευξη, δεν αφορούν το «δια ταύτα» της «αξιολόγησης», πόσο μάλλον την «καρδιά» της στρατηγικής του κεφαλαίου, για την εξυπηρέτηση της οποίας το ΠΑΣΟΚ δηλώνει παρών, όπως φάνηκε και από την ομιλία της στη συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή, με την κριτική της να εστιάζει στις εκκρεμότητες που απαιτεί το κεφάλαιο: «Για ποια ανάπτυξη μιλάτε όταν αναπτυξιακός νόμος δεν υπάρχει, το πακέτο Γιούνκερ παραμένει γράμμα κενό για την Ελλάδα και οι οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους αυξάνονται ιλιγγιωδώς;», «Ποιος έχει δίκιο; Ο κ. Σπίρτζης και ο κ. Δρίτσας, που μας καταγγέλλουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι όργανο μεγάλων ξένων συμφερόντων, ή ο κ. Πιτσιόρλας, που μας πληροφορεί ότι έχει την πλήρη έγκρισή σας; Ξέρετε, είναι πολύ σοβαρό το θέμα των ξένων επενδύσεων...».
Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες, δεν είναι τυχαίες και οι συνεχείς αναφορές του ΠΑΣΟΚ στο ρόλο του ΔΝΤ στην «αξιολόγηση», με αναφορές όπως αυτή της προέδρου του ότι «είναι δεδομένη η δική μας αντίθεση σε διαχρονικά ακραίες απόψεις του ΔΝΤ. Αλλά με πρόσκληση του κ. Τσακαλώτου και δική σας το ΔΝΤ βρίσκεται εδώ». Με επιχειρηματολογία, δηλαδή, που πολύ εύκολα «γεφυρώνεται» με τη ρητορική που αξιοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες μέρες, για το ρόλο του ΔΝΤ στη φερόμενη «εμπλοκή».
Το Ποτάμι, από την άλλη, απηχώντας και προβληματισμούς μερίδας των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, έκανε κριτική στην κυβέρνηση για την «κόντρα» με το ΔΝΤ. Ο πρόεδρός του, Στ. Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής, τόνιζε: «Ακόμη και άνθρωποι που υποστηρίζουν τον κ. Τσίπρα (σ.σ. στις Βρυξέλλες), αδυνατούν να κατανοήσουν το τελευταίο του ξέσπασμα εναντίον του ΔΝΤ», καθώς «όλοι ξέρουν (...) ότι το ΔΝΤ ζητάει μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή λιγότερα μέτρα, και ότι η κ. Λαγκάρντ επιμένει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους». Ολα αυτά, φυσικά, στο πλαίσιο πάντα της δεδομένης στήριξης του Ποταμιού στο περιεχόμενο της αντιλαϊκής επίθεσης, σε όσα «έχει δεσμευτεί» και «οφείλει να υλοποιήσει» η κυβέρνηση, όπως είπε στην ίδια συνέντευξη, δίνοντας επιπλέον «αβάντα» στο «επείγον» των αντιλαϊκών μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο: «Ζητάμε, μήνες τώρα, από την κυβέρνηση, να προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις και σε κατάργηση των προνομίων των συντεχνιών. Αν τα είχε κάνει όλα αυτά, δεν θα μιλούσαμε τώρα για νέους φόρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου